Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
21. 10. 2015,
20.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasveti Chrome Matic Tomšič

Sreda, 21. 10. 2015, 20.12

8 let

Kako se izogniti brskalniku, ki zamenja Chrome in uporabnika zasuje z oglasi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Podjetje za računalniško varnost Malwarebytes opozarja na brskalnik eFast, ki ob namestitvi prikrito zamenja Google Chrome in načne uporabnikovo zasebnost.

Kako eFast poskusi zamenjati Chrome in kaj nato počne Brskalnik eFast ob namestitvi poskusi nadomestiti Chrome, ne da bi uporabnik to opazil. Nastavi se za privzet brskalnik in spremeni bližnjice za Chrome, da vodijo do izvršilne datoteke za zagon eFasta (ali pa jih kar izbriše in nadomesti z zelo podobnimi svojimi).

Poskrbi tudi, da postane primarni program za odpiranje datotek GIF, HTM, HTML, XHTML in PDF ter spletnih naslovov, ki se začnejo s https, http, ftp, mailto, news (in še nekaterih drugih). Pri kamuflaži brskalniku eFast pomaga tudi dejstvo, da je zgrajen na odprtokodnem Chromiumu, zaradi česar je njegov uporabniški vmesnik praktično preslikava Chromovega.

Ko uporabnik požene eFast, se uporabniška izkušnja v primerjavi s Chromom korenito spremeni, tako na površini kot v ozadju. eFast začne skoraj takoj prikazovati nadležne oglase in jih odpirati v pojavnih oknih. Obenem po spletnih straneh sledi uporabniku in o njegovih aktivnostih ves čas poroča oglaševalskim agencijam, v poročilu piše podjetje Malwarebytes.

Kako vemo, da nas je "okužil" eFast Pokazateljev je več, najbolj očitni pa so:

- eFast na namizje prilepi bližnjice do priljubljenih spletnih strani, kot so Facebook, Wikipedija, YouTube.

- Če v naslovno vrstico brskalnika eFast, za katerega zmotno mislimo, da je Chrome, vpišemo chrome://chrome, nas bo napotil na stran z informacijami o brskalniku. S tem se bo izdal, da je eFast, ne Chrome. - V Nadzorni plošči operacijskega sistema Windows (7, 8.1, 10) lahko z orodjem Programi preverimo, kateri je privzet program za odpiranje datotečnih formatov (HTM, HTML, GIF, JPEG, WEBP in še nekaj naštetih zgoraj).

Kako eFastu preprečimo, da pride na računalnik eFast se širi z nameščanjem drugih brezplačnih programov, ki uporabniku med postopkom namestitve pogosto ponudijo preizkus "novega odličnega orodja za optimizacijo sistema" in podobnih nadležnih orodij, ki so sama sebi namen in imajo kot eFast neredko skrite namene.

Tem programom se ognemo tako, da smo med postopkom namestitve drugih pozorni na kakšenkoli drobni tisk ali mimobežno kljukico, s katero potrjujemo strinjanje s prenosom dodatnega, neželenega programa.

Če se vendarle zgodi, da eFast pristane na našem računalniku, še ni čas za paniko. Preprosto ga poiščite med nameščenimi programi in ga odstranite. Nato ne bo škodilo, če odprete protivirusni program in za vsak primer analizirate sistem.

Ne spreglejte