Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
24. 9. 2015,
11.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Windows 10 Microsoft Matic Tomšič

Četrtek, 24. 9. 2015, 11.35

8 let

Kako do več prostora na računalniku z Windows 10?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadgradnja starejšega operacijskega sistema Windows na različico 10 na trdem disku pusti prejšnje sistemske datoteke, ki jih ne potrebujemo več, zasedejo pa ogromno prostora. Kako se jih znebimo?

Na trdih diskih večine uporabnikov, ki so operacijski sistem Windows 7 ali 8/8.1 nadgradili na Windows 10, je ostala mapa windows.old. V njej so shranjene sistemske datoteke prejšnjih Windowsov, s katerimi bi lahko uporabnik, če bi to želel, z desetice ponovno preklopil nazaj na prejšnjo različico operacijskega sistema.

Windows 10 selitev nazaj na 7 ali 8/8.1 sicer omogoča samo 30 dni po nadgradnji, dlje pa ne. A datoteke v mapi windows.old na sistemskih diskih nekaterih uporabnikov ostajajo tudi po preteku tega obdobja.

Velikost mape lahko preseže 25 gigabajtov. Če imamo operacijski sistem nameščen na majhnem disku SSD, lahko to povzroči precejšnjo prostorsko stisko (pa tudi sicer ni prijetno vedeti, da nam gigabajte na disku odžirajo datoteke, ki jih ne potrebujemo).

Čiščenje diska Mape windows.old s tipko Delete ne moremo izbrisati, zato pa lahko uporabimo orodje Čiščenje diska (Disk Cleanup). Odprite Raziskovalec (File Explorer), z desno tipko miške kliknite na ikono sistemskega diska na levem seznamu (pri večini uporabnikov je to C:) in izberite Lastnosti (Properties). Ob grafu, ki prikazuje prazen prostor, nato kliknite na Čiščenje diska (Disk Cleanup).

Ko orodje opravi analizo datotek, v novem oknu kliknite na Počisti sistemske datoteke (Clean up system files) in ko in če se pojavi poziv za spreminjanje sistema, izbiro potrdite z Da (Yes). Na seznamu nato poiščite Prejšnje namestitve sistema Windows (Previous Windows installations), pritisnite OK in odločitev še enkrat potrdite. Ko bo proces končan, se bo na vašem sistemskem disku sprostilo precej prostora.

Ne spreglejte