Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
10.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Facebook zasebnost oglaševanje internet Matic Tomšič

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 10.01

8 let

Koliko zasebnosti še imamo na Facebooku?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Evropi so začela veljati nova določila uporabe Facebooka, ki gredo na roko predvsem oglaševalcem, uporabnikom, ki cenijo zasebnost, pa ne bodo najbolj všeč.

S spremenjenimi pogoji uporabe, ki bodo Facebooku v prihodnje omogočili še podrobnejše spremljanje internetnih aktivnosti uporabnikov za bolj učinkovito prikazovanje oglasov, se avtomatično strinja vsakdo, ki se je v družbeno omrežje prijavil po 30. januarju. Facebook ve, kje ste in kaj počnete Uporabniki, ki so s prijavo v svoj profil sprejeli nova določila družbenega omrežja, Facebooku s tem dovolijo, da:

- beleži podatke o spletnih straneh, ki jih obiščejo zunaj Facebooka.

- Spremlja njihovo lokacijo (le v primeru, če jo dodajate objavam ali v aplikacijah na Facebooku uporabljate možnost Bližnji prijatelji oziroma Nearby Friends).

- Zbira informacije o uporabi mobilnih aplikacij, če do Facebooka dostopate prek pametnega telefona ali tablice.

- Prikazuje ciljane oglase na podlagi profila, ki ga ustvari s pomočjo podatkov o uporabnikovih interesih in obiskanih spletnih straneh.

Ker pri Facebooku želijo, da bi bili uporabniki dobro obveščeni o spremenjenih pogojih uporabe, so jih zbrali v očem prijetni digitalni zloženki. Ogledate si jo lahko tukaj.

Najboljša zaščita zasebnosti - ne uporabljajte Facebooka Če se ne strinjate z novimi določili zasebnosti, ki jih uveljavlja Facebook, vam preostane samo eno - prenehajte ga uporabljati.

Drugi lahko Facebookovo oglaševalsko vdiranje v vaše digitalno življenje omilite z rednim, morda kar vsakodnevnim brisanjem piškotkov. Škodilo ne bo niti, če vse parametre zasebnosti uporabniškega računa nastavitve na najvišjo stopnjo (do njih dostopate s klikom na Nastavitve/Zasebnost ali Settings/Privacy, če uporabljate angleško različico uporabniškega vmesnika).

Facebook uporabnikom sicer ponuja orodje Ad Preferences, s katerim lahko regulirajo prikazovanje oglasov s tem, da se pritožijo nad njihovo vsebino - a šele po tem, ko so oglas že videli.

Ne spreglejte