Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
7. 6. 2017,
15.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

digitalizacija zdravje oskrba na domu Telekom Slovenije

Sreda, 7. 6. 2017, 15.31

6 let, 6 mesecev

Oskrba na daljavo: neprecenljiv prispevek za lepšo in varnejšo jesen življenja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

oskrba na daljavo, Telekom | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Napredek znanosti in medicine je pripomogel k bistveno daljši življenjski dobi, a je staranje prebivalstva hkrati močno povečalo potrebo po skrbi za starejše. Zdravstvo takega bremena ne more premagati samo, zato se razvijajo nove rešitve oskrbe in skrbi za zdravje na daljavo, ki bodo starejšim omogočile varno, aktivno in samostojno bivanje v domačem okolju.

V Sloveniji je preveč miselnosti "Dokler bom, bom, potem pa grem v dom", se strinjajo tako upokojenci kot izvajalci zdravstvenih storitev, ki so se zbrali v prostorih Telekoma Slovenije v Ljubljani na mednarodnem posvetovanju na temo oskrbe na domu.

Ravno zaradi pomanjkanja ustreznih rešitev, ki bi starejšim omogočile varno bivanje in povečano kakovost življenja v lastnem domju, je preveč starejših prisiljenih v selitev v ustanove, kar njim prinaša občutek nemoči, dodatne finančne stroške in celo družbeno izključenost.

Priložnost za informacijske in komunikacijske tehnologije

Že ob preprostem primeru nesrečnih padcev, katerih nevarnost se s staranjem močno poveča, vidimo, kako usodne so lahko posledice, če učinkovita pomoč ne pride pravočasno

Mednarodna konferenca v Ljubljani je bila odlična priložnost, da se sodelujoči iz več evropskih držav, predvsem iz sredozemskih, ki so vključene v medregijski evropski projekt, seznanijo s projektom in storitvijo E-oskrba, ki ga je razvil Telekom Slovenije in je od danes na voljo vsem zainteresiranim v Sloveniji.

E-oskrba je bila namreč mednarodno prepoznana kot primer dobre prakse na področju zdravstvene in celovite oskrbe starejših. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je E-oskrbo opredelilo kot socialno-varstveno storitev in Telekomu Slovenje izdalo licenco za njeno izvajanje.

Zanimanje za tovrstne storitve vse bolj kažejo tudi svojci starejših, saj so tako lahko intenzivneje v stiku s svojimi najdražjimi in se v primeru ponesrečenih okoliščin lahko hitreje odzovejo.

Kdo je danes vse prišel v Ljubljano?

Razvoj rešitev, priložnosti in izmenjava dobrih praks na področju oskrbe na daljavo so teme mednarodnega projekta in konference o oskrbi na domu HoCare (Home Care), ki je danes in 8. junija v Sloveniji. Dogodka se udeležujejo partnerji projekta iz osmih evropskih držav. Aktivnosti projekta HoCare sicer v Sloveniji koordinira Razvojni center Srca Slovenije.

oskrba na daljavo, Telekom | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Kaj je e-oskrba

E-oskrba je modularna rešitev, ki učinkovito podpira bivanje starejših, invalidov, bolnikov s kroničnimi boleznimi, bolnikov po težjih operativnih posegih in oseb z demenco pri samostojnejšem bivanju na njihovem domu. 24 ur na dan jim omogoča enostaven in hiter klic ​na pomoč v primeru padca ali nenadne slabosti ter organizacijo pomoči. E-oskrba tako pomaga preprečevati prezgodnji odhod v institucionalno varstvo in zagotavlja učinkovitejšo rabo virov socialnega varstva, namenjenih za oskrbo.

Storitev E-oskrba se na preprost način prilagaja potrebam uporabnika; starejšim omogoča samostojno in bolj neodvisno bivanje na domu ter varnost in pomoč tudi v primeru, kadar zaradi zdravstvenega stanja ne morejo sprožiti klica na pomoč. Svojcem pa omogoča stalen stik z najbližjimi, hitro obveščanje v primeru klica na pomoč in strokovno podporo usposobljenega osebja v asistenčnem centru, je ključne prednosti storitve poudaril Peter Pustatičnik, vodja eZdravja in eOskrbe v Telekomu Slovenije. 

"Ob tem storitev omogoča tudi zaznavo dima (požarna varnost) in izliva vode (poplavna varnost), uporabniško aplikacijo z grafičnim prikazom podatkov in podobno. Ob tem pripravljamo tudi že nadgradnjo s pametno ključavnico, personaliziranim medicinskim TV-kanalom (Med TV) in storitvami zdravja na daljavo," je dodal.

Vsak drugi starostnik po padcu ne more vstati

Različne raziskave kažejo, da vsak drugi starostnik po padcu ne more vstati, od padca do trenutka, ko starostnika najdejo in mu ponudijo pomoč, pa mine tudi 18 ur (v starosti 65 let ali več). Pri skoraj tretjini starostnikov so posledice padca vzrok za prezgodnji odhod v institucionalno varstvo, od 20 do 30 odstotkov vseh, ki padejo, pa utrpi zmerne do hude poškodbe (zlom kolka, poškodbo glave …).

oskrba na daljavo, Telekom | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Poleg Slovenije v projektu HoCare sodelujejo predstavniki Cipra, Češke, Bolgarije, Madžarske, Litve, Portugalske in Romunije. Tako so v Razvojnem centru Srca Slovenije doslej sodelovali v 32 evropskih projektih v okviru 16 različnih programov. Eno od pomembnih področij je tudi medgeneracijsko povezovanje in staranje prebivalstva." 

"Zato v slovenski prostor prinašamo dobre prakse iz drugih držav in med seboj povezujemo strokovnjake s področja oskrbe na domu. Cilj projekta HoCare je tako iskanje inovativnih rešitev za oskrbo na domu in spodbujanje različnih deležnikov k čim bolj aktivni vlogi pri zavzemanju za spremembe na tem področju," poudarja Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.

Ne spreglejte