Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
15. 12. 2016,
4.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Zemlja digizgodbe

Četrtek, 15. 12. 2016, 4.08

6 let, 6 mesecev

Kraj na Zemlji, kamor si ne želite iti nikoli

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Točka Nemo je najbolj osamljen kraj na našem planetu. Leži sredi južnega Tihega oceana, od najbližjega kopnega pa je oddaljena kar 2.688 kilometrov.

 | Foto:

Točki Nemo, ki je ime dobila po kapitanu podmornice Nautilus v romanu 20.000 milj pod morjem francoskega pisatelja Julesa Verna, so najbližje otoki Ducie, Motu Nui in Maher.

Prvi je del Pitcairnovih otokov, drugi spada med Velikonočne otoke, tretji leži čisto ob obali Antarktike. Od vseh je točka Nemo oddaljena enako; 2.688 kilometrov. 

Interaktivni zemljevid in lokacija točke Nemo:

Ljudje, ki se redno najbolj približajo točki Nemo, natančneje na razdaljo okrog 400 kilometrov, niso mornarji, pa čeprav točka Nemo leži sredi oceana. Ne, najbližje so ji astronavti na Mednarodni vesoljski postaji, ko ta na popotovanju po krožnici okrog Zemlje leti nad točko Nemo.

Točka Nemo si z vesoljem deli še eno skupno stvar. Je namreč pokopališče vesoljskih plovil, satelitov in druge raziskovalne opreme, ki je vesoljske agencije niso reševale za ponovno uporabo. Najbolj znan kos vesoljske "mašinerije", ki je v ocean padel v bližini točke Nemo, je ruska vesoljska postaja Mir.  | Foto: Reuters Točka Nemo si z vesoljem deli še eno skupno stvar. Je namreč pokopališče vesoljskih plovil, satelitov in druge raziskovalne opreme, ki je vesoljske agencije niso reševale za ponovno uporabo. Najbolj znan kos vesoljske "mašinerije", ki je v ocean padel v bližini točke Nemo, je ruska vesoljska postaja Mir.  Foto: Reuters

Točko Nemo so odkrili leta 1992, glavno vlogo pri tem pa je imel hrvaško-kanadski znanstvenik Hrvoje Lukatela. Sklepal je, da mora biti enako oddaljena od najmanj treh točk na kopnem. Ta parameter je nato vnesel v računalnik, ki je kot edinega kandidata za točko Nemo določil lokacijo na koordinatah 48°52.6′S 123°23.6′W. Poznejše raziskave s sateliti so potrdile pravilnost rezultata, ki ga je dobil Lukatela.  | Foto: Pixabay Točko Nemo so odkrili leta 1992, glavno vlogo pri tem pa je imel hrvaško-kanadski znanstvenik Hrvoje Lukatela. Sklepal je, da mora biti enako oddaljena od najmanj treh točk na kopnem. Ta parameter je nato vnesel v računalnik, ki je kot edinega kandidata za točko Nemo določil lokacijo na koordinatah 48°52.6′S 123°23.6′W. Poznejše raziskave s sateliti so potrdile pravilnost rezultata, ki ga je dobil Lukatela.  Foto: Pixabay

Kje pa je kopenska točka Nemo, se pravi lokacija na celini, ki je najbolj oddaljena od oceana? Leži na severozahodu Kitajske v bližini meje s Kazahstanom in Mongolijo.

 

Ne spreglejte