Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
6. 7. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

svetovni splet digizgodbe Photobucket

Četrtek, 6. 7. 2017, 4.01

6 let, 7 mesecev

Kontroverzna poteza internetnega velikana, nastal je pravi kaos

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Photobucket, ena najbolj uporabljanih spletnih strani za gostovanje in deljenje fotografij, je pred enim tednom brez vidnejšega opozorila spremenila pogoje poslovanja. Prikazovanje na Photobucketu naloženih fotografij na drugih spletnih straneh ni več brezplačno, zaradi česar je s številnih spletnih mest praktično čez noč izginilo na milijarde fotografij. 

Photobucket | Foto: Google Foto: Google

Photobucket je uporabnikom od leta 2003 omogočal neomejeno brezplačno shranjevanje fotografij na spletu in deljenje oziroma prikazovanje shranjenih fotografij na drugih spletnih straneh.

Storitve Photobucketa uporablja več kot sto milijonov registriranih uporabnikov, še posebej priljubljene pa so pri tistih, ki se ukvarjajo s spletno prodajo prek trgovin, kot sta Amazon ali Ebay, in pri članih spletnih forumov. Photobucket uporabniku namreč omogoča, da fotografijo z enega mesta deli na več različnih spletnih strani. 

Opozorilo (levo) ob oglasu v spletni prodajalni Amazon, ki obvešča o napaki pri prikazovanju fotografije, naložene na Photobucket. Podoben prizor je v zadnjih dneh na spletu mogoče videti marsikje.  |  Foto: Posnetek zaslona / BBC | Foto: Opozorilo (levo) ob oglasu v spletni prodajalni Amazon, ki obvešča o napaki pri prikazovanju fotografije, naložene na Photobucket. Podoben prizor je v zadnjih dneh na spletu mogoče videti marsikje. | Foto: Posnetek zaslona / BBC

A vodstvo Photobucketa se je pred približno tednom dni odločilo, da storitev deljenja fotografij na drugih spletnih straneh ne bo več brezplačna. 1. julija jo je ukinilo brez predhodnega opozorila.

Zaradi tega je z ogromno spletnih mest - trgovin, forumov, tudi medijev - izginilo dobesedno na milijarde fotografij. Še vedno so shranjene na Photobucketu, a če jih bo uporabnik želel še naprej prikazovati na drugih spletnih straneh, bo moral za to seči globoko v žep.

Photobucket bo za storitev od zdaj računal 399 ameriških dolarjev oziroma okrog 350 evrov. 

Mafijsko izsiljevanje uporabnikov

Številni uporabniki, predvsem tisti, ki jim je poteza Photobucketa iz oglasov v spletnih trgovinah odstranila fotografije izdelkov ali pa uničila podrobne zapise na forumih in blogih, so ponoreli. Poglejte si odzive na Twitterju.

Photobucket obtožujejo mafijskega izsiljevanja: "Dokler ne posodobimo uporabniškega računa in plačamo 399 dolarjev, imajo naše fotografije dobesedno za talce," se uporabniki Photobucketa pritožujejo na družbenih omrežjih. 

Da bo Photobucket nekoč zamenjal poslovni model in za storitve prikazovanja fotografij na drugih spletnih straneh uporabnikom začel zaračunavati, so mnogi pričakovali že dlje časa. Glavni vir prihodkov Photobucketa je bilo prikazovanje spletnih oglasov, a proračuni za oglaševanje se v zadnjih letih zmanjšujejo, Photobucket pa ima zelo visoke stroške z gostovanjem in izpolnjevanjem spletnih zahtevkov za prikaz več kot deset milijard fotografij. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Da bo Photobucket nekoč zamenjal poslovni model in za storitve prikazovanja fotografij na drugih spletnih straneh uporabnikom začel zaračunavati, so mnogi pričakovali že dlje časa. Glavni vir prihodkov Photobucketa je bilo prikazovanje spletnih oglasov, a proračuni za oglaševanje se v zadnjih letih zmanjšujejo, Photobucket pa ima zelo visoke stroške z gostovanjem in izpolnjevanjem spletnih zahtevkov za prikaz več kot deset milijard fotografij. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Drugi uporabniki odločitve Photobucketa, da za storitev gostovanja fotografij na tretje strani začne računati, ne obsojajo tako zelo - navsezadnje je Photobucket storitev več kot desetletje ponujal povsem brezplačno. Obsojajo pa način, na katerega je Photobucket spremenil pogoje poslovanja. 

To se je namreč zgodilo zelo potihoma. Photobucket je o spremembi glede gostovanja fotografij pisal na uradnem blogu podjetja, ki ga ne bere praktično nihče, na Twitterju in Facebooku, kjer ima Photobucket skupaj precej več kot milijon sledilcev, pa je niso omenili. 

Photobucket se na kritike in številne očitke o pohlepnosti še ni odzval. 

Vir: BBC, Petapixel, Photobucket

Ne spreglejte