Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
31. 7. 2016,
19.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

poletje poletna vročina počitnice Siol z vami na dopustu

Nedelja, 31. 7. 2016, 19.58

6 let, 6 mesecev

Korejci se na smrt bojijo ventilatorjev. Bi se jih morali tudi vi?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35
Ventilator | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sobne ventilatorje za hlajenje v vročih poletnih mesecih v Južni Koreji spremlja družbena stigma. V 50-milijonski državi namreč že desetletja vlada prepričanje, da lahko človek, ki v sobi z zaprtimi okni in vrati zaspi ob vklopljenem ventilatorju, umre.

Zakaj strah?

Stran Korejcev pred nočnim delovanjem sobnih ventilatorjev glede na več različnih virov najverjetneje sega v pozna 20. leta prejšnjega stoletja, ko je bilo v regiji moč kupiti prve modele. Prodajalci so kupce takrat opozarjali na morebitne nevarnosti predolge izpostavljenosti pihanju ventilatorjev, in sicer na slabost, paralizo obraznih mišic, težave z dihanjem in celo zadušitev.

Opozorila niso temeljila na nobeni znanstveni raziskavi, so pa povzročila širjenje govoric o stranskih učinkih hlajenja notranjih prostorov z ventilatorji. Govorice so skozi desetletja prerasle v kulturno dediščino. Danes pred nevarnostmi uporabe nočne uporabe ventilatorjev v zaprtih prostorih svari celo južnokorejska vlada.

Kdo je morilec, če sta v sobi mrtev človek in ventilator?

Razpihovanju vraževerja niso pomagali niti številni primeri smrti, ki so jih južnokorejske oblasti zaradi "več kot očitnih" razlogov pripisale ventilatorjem. V spalnici so zjutraj našli mrtvega moškega, ki je, preden je šel spat, prižgal ventilator. Diagnoza? Ubilo ga je pihanje. Enako so ugotovili pri mrtvi starejši ženski nekaj ulic stran.

Strah pred ventilatorji je v južnokorejski kulturi zakoreninjen že tako globoko, da preiskovalci nenadnih smrti, če  je bil prisoten ventilator, pogosto ne iščejo drugih simptomov.  | Foto: Thinkstock Strah pred ventilatorji je v južnokorejski kulturi zakoreninjen že tako globoko, da preiskovalci nenadnih smrti, če  je bil prisoten ventilator, pogosto ne iščejo drugih simptomov.  Foto: Thinkstock

O nastanku mita o smrtonosnih ventilatorjih obstajata še dve teoriji:

Prva pravi, da je vraževerje v 70. letih prejšnjega stoletja, med svetovno energetsko krizo, začel širiti propagandni organ južnokorejske vlade, da bi državljani porabili manj elektrike. 

Druga, bolj hudomušna, pa krivdo za strah pred ventilatorji pripisuje ameriškim vojakom, ki se naj bi med korejsko vojno (1950–1953) na ta način šalili z lokalnimi vojaki, ti pa so njihove besede vzeli malce preveč resno. 

Kako lahko sobni ventilator po prepričanju Južnokorejcev povzroči smrt?

Južnokorejce najbolj skrbi ventilatorska smrt zaradi zelo nevarnega zdravstvenega stanja, ki mu pravimo hipertermija. Ta se zgodi takrat, ko človeško telo sprejme oziroma proizvede več toplote, kot je lahko odda.

Teorija pravi, da bi se hipertermija lahko pojavila v posebnih okoliščinah – takrat, ko Sonce zunaj pritiska tako močno, da je temperatura zraka v prostoru višja od telesne temperature osebe, v katero je usmerjen ventilator. Ker bi v osebo pihal topel zrak, bi telesu onemogočil odvajanje toplote, zato bi lahko prišlo do pojava hipertermije. Nevarnost bi dodatno lahko zaostrila visoka vlažnost, ki bi preprečila učinkovito oddajanje toplote z izparevanjem znoja. 

Znanost je z ventilatorji povezan urbani mit že zdavnaj ovrgla kot vraževerje, a je danes v Južni Koreji še vedno nemogoče kupiti ventilator brez stikala za samodejni izklop. | Foto: Znanost je z ventilatorji povezan urbani mit že zdavnaj ovrgla kot vraževerje, a je danes v Južni Koreji še vedno nemogoče kupiti ventilator brez stikala za samodejni izklop.

Druga teorija pravi, da lahko izpostavljenost pihanju ventilatorja povzroči hipotermijo oziroma smrtno nevaren padec telesne temperature. Ker se med spanjem naš metabolizem upočasni, je telo bolj občutljivo na nižanje toplote.

To drži, a številni Južnokorejci verjamejo, da delujoč sobni ventilator ohlaja zrak, kar pa ni res. Njegova rezila zrak praktično samo mešajo, človek pa na svoji koži mraz občuti zato, ker povečan pretok zraka v prostoru njegovi koži omogoči, da odda več toplote. Ventilator zrak v sobi, pa čeprav zanemarljivo, zaradi trenja rezil in toplote, ki jo oddaja motorček, celo malce ogreva.

Tu so še zagovorniki zadušitve zaradi ventilatorja. Kot trdijo, se lahko nekdo, ki spi v zaprti sobi z vklopljenim ventilatorjem, ki je uperjen naravno vanj, zaduši zaradi lastnega dihanja.

Oseba bi namreč porabila ves razpoložljiv kisik v bližini, ventilator pa bi od njenih dihal odvračal drug zrak. Posledično bi prišlo do zadušitve zaradi vdihavanja prevelike koncentracije ogljikovega dioksida, pravi ta teorija. | Foto: Thinkstock Oseba bi namreč porabila ves razpoložljiv kisik v bližini, ventilator pa bi od njenih dihal odvračal drug zrak. Posledično bi prišlo do zadušitve zaradi vdihavanja prevelike koncentracije ogljikovega dioksida, pravi ta teorija. Foto: Thinkstock

Kaj pravi znanost? Se moramo bati sobnih ventilatorjev?

Mednarodna medicinska stroka teorije o smrti v zaprtih sobah zaradi vklopljenih ventilatorjev že desetletja zavrača. Kot menijo številni strokovnjaki, preprosto ni znanstvenih dokazov, zaradi katerih bi za smrti ljudi lahko krivili ventilatorje.

V zadnjih letih se je na tem področju začela mehčati tudi skupnost južnokorejskih zdravstvenih strokovnjakov. Doktor Lee Jun-Sung, profesor na medicinski fakulteti v Seulu, je v svojih preiskavah domnevnih smrti zaradi ventilatorjev odkril, da je imela večina umrlih oseb že prej resne zdravstvene težave – obolenje srca in ožilja ter odpovedovanje organov zaradi zlorabe alkohola. 

"Za to, da ljudje še vedno verjamejo mitom o smrti zaradi ventilatorjev, se moramo v veliki meri zahvaliti južnokorejskim medijem. Ko poročajo o smrti, pogosto pozabijo omeniti prisotnost drugih resnih zdravstvenih težav, v ospredju je vedno ventilator. Če bi te smrti preiskoval in bi o njih poročala zdravnik in novinar na Zahodu, bi pisalo takole: Človek je umrl zato in zato. Zraven je bil ventilator," pravi doktor Lee Jun-Sung. | Foto: Thinkstock "Za to, da ljudje še vedno verjamejo mitom o smrti zaradi ventilatorjev, se moramo v veliki meri zahvaliti južnokorejskim medijem. Ko poročajo o smrti, pogosto pozabijo omeniti prisotnost drugih resnih zdravstvenih težav, v ospredju je vedno ventilator. Če bi te smrti preiskoval in bi o njih poročala zdravnik in novinar na Zahodu, bi pisalo takole: Človek je umrl zato in zato. Zraven je bil ventilator," pravi doktor Lee Jun-Sung. Foto: Thinkstock

Ne spreglejte