Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
15. 6. 2017,
7.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Natisni članek

Telemach A1 Slovenija Telekom Slovenije roaming mobilno gostovanje Evropska komisija Evrotarifa

Četrtek, 15. 6. 2017, 7.16

6 let, 6 mesecev

Koliko bomo od danes plačali mobilno gostovanje v EU

Končno so padle notranje evropske telekomunikacijske meje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Morje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Od danes naprej bomo v drugih državah članicah Evropske unije za posamezne storitve plačali enako kot doma – z nekaj redkimi izjemami.

Velika zmaga za Evropsko komisijo, ki si že dalj časa prizadeva za enotni evropski telekomunikacijski trg, in še bolj za evropske potrošnike, ki iščejo čim več storitev za svoj denar: od danes dalje (končno) stopa v veljavo načelo Gostuj, kot da bi bil doma (Roam like at home).

To za uporabnike preprosto pomeni, da bodo za storitve, ki jih opravijo v enem od gostujočih omrežij držav članic Evropske unije (in še Gibraltarjem, Islandijo, Norveško in Liechtensteinom, ne pa tudi Švico, San Marinom ali Andoro) plačali enako, kot da bi te storitve opravljali v domačem omrežju.

Nova pravila ne prinašajo nobenih sprememb za cene, ki jih uporabniki plačujejo za klice in sporočila iz svojega domačega mobilnega omrežja v tujino – četudi kličejo ali "tekstajo" v eno od omenjenih držav območja Evrotarife. To lahko pomeni, da boste klic v neko evropsko državo morda lahko opravili ceneje med evrogostovanjem kot od doma.

Nova pravila ne prinašajo nobenih sprememb za cene, ki jih uporabniki plačujejo za klice in sporočila iz svojega domačega mobilnega omrežja v tujino – tudi če kličejo ali pošiljajo sporočila v eno od držav območja Evrotarife. Na fotografiji: Pariz, Francija.  | Foto: Thinkstock Nova pravila ne prinašajo nobenih sprememb za cene, ki jih uporabniki plačujejo za klice in sporočila iz svojega domačega mobilnega omrežja v tujino – tudi če kličejo ali pošiljajo sporočila v eno od držav območja Evrotarife. Na fotografiji: Pariz, Francija. Foto: Thinkstock

Za tiste, ki plačujejo po porabi, je v EU povsem enako kot doma

Za uporabnike, ki svoje storitve plačujejo po porabi, bo tako cena minute klica iz katerega koli gostujočega omrežja Evropske unije na katerokoli redno stacionarno ali mobilno številko katerekoli države iz zgornjega seznama enaka ceni, ki jo v domačem slovenskem omrežju plačujejo za klic v drugo slovensko omrežje.

Podobno velja za poslana kratka (SMS) in večpredstavna (MMS) sporočila, le da je pri pošiljanju sporočil MMS iz tujih omrežij v vseh primerih potrebno upoštevati tudi mobilen podatkovni prenos, ki v takšnih primerih ni brezplačen, kot je v domačem omrežju.

Poslati SMS na primer na Hrvaško bo tako ceneje iz hrvaškega ali italijanskega omrežja, saj pri pošiljanju mednarodnih sporočil iz domačega omrežja operater v ceniku lahko opredeli dodatek, ki se giblje v višini okrog 11 evrskih centov.

Klici na številke v skupini 0800 med gostovanjem niso nujno zastonj!

Izjema so klici na posebne številke, predvsem komercialne, tudi tiste, ki so za uporabnike v gostujoči državi sicer brezplačne. Z drugimi besedami, klic iz Nemčije na nemško številko v omrežni skupini 0800, ki je za uporabnika nemškega omrežja brezplačen, se slovenskemu uporabniku obračuna po posebnem ceniku, ki je lahko do 6,10 evra na minuto!

Če torej želite ali morate poklicati 0800 številko v neki drugi državi, raje poiščite krajevno telefonsko govorilnico, od koder bo ta klic brezplačen.

Stroškov dohodnega klica v omrežjih z zgornjega seznama ni.

Od danes v državah, kjer že velja Evrotarifa, ne bo več stroškov dohodnih klicev. Na fotografiji: Dubrovnik, Hrvaška | Foto: Reuters Od danes v državah, kjer že velja Evrotarifa, ne bo več stroškov dohodnih klicev. Na fotografiji: Dubrovnik, Hrvaška Foto: Reuters

Varnostni mehanizmi, a brez časovnega omejevanja evrogostovanja

Večina današnjih mobilnih naročniških paketov vključuje zakup določenih količin klicev, sporočil in podatkov. Telekomunikacijski operaterji so izrazili pomisleke, češ da bi povsem odprto evrogostovanje odprlo možnost sklenitve naročniškega razmerja v eni (cenejši) državi z večinsko rabo v drugih (dražjih) državah.

Evropska komisija je tem pomislekom (deloma) prisluhnila in vgradila določene varnostne mehanizme, a vendarle ni sprejela predloga za omejevanje mobilnega gostovanja brez pribitkov v Evropski uniji in drugih državah, ki sodelujejo v Evrotarifi, na 90 dni letno.

Nad morebitne zlorabe s principom poštene uporabe

Zlorabe bodo ugotavljali in onemogočali, so pojasnili v Bruslju. Za zlorabo bo tako med drugim štela zelo nizka količina prometa v matičnem omrežju glede na promet v gostujočih omrežjih, dolga neaktivnost kartic SIM, ki se uporabljajo večinoma ali celo izključno med gostovanjem, ter zaporedna uporaba večjega števila kartic SIM predvsem ali izključno v gostujočih omrežjih.

V ta namen je Evropska komisija oblikovala izračun poštene uporabe, ki ga mobilni operaterji lahko uporabijo, ko določajo, koliko zakupljenih količin njihovi naročniki in predplačniki lahko izkoristijo v gostujočih omrežjih držav Evrotarife. Izračun se uporablja le za mobilni prenos podatkov, medtem ko pri govornih komunikacijah in sporočilih teh posebnosti ni.

Praga, Češka | Foto: Reuters Praga, Češka Foto: Reuters

Najprej opozorilo, nato pribitek

Če bo operater opazil kakšno od teh ali podobnih nepravilnosti, iz katerih bi bilo razvidno, da uporablja kartico SIM predvsem ali izključno za gostovanje, bo uporabnika na to opozoril. S tem želijo preprečiti, da bi uporabniki masovno uporabljali naročnine iz ene (cenejše) države v drugi (dražji) državi – cene v baltskih državah so namreč tudi do šestkrat nižje kot v tistih državah Evropske unije, kjer so cene storitev mobilne telefonije za uporabnike v matičnem omrežju najvišje, kar pomeni, da bi z gostujočo kartico SIM nekdo lahko plačeval občutno manj kot domačin!

V primeru kršitev oziroma prekoračitve načela poštene uporabe bodo operaterji lahko zaračunali pribitek. Ta bo v Sloveniji, kjer je stopnja davka na dodano vrednost 22-odstotna, znašal 0,94 centa za en megabajt oziroma 9,62 evra za gigabajt (to je prava cena ne glede na vrednosti, ki so jih predhodno sporočali celo iz uradnih virov), pri čemer je obračunska enota en kilobajt.

Dodatek bodo operaterji obračunali tudi v primeru nenadnih sprememb ali drugih motenj na domačem trgu, ki bi lahko ogrozile uporabnike v matičnem omrežju, pojasnjujejo v Bruslju.

Telekom Slovenije: paketa EU Vključeni in EU Dogaja za popolno svobodo podatkovnega evrogostovanja

Pri največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju so nam pojasnili, da z mobilnim naročniškim paketom EU Vključeni, ki poleg neomejenih domačih klicev in sporočil zajema tudi 20 gigabajtov mobilnega podatkovnega prenosa mesečno (nova, večja količina velja od 1. junija tako za obstoječe kot tudi nove naročnike tega paketa), uporabniki vse te zakupljene količine porabijo v poljubnem razmerju tako v domačem omrežju kot tudi v gostujočih omrežjih držav Evrotarife.

Po doseženi količini zakupljenega mobilnega podatkovnega prenosa se ta do začetka naslednjega obračunskega obdobja (koledarski mesec) ustavi, ne vpliva pa na preostale zakupljene količine in preostale storitve, ki niso zakupljene in se zato plačujejo po porabi.

Enake količine veljajo tudi za paket EU Dogaja, ki je namenjen mladim. Razlika je le v ceni naročnine, ki je v paketu za mlade ugodnejša.

Bodite pozorni: nemška številka 0800, ki je za nemškega uporabnika v Nemčiji brezplačna, je za slovenskega uporabnika v Nemčiji posebna in komercialna številka, ki se obračuna po posebnem (zelo dragem!) ceniku. Če torej želite ali morate poklicati številko 0800 v neki drugi državi, raje poiščite krajevno telefonsko govorilnico, od koder bo ta klic brezplačen. Na fotografiji: Berlin, Nemčija | Foto: Thinkstock Bodite pozorni: nemška številka 0800, ki je za nemškega uporabnika v Nemčiji brezplačna, je za slovenskega uporabnika v Nemčiji posebna in komercialna številka, ki se obračuna po posebnem (zelo dragem!) ceniku. Če torej želite ali morate poklicati številko 0800 v neki drugi državi, raje poiščite krajevno telefonsko govorilnico, od koder bo ta klic brezplačen. Na fotografiji: Berlin, Nemčija Foto: Thinkstock

Za večino naročniških paketov opredeljena pravična uporaba

Za preostale naročniške pakete pa Telekom Slovenije uveljavlja princip poštene uporabe (PPU), ki so ga, kot so nam pojasnili, v več primerih zaokrožili v prid uporabnikom. V ta namen so v posebni razpredelnici za vsak posamezni naročniški paket opredelili, koliko mobilnega podatkovnega gostovanja je v omrežjih zgoraj naštetih držav evrogostovanja lahko največ vsak mesec brezplačno. Te količine v odvisnosti od mobilnega naročniškega paketa segajo do več kot devet gigabajtov mesečno.

Ko uporabnik s svojim mobilnim podatkovnim gostovanjem v teh omrežjih doseže opredeljeno količino PPU, se mu ob nadaljnjem podatkovnem evrogostovanju do izpolnitve celotne zakupljene količine obračuna pribitek. Po doseganju celotne zakupljene količine ne glede na to, koliko je doseženo doma in koliko med evrogostovanjem, se hitrost prenosa omeji na zelo nizko in za današnje razmere praktično neuporabno hitrost – rešitev je zakup dodatnih količin podatkovnega prenosa.

A1 Slovenija: za večino naročniških paketov so vse zakupljene količine na voljo v celotnem območju Evrotarife

Pri drugem največjem operaterju A1 Slovenija (nekoč Simobil) so se odločili, da principa poštene uporabe ne bodo uveljavljali pri vseh novih naročniških paketih in večini starih. Izjema so nekateri starejši podatkovni paketi, med njimi A1 Hiti Net M, A1 Hitri Net L, A1 Neskončni net, Mobilni internet Unlimited in še nekateri), zato gotovo ne bo odveč, da vsak preveri za svoj paket na spletnih straneh operaterja, kolikopodatkov bo na območju Evrotarife lahko prenesel brez dodatnih stroškov

Uporabniki paketov, kjer principa pravične uporabe operater ne uveljavlja, lahko vse svoje zakupljene količine uporabljajo po lastni želji in presoji bodisi doma bodisi v mobilnih omrežjih držav Evrotarife do polnega izkoristka – na enak način kot naročniki paketa EU vključeni Telekoma Slovenije.

Če ste uporabnik mobilnega operaterja, ki uveljavlja evropska pravila poštene uporabe, preverite, kolikšen delež zakupljenega mobilnega podatkovnega prenosa lahko uporabite v državah Evrotarife brez plačila pribitka. Ta je sicer občutno nižji, kot je bil do zdaj. Na fotografiji: Amsterdam, Nizozemska | Foto: Getty Images Če ste uporabnik mobilnega operaterja, ki uveljavlja evropska pravila poštene uporabe, preverite, kolikšen delež zakupljenega mobilnega podatkovnega prenosa lahko uporabite v državah Evrotarife brez plačila pribitka. Ta je sicer občutno nižji, kot je bil do zdaj. Na fotografiji: Amsterdam, Nizozemska Foto: Getty Images

Telemach: vsi naročniški paketi s principom pravične uporabe

Tudi pri tretjem največjem slovenskem mobilnem operaterju Telemach bodo pri evrogostovanju mobilnega podatkovnega prenosa uporabili princip pravične uporabe. V odvisnosti od izbranega paketa bo mesečna količina brezplačnega mobilnega podatkovnega prenosa med evrogostovanjem za trenutno dostopne Telemachove naročniške pakete mobilne telefonije od 1,33 do 6,39 gigabajta, razlika od te količine do skupne zakupljene količine podatkovnega prenosa v naročniškem paketu pa se bo obračunavala po zgoraj omenjeni ceni pribitka.

Izjema je paket Več, ki ima zakupljenih 600 megabajtov mobilnega podatkovnega prenosa mesečno, a je kljub temu princip pravične uporabe evrogostovanja postavljen na 1,33 gigabajta mesečno. Toda vedeti je treba, da je hitrost podatkovnega prenosa med evrogostovanjem, ki presega mesečni zakup, a obenem še ne dosega 1,33 gigabajta mesečno, omejen na 64 kilobitov v sekundi v vsako smer, kar, resnici za ljubo, zadošča zgolj za besedilna e-poštna sporočila.

Podrobnejša razlaga principa pravične uporabe za Telemachove uporabnike, tudi tiste, ki so prenesli nekdanje Tušmobilove naročniške pakete, ki sicer niso več na voljo, je podrobneje opredeljena v razpredelnici.

Ne spreglejte