Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
13. 1. 2017,
18.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

LPP MOL BicikeLJ

Petek, 13. 1. 2017, 18.19

6 let, 6 mesecev

Klepetalni robot živi v Facebooku in napoveduje prihode ljubljanskih avtobusov

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Postajališče LPP postaja avtobus pešec potnik Ljubljana | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Za vse, ki se redno vozite z avtobusi ljubljanskega mestna prometa in uporabljate Bicikelj, je na voljo nov način preverjanja prihoda avtobusov oziroma podatkov o tem, kje so še na voljo kolesa sistema Bicikelj. Za to je poskrbela slovenska ekipa in ustvarila Trolja.

Troljo živi v Facebook klepetu in je na voljo 24 ur na dan. Z njim lahko klepetamo podobno kot s prijatelji, odgovarja pa lahko na naša vprašanja o prihodih avtobusov in razpoložljivosti koles Bicikelj v Ljubljani. V manj kot tednu dni je s Troljem klepetalo več kot pet tisoč ljudi.

"Zasnovali smo ga, ker želimo slediti sodobnim trendom iz tujine, kjer so 'chatboti' vse bolj nepogrešljiv del vsakdana. Iskali smo nekaj čisto preprostega in vsakdanjega, kar ljudje dejansko potrebujejo," razlaga Mirnes Jusufović iz Val Skupine, ki je v sodelovanju z Ljudje in opendata.si razvila klepetalnega robota.

Razvili so ga v treh dneh

Za njegov razvoj so potrebovali tri dni, v prihodnosti pa ga bodo poskušali narediti še bolj pametnega.

"Nadgradnja bo prišla v obliki boljših, hitrejših in bolj bogatih podatkov, ki jih bomo kmalu prejemali iz prenovljenega API-sistema LPP-ja. Ta bo kmalu na voljo (dodane bodo recimo informacije o trajanju poti vključno z morebitnimi prestopanji itd.)," o dodatnem "bogatenju" Trolja pravi Jusufović.

Kako Trolja vprašamo, kdaj pride avtobus?

Načrtujejo še kakšen "chatbot", vendar z drugačnimi funkcijami

Projekt Troljo so razvili brez sodelovanja z Mestno občino Ljubljana, so pa pri Ljubljanskem potniškem prometu opazili viralnost projekta in ponudili sodelovanje.

V prihodnje načrtujejo še kakšen "chatbot", vendar s povsem drugačnimi funkcijami, kot jih omogoča Troljo.

"V osnovi je napovedovanje prihoda avtobusov in stanje sistema Bicikelj tisto, kar smo želeli, za karkoli več bi potrebovali več časa, ljudi in sredstev, ki jih bomo raje vložili v kakšen drug projekt. Med temi so tudi novi, drugačni 'chatboti' s popolnoma drugimi funkcijami in sposobnostmi, iz katerih se bomo naučili še kaj novega," so načrti Val Skupine.

Bicikelj bo dobil 12 novih postaj

Februarja se širitev obeta ljubljanskemu Biciklju, ki bo dobil 12 novih postaj. Trenutno je v sistemu 38 postaj in 380 koles, od leta 2011 pa so uporabniki opravili več kot 3,8 milijona voženj.

V zadnjih dveh letih je število izposoj kolesa Bicikelj padalo.

Čeprav vreme v zadnjem tednu ni najbolj naklonjeno kolesarjem, so kolesa na voljo vse leto. Pozimi je sicer na voljo manj koles, saj opravljajo letne servise. Skupaj je bilo do vključno 12. januarja skoraj 30 tisoč aktivnih uporabnikov.

 

Ne spreglejte