Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
17. 9. 2017,
15.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

Natisni članek

znanost nedeljska znanost

Nedelja, 17. 9. 2017, 15.18

6 let, 6 mesecev

Kriza pod gladino svetovnih oceanov, o kateri se praktično ne govori

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

Svetovni znanstveniki že leta opozarjajo na predivji komercialni ribolov, ki je v nekaterih morjih že zdesetkal ribjo populacijo, v zadnjih letih pa se je na tem področju pojavila še ena velika polemika - pospešeno nižanje povprečne starosti najbolj lovljenih vrst rib. Zakaj dejstvo, da je starejših rib vse manj, zelo skrbi znanstvenike?

Eden od razlogov za pomlajevanje ribjih populacij je prizadevanje za ulov čim večjih primerkov, ki so zelo pogosto tudi precej starejši od povprečja.   | Foto: Reuters Eden od razlogov za pomlajevanje ribjih populacij je prizadevanje za ulov čim večjih primerkov, ki so zelo pogosto tudi precej starejši od povprečja.   Foto: Reuters

Znanstveniki so v najnovejši raziskavi primerjali podatke iz 63 morskih ribogojnih območij v Evropi in Združenih državah Amerike ter ugotovili, da se je število rib, ki so dosegle visoke starosti, drastično zmanjšalo. 

Res stare ribe pospešeno izginjajo v od 79 do kar 97 odstotkih ribjih populacij (številke se razlikujejo zato, ker imajo ribogojna območja različne podatke za različna časovna obdobja), v skoraj polovici ribjih populacij pa se je število starejših rib glede na zgodovinske podatke do danes zmanjšalo za več kot 90 odstotkov. 

Pri nekaterih vrstah rib, kot so pacifiški oslič ter pacifiška in atlantska trska, pa tudi rdeči hlastač, se je delež starejših primerkov v zadnjih desetletjih zmanjšal celo za več kot 95 odstotkov.  | Foto: Reuters Pri nekaterih vrstah rib, kot so pacifiški oslič ter pacifiška in atlantska trska, pa tudi rdeči hlastač, se je delež starejših primerkov v zadnjih desetletjih zmanjšal celo za več kot 95 odstotkov.  Foto: Reuters

Zakaj je pomembno, da ribe živijo dolgo

Pospešeno izgubljanje starejših rib se morda ne sliši preveč problematično. Te ribe so navsezadnje morda že presegle starost, pri kateri se še lahko spolno razmnožujejo, nekatere so morda tudi že tik pred smrtjo. 

Znanstveniki starost rib med drugim določijo tako, da preučijo tako imenovane otolite, kamenčke v ribjih ušesih, ki med rastjo delajo tistim v drevesnih deblih podobne kroge. | Foto: Reuters Znanstveniki starost rib med drugim določijo tako, da preučijo tako imenovane otolite, kamenčke v ribjih ušesih, ki med rastjo delajo tistim v drevesnih deblih podobne kroge. Foto: Reuters

A starejše ribe so izredno pomembne za ...

... povečevanje oziroma obnavljanje ribjih populacij. Starejše ribe so v skoraj vseh primerih tudi največje in zato proizvedejo največ iker (ribjih jajčec) oziroma imajo najštevilčnejši živ naraščaj (velja za živorodne vrste rib). 

... ohranjanje in obvarovanje ribjih populacij pred pretiranim krčenjem. Starejše ribe se veliko lažje prilagodijo na spremembe v svojem naravnem okolju, kar pomeni, da jih morebitna ekološka kriza ne bi prizadela tako zelo kot populacijo rib, ki jo sestavljajo večinoma mlajši primerki.

Znanstveniki še opozarjajo, da lahko nadaljnje zmanjševanje števila starejših rib v nekaterih ribogojnih območjih pripelje do kritične točke, od katere ne bo več vrnitve, kar lahko povzroči kolaps komercialnega ribolova v regiji.   | Foto: Reuters Znanstveniki še opozarjajo, da lahko nadaljnje zmanjševanje števila starejših rib v nekaterih ribogojnih območjih pripelje do kritične točke, od katere ne bo več vrnitve, kar lahko povzroči kolaps komercialnega ribolova v regiji.   Foto: Reuters

Kaj lahko storimo?

Kot eno od rešitev za starejše ribe znanstveniki predlagajo občutno omejitev ali pa celo nekajletno popolno opustitev ribolova v najbolj ogroženih območjih, da si ribja populacija opomore in da se povprečna starost rib znova dvigne. 

Ribogojna območja bi lahko uvedla tudi prepoved ulova rib, ki presegajo določeno velikost, o rešitvah za ohranitev rib še razmišljajo znanstveniki.

Vir, vir


Preberite tudi:

Dogaja se okoljska katastrofa, o kateri ne govori skoraj nihče

Ne spreglejte