Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 3. 2017,
9.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Android pametni telefon Google Andy Rubin

Torek, 28. 3. 2017, 9.49

6 let, 6 mesecev

Lahko ta prihajajoči pametni telefon spremeni pravila igre?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Ameriški programer in podjetnik Andy Rubin je za letošnje poletje napovedal izid pametnega telefona, ki bo poskusil mešati štrene v premijskem razredu, kjer že nekaj časa kraljujejo iPhoni in vrhunski Samsungi. Zakaj pa bi nam sploh moralo biti mar, kaj počne neki Rubin?

Kdo je Andy Rubin?

Andy Rubin je ustvaril najbolj uporabljani operacijski sistem na svetu Android, ki ga uporablja več kot 80 odstotkov vseh lastnikov pametnih telefonov. Rubin je Android leta 2003 razvil v svojem podjetju Android, Inc., ki ga je leta 2005 kupil Google.

Andy Rubin (levo) na predstavitvi pametnega telefona Samsung Galaxy Nexus oktobra 2011. Šlo je za prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Android 4.0. Družbo mu dela JK Shin, prvi mož razvoja pametnih telefonov pri Samsungu. | Foto: Reuters Andy Rubin (levo) na predstavitvi pametnega telefona Samsung Galaxy Nexus oktobra 2011. Šlo je za prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Android 4.0. Družbo mu dela JK Shin, prvi mož razvoja pametnih telefonov pri Samsungu. Foto: Reuters
Rubin je od takrat pa do leta 2013 vodil Googlov oddelek za Android, potem je eno leto načeloval še Googlovim projektom na področju robotike.

Google je Rubin zapustil novembra 2014 in se posvetil zagonskemu podjetništvu (startupom). Trenutno v lastnem startupu Essential Products ustvarja nov pametni telefon.

Ta bo, kot poroča Business Insider, neposreden tekmec najboljšim modelom premijskega razreda, kot sta trenutno iPhone 7 Plus in Samsung Galaxy S8, ki ga bo južnokorejski tehnološki velikan predstavil jutri.

Prva in za zdaj edina fotografija pametnega telefona Essential:

Fotografija, s katero Andy Rubin draži na družbenem omrežju Twitter. Razen vogala, ki prikazuje osnovne podatke (ura, baterija, signal), o pametnem telefonu ne vemo še nič. | Foto: Twitter - Voranc Fotografija, s katero Andy Rubin draži na družbenem omrežju Twitter. Razen vogala, ki prikazuje osnovne podatke (ura, baterija, signal), o pametnem telefonu ne vemo še nič. Foto: Twitter - Voranc

Vse, kar je mogoče razbrati z zgornje fotografije, je, da bo imel pametni telefon najverjetneje precej velik zaslon in zelo tanke  robove. Spominja nas na Xiaomi Mi Mix.

Obenem nas zanima, kam bo Rubin spravil sprednjo kamero – zdi se namreč, da na zgornjem robu, kjer se ta komponenta praviloma nahaja, ne bo ravno veliko prostora. Morda na spodnji rob, ki ga še nismo videli?


Preberite tudi: Najboljši pametni telefoni, ki so že bili predstavljeni v letu 2017

Ne spreglejte