Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
11. 8. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Docker Kubernetes CNCF Microsoft Amazon Google računalništvo v oblaku

Petek, 11. 8. 2017, 19.00

6 let, 7 mesecev

Trije veliki tekmeci internetnih storitev lahko tudi sodelujejo

Konec (ene) vojne v oblaku

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Andrew Jassy, Amazon Web Services, AWS

Komaj dva tedna po Microsoftu se je tudi Amazon pridružil Googlovi pobudi za storitve v oblaku. Zakaj je to dobra novica za vse (predvsem velike) uporabnike storitev v oblaku?

Včasih je tekmeca bolje imeti za sodelavca – najbrž je tako razmišljal tudi Amazon, ko se je njegova enota za spletne storitve Amazon Web Services ali skrajšano AWS pridružila združenju Cloud Native Computing Foundation (CNCF), ki ga je ustanovil Google, poroča Business Insider.

Komaj pred dvema tednoma se je tem projektu pridružil tudi Microsoft, kar pomeni, da se je zdaj v projektu Kubernetes, to je krovni projekt združenja CNCF, združilo (projektno, ne pa tudi kapitalsko) vseh pet največjih svetovnih ponudnikov storitev v oblaku.

Uporabniki bodo lažje zamenjali ponudnika storitev v oblaku

Kubernetes je ključna tehnologija Googlovega oblaka. Po tem, ko jo je Google razvil, jo je leta 2014 razkril kot odprtokodni projekt. To ji je dalo povsem novo in predvsem samostojno življenje, ki so ga zelo hitro prisvojili številni pomembni igralci na tem področju.

Podpora Amazonove enote za spletne storitve je pomemben korak za Kubernetes na njegovi poti, da postane nesporen standard za tehnologijo container management software – ta olajša programiranje aplikacij za oblak.

Podpora velikih ponudnikov storitev v oblaku tehnologiji Kubernetes prinaša pomembno korist tudi za uporabnike, saj bodo tako lažje prehajali med različnimi oblaki različnih ponudnikov, če bodo to seveda želeli.

Od velikih ponudnikov do aplikacij za končne uporabnike: računalništvo v oblaku je skupno ime za vse storitve, ki se izvajajo na oddaljenih strežnikih nekega ponudnika, ne na lastni računalniški infrastrukturi uporabnika. | Foto: Thinkstock Od velikih ponudnikov do aplikacij za končne uporabnike: računalništvo v oblaku je skupno ime za vse storitve, ki se izvajajo na oddaljenih strežnikih nekega ponudnika, ne na lastni računalniški infrastrukturi uporabnika. Foto: Thinkstock

"Konec začetka"

S pristopom združenju CNCF sta tako Microsoft kot Amazon Web Services pridobila po en sedež v vodstvu združenja, vsak od njiju bo plačal letno članarino v vrednosti 350 tisoč ameriških dolarjev (okrog 305 tisoč evrov).

Izvršni direktor združenja CNCF Dan Kohn pristop Amazona in Microsofta ocenjuje kot "konec začetka". Združenje CNCF upravlja še nekaj tehnologij za storitve v oblaku, a je Kubernetes nedvomno in prepričljivo najpomembnejša v njihovem portfelju.

Amazon vendarle ne bo opustil svoje (vzporedne) tehnologije

Amazon Web Services ima – in bo še naprej imel – svojo lastno tehnologijo, ki opravlja enake naloge kot Kubernetes, a Amazonova tehnologija deluje izključno v Amazonovem tehnološkem okolju in zato uporabnikom ne dopušča prehoda k drugim ponudnikom.

Kljub članstvu v združenju CNCF bo Amazon lahko še naprej vzdrževal svojo lastno (in pravzaprav konkurenčno tehnologijo), je po poročanju Business Insiderja med drugim povedal Kohn.

Slab dan za Docker

Ne veselijo se vsi tega združevanja velikanov. Močnejši kot je Kubernetes, težje bo življenje za zagonsko podjetje Docker, ki je namenilo milijardo ameriških dolarjev (870 milijonov evrov) za svojo novo tehnologijo, ki je neposredni tekmec Kubernetesa.

Nekateri veliki uporabniki Amazonovega oblaka že s pridom uporabljajo tehnologijo Kubernetes. Med njimi sta ponudnik vstopnic Ticketmaster in ponudnik glasbenih videovsebin Vivo.

Ne spreglejte