Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
14.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 14.41

6 let, 6 mesecev

Kim Dotcom: Januarja bom ponovno pognal Megaupload!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Kim Dotcom s pravim imenom Kim Schmitz nadaljuje hojo po robu zakona s svojo najbolj znano stvaritvijo – storitvijo Megaupload za izmenjavo datotek.

Ali se še spomnite Kima Dotcoma? Gospod, ki še vedno ni dokončal svoje pravne bitke okrog prvotnega sistema za deljenje datotek Megaupload, napoveduje, da bo enako storitev z istim imenom ponovno pognal 20. januarja prihodnje leto. Vse to ob svobodi, ki si jo je zagotovil z varščino, in ob večinoma zaplenjenem premoženju.

Izvirni Megaupload, ustanovil ga je leta 2005, je bil izjemno priljubljen za izmenjevanje datotek, predvsem takšnih, ki jih varujejo avtorske pravice, zaradi česar je Kim Dotcom tudi prišel navzkriž z zakonom v številnih državah. Dnevno je Megaupload zaznaval tudi do 50 milijonov uporabnikov, a so ga leta 2012 zaprli zaradi ameriških obtožb, da so ga uporabljali predvsem pirati za nezakonito razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin.

Enaka uporabniška imena

Kim Dotcom, internetni podjetnik nemško-finskega rodu, zdaj, delno tudi po sili razmer, živi na Novi Zelandiji. Prek svojega profila na družbenem omrežju Twitter je napovedal, da bodo na novem Megauploadu delovala vsa uporabniška imena izvirnega Megauploada, ni pa razkril podrobnosti, kako bo to uresničil. Obljublja, da bo vse uporabnike nekdanjega Megauploda prek elektronske pošte obvestil, ko bo novi Megaupload zaživel.

Predvideni datum zagona s simboliko

Datum načrtovanega zagona novega Megauploada ni bil izbran brez razloga. Prav 20. januarja 2017 bo minilo pet let od takrat, ko so njegov dom preiskali policisti. Ti so iskali in preiskovali "ogromne količine piratiziranih vsebin, ki so bile na voljo prek storitve Megaupload".

Ta januarski dan pred petimi leti je odprl dolgo pravno bitko med tožilci in Dotcomom, ki ji še danes ni videti konca. Obtožujejo ga, da je na račun tistih, ki so zlorabljali Megaupload, tudi sam ustvaril velike dobičke, on pa še vedno skuša pridobiti nazaj vse tisto, kar so mu med preiskavo zaplenili. Še najpomembnejše zanj je, da se še naprej izogiba izročitvi Združenim državam Amerike, kjer mu hočejo soditi zaradi njegove vloge pri storitvi Megaupload.

Brez omejitev hitrosti

Novi Megaupload bi po Dotcomovih napovedih vsakemu uporabniku zagotovil sto gigabajtov prostora za shranjevanje, prenos datotek brez omejitev hitrosti in možnost sinhronizacije z več napravami. Toda novi Megaupload najbrž še ni blizu dokončanja, saj je Dotcom objavil javni poziv nekdanjim sodelavcem Megauploada, naj se mu javijo in ga pomagajo oživiti.

V letih po odklopu Megauploada je Dotcom v svoji novi domovini Novi Zelandiji vzpostavil novo storitev za shrambo in izmenjavo datotek, ki jo je poimenoval preprosto – Mega. Leta 2013 se je umaknil iz vodstva družbe Mega in vodenje prepustil drugim investitorjem.

Ne spreglejte