Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
4. 4. 2017,
17.15

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

Natisni članek

računalniška varnost računalniška zaščita protivirusni program BitDefender Symantec Trend Micro Microsoft Avast AVG Avira

Torek, 4. 4. 2017, 17.15

4 leta, 5 mesecev

Preizkus protivirusnih programov v operacijskem sistemu Windows 7

Kateri protivirusni programi so najboljši za še vedno priljubljeno "sedmico"?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

2

računalniški virus | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nemški inštitut za računalniško varnost je v svojem najnovejšem preizkusu protivirusnih rešitev najvišjo oceno podelil štirim programom.

Nemški AV-TEST je protivirusnim programom podeljeval točke po treh merilih: učinkovitost zaščite, učinkovitost delovanja in uporabnost. Vsakemu od 19 preizkušancev so v vsaki od teh kategorij podelili do največ šest točk, kar pomeni, da je največje mogoče število točk znašalo 18. Preizkušance so izpostavili 1,3 milijona datotekam, v katerih se je skrivalo okrog 11.500 najrazličnejših škodljivih in zlonamernih programov.

Windows 7 še vedno najbolj priljubljena različica Microsoftovega operacijskega sistema

Preizkuse so opravljali v okolju operacijskega sistema Windows 7. Ne brez razloga – čeprav je po "sedmici" že zdavnaj prišla (rahlo ponesrečena) "osmica", nato pa tudi bistveno boljša različica Windows 10, tudi najnovejše meritve dokazujejo, da ostajajo Windows 7 še vedno najbolj razširjena različica Microsoftovega operacijskega sistema Windows na računalnikih po vsem svetu.

Na intenzivnem preizkusu 19 protivirusnih programov so štirje dosegli največje mogoče število točk. | Foto: Thinkstock Na intenzivnem preizkusu 19 protivirusnih programov so štirje dosegli največje mogoče število točk. Foto: Thinkstock

Družba StatCounter je ugotovila, da je bila marca letos "sedmica" nameščena na 47,03 odstotka računalnikov, Windows 10 pa na 34,28 odstotka. "Osmica" ne dosega niti desetinskega deleža, na skoraj 5,5 odstotka računalnikov pa so še vedno nameščeni Windows XP, katerih življenjska doba in obdobje podpore se je že pred časom izteklo.

Vsi so dobri, a nekateri so vendarle boljši

Največje mogoče število točk so dosegle protivirusne rešitve proizvajalcev (tukaj so navedeni v abecednem zaporedju) Bitdefender, Kaspersky Lab, Symantec in Trend Micro, preostalih 15 preizkušancev pa je doseglo med 13 in 17,5 točke.

Nehvaležen rezultat le malenkost pod vrhom, a vendarle visokih in spoštovanja vrednih 17,5 točke sta dosegla programa F-Secure Safe 14 in Quick Heal Total Security 17.00. Prvemu je pol točke zmanjkalo pri uporabnosti, drugemu pa pri učinkovitosti zaščite.

Z doseženimi 16,5 točke se lahko pohvalijo kar štirje programi: Avast Free Antivirus 12.3 in 17.1, Avira Antivirus Pro 15.0, AVG Internet Security 16.1 in 17.1 ter Microsoft Security Essentials 4.10.

Ne spreglejte