Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
7. 3. 2018,
12.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

1

Natisni članek

pametni telefon Samsung Galaxy S9 Samsung

Sreda, 7. 3. 2018, 12.00

6 let, 1 mesec

Uradna slovenska predstavitev pametnih telefonov Samsung Galaxy S9 in S9+

Kako je Samsung redefiniral kamero pametnega telefona?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

1

Samsung, predstavitev | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slaba dva tedna po svetovni premieri v Barceloni je Samsung svoja najnovejša premijska pametna telefona Samsung Galaxy S9 in S9+ uradno predstavil tudi v Sloveniji.

Sloveniji je pripadla čast prve uradne predstavitve teh dveh pametnih telefonov med vsemi državami, ki jih Samsung uvršča v jadransko regijo. Predstavitve se bodo vrstile tudi drugod v prihodnjem dobrem tednu, vse pa bodo pravočasne pred uradnim začetkom prodaje 16. marca.

Od tega dneva bosta Samsung Galaxy S9 in S9+ na voljo v maloprodaji pri Telekomu Slovenije in vseh drugih slovenskih mobilnih operaterjih, prav tako tudi v izbranih trgovinah z računalniško in telekomunikacijsko opremo.

Samsung Galaxy S9 in Galaxy S9+ sta prva letošnja "težkokategornika" med pametnimi telefoni in že takoj ob začetku leta kot vselej tudi kandidata za naziv najboljšega pametnega telefona v tekočem letu.  | Foto: Ana Kovač Samsung Galaxy S9 in Galaxy S9+ sta prva letošnja "težkokategornika" med pametnimi telefoni in že takoj ob začetku leta kot vselej tudi kandidata za naziv najboljšega pametnega telefona v tekočem letu. Foto: Ana Kovač

S predprodajo so zadovoljni

Kot je že navada s Samsungovimi premijskimi pametnimi telefoni, si je te mogoče zagotoviti tudi v predprodaji, ki se je tudi v Sloveniji začela prav na dan njune svetovne premiere, to je 25. februarja. Vsem, ki jih bodo naročili do četrtka, 8. marca, jih bodo odposlali že v petek, 9. marca, torej en teden pred uradnim začetkom redne prodaje.

Več o predprodaji in možnostih občutnega znižanja cene tudi z odkupom stare naprave lahko preverite pri Telekomu Slovenije oziroma svojem operaterju ali pri enem od štirih sodelujočih trgovcev, ki bodo devetki ponujali tudi v redni prodaji na vseh svojih lokacijah in prek spleta.

Vodja enote za mobilno telefonijo pri slovenski podružnici Samsunga Bernard Purkart nam je povedal, da so "slovenski uporabniki možnost prednaročil sprejeli zelo dobro".

Natančnih številk nam Purkart (na fotografiji) ni zaupal, "tudi zato, ker prednaročila še potekajo", a je povedal, da "po uspešnih prednaročilih Galaxy S8 in S8+ ter Galaxy Note8 letos zadovoljno spremljamo številke, ki jih kažejo prednaročila za Galaxy S9 in S9+". | Foto: Ana Kovač Natančnih številk nam Purkart (na fotografiji) ni zaupal, "tudi zato, ker prednaročila še potekajo", a je povedal, da "po uspešnih prednaročilih Galaxy S8 in S8+ ter Galaxy Note8 letos zadovoljno spremljamo številke, ki jih kažejo prednaročila za Galaxy S9 in S9+". Foto: Ana Kovač

"Dvojna zaslonka kot oko"

Purkart je že v Barceloni povzel poglavitne prednosti novega para devetk, katerih skupni imenovalec je okrepljena možnost najraznovrstnejšega vizualnega izražanja.

O poglavitnih prednostih novih Samsungovih najprestižnejših pametnih telefonov je na svetovni premieri v slovenščini spregovoril tudi vodja enote za mobilno telefonijo pri slovenski podružnici Samsunga Bernard Purkart.

"Pri pametnih telefonih Galaxy S9 in S9+ smo se osredotočili na kamero, ki se z novo kategorijo dvojne zaslonke prilagaja kot človeško oko. Sposobna je samodejno preklapljati med različnimi pogoji osvetlitve – zato so fotografije vedno odlične, ne glede na svetlobo ali temo, dan ali noč," je ob slovenski predstavitvi ponovno poudaril Purkart.

Eden od glavnih adutov redefinirane kamere, kar je slogan novih devetk, je dvojna zaslonka, ki podpira načina F1,5 in F2,4. Pri petpalčnemu (12,7 centimetra) Galaxy S9 je nameščena v glavni kameri, pri nekoliko večjemu Galaxy S9+ pa v glavni širokokotni kameri.

Animirani ti, animirani jaz

Še ena od opaznejših novosti so tudi animirani emojiji, natančneje smeški, ki jih devetki ustvarjata z obogateno/nadgrajeno resničnostjo. | Foto: Ana Kovač Še ena od opaznejših novosti so tudi animirani emojiji, natančneje smeški, ki jih devetki ustvarjata z obogateno/nadgrajeno resničnostjo. Foto: Ana Kovač

S tako imenovanimi animiranimi emojiji lahko vsak uporabnik ustvari animirano različico svoje podobe, kar – ne glede na to, koliko se to komu zdi koristno ali ne – vendarle dodaja še eno novo raven vizualne komunikacije. Takšne, ki smo jo do zdaj v neki primerljivi obliki poznali samo pri Samsungovem največjem tekmecu.

"Danes vidimo, da se je način, kako uporabljamo pametni telefon in kako komuniciramo, zelo spremenil. Pogosteje se izražamo in vedno več komuniciramo s slikami, videi in zdaj z Galaxy S9 in S9+ s smeški razširjene resničnosti," je novost pospremil vodja marketinga pri slovenskemu Samsungu Tomaž Semič.

Vsak uporabnik lahko ustvari animirano različico svoje podobe, kar – ne glede na to, koliko se to komu zdi koristno ali ne – vendarle dodaja še eno novo raven vizualne komunikacije | Foto: Srdjan Cvjetović Vsak uporabnik lahko ustvari animirano različico svoje podobe, kar – ne glede na to, koliko se to komu zdi koristno ali ne – vendarle dodaja še eno novo raven vizualne komunikacije Foto: Srdjan Cvjetović

Počasni posnetki razkrivajo drugačen pogled na svet

Novi devetki se ponašata z možnostjo snemanja počasnih videoposnetkov do 960 slikic v sekundi, kar je 40-kratna upočasnitev.

Takšni počasni posnetki odpirajo nove možnosti vpogleda v pojave in dogodke, ki prostemu očesu niso dane in so tudi izjemno močno orodje kreativnega vizualnega izražanja.

Bixby kmalu na popravnem izpitu

V kratkem, ko bomo eno od devetk vzeli v roke za kakšen dan, se bomo gotovo poigrali s počasnimi posnetki, na seznamu funkcij, ki jih prav gotovo moramo ponovno preveriti, je tudi Samsungov glasovni pomočnik Bixby.

Ko smo nabirali prve vtise s prejšnjimi Samsungovimi zastavonošami S8 in Note 8, smo namreč sklenili, da je Bixby še daleč od dovršenega izdelka (pa tudi tepe se z Googlovim glasovnim pomočnikom, ki je del operacijskega sistema Android), a nam zdaj zatrjujejo, da se je Bixby naučil veliko novega.

Obljubljajo nam, da bo Bixby v realnem času zaznal in prepoznal predmete v svoji okolici in nam pomagal pridobiti relevantne informacije glede na to, kje smo, ter da bo (tudi on) znal premostiti jezikovne ovire s sprotnim prevajanjem. Na fotografiji Samsung Galaxy S9. | Foto: Ana Kovač Obljubljajo nam, da bo Bixby v realnem času zaznal in prepoznal predmete v svoji okolici in nam pomagal pridobiti relevantne informacije glede na to, kje smo, ter da bo (tudi on) znal premostiti jezikovne ovire s sprotnim prevajanjem. Na fotografiji Samsung Galaxy S9. Foto: Ana Kovač

Cene že poznamo

Kot smo izvedeli na svetovni premieri v Barceloni in kot so se že lahko prepričali tisti, ki so obiskali spletne strani prednaročil, je maloprodajna cena manjše od dveh devetk 849 evrov, male večje s plusom pa sto evrov več.

To sta ceni v prosti prodaji, mobilni operaterji pa ob vezavi naročniškega razmerja ponujajo ugodnejše cene, tudi v predprodaji.

Ne spreglejte