Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
9. 3. 2017,
15.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

internet Windows Android mobilne naprave pametni telefoni tablice prenosni računalniki namizni računalnik operacijski sistem TSmedia Siol.net

Četrtek, 9. 3. 2017, 15.03

6 let, 6 mesecev

Kako se spreminja način našega dostopanja do interneta

Kako bi Android že kmalu lahko prehitel Windows

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
internet, dostop do interneta | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Windows ima le še malo prednosti pred operacijskim sistemom Android glede pogostosti dostopa do interneta. Android je še vedno na strmi poti navzgor.

Kdo bi si pred petimi leti upal pomisliti, da bi kakšen operacijski sistem lahko ogrozil prevlado Microsoftovega operacijskega sistema med napravami, ki dostopajo v internet? Danes Windows to prevlado sicer še vedno ima, a je še zelo majhna in, kot kažejo trendi, se ji čas izteka.

Okenska prevlada se počasi, a zanesljivo izteka

Če bi v današnjem svetu še vedno prevladovali namizni računalniki in prenosniki (laptop), se Windowsom ne bi bilo treba bati za primat. Toda danes do interneta vedno pogosteje dostopamo prek pametnih telefonov in tablic, kjer Microsoftu svojih načrtov za pomemben tržni delež do zdaj ni uspelo uresničiti.

Kdo bi si pred petimi leti upal pomisliti, da bi kakšen operacijski sistem lahko ogrozil prevlado Microsoftovega operacijskega sistema med napravami, ki dostopajo v internet. | Foto: Thinkstock Kdo bi si pred petimi leti upal pomisliti, da bi kakšen operacijski sistem lahko ogrozil prevlado Microsoftovega operacijskega sistema med napravami, ki dostopajo v internet. Foto: Thinkstock

Družba za spletno analitiko StatCounter je ugotovila, da je imel februarja operacijski sistem Windows v svetovnem povprečju še vedno prevlado z 38,6-odstotnim deležem med napravami, ki dostopajo v internet, a mu je Android tesno za petami z zaostankom od komaj 1,2 odstotne točke.

Pet let je v svetu tehnologije dolga doba

Za primerjavo, januarja 2012 je imel z enako metodologijo izmerjen operacijski sistem Windows skoraj monopolni 82-odstotni, Android pa komaj zaznavnega 2,2 odstotka. Primerljivo visok delež je operacijskemu sistemu Windows v tem času uspelo ohraniti med namiznimi in prenosnimi računalniki, danes ta znaša 84,1 odstotka.

V petih letih se je veliko spremenilo – morda ne toliko znotraj sveta namiznih in prenosnih računalnikov, temveč predvsem glede na način, kako nasploh dostopamo do interneta. Oktobra 2016 je tako ista raziskava pokazala, da je pogostost dostopa do interneta prek mobilnih naprav, kot so pametni telefoni in tablice, prvič presegla dostope prek namiznih in prenosnih računalnikov.

Prevladujoči operacijski sistemi naprav za dostop do interneta po posameznih državah. | Foto: StatCounter Prevladujoči operacijski sistemi naprav za dostop do interneta po posameznih državah. Foto: StatCounter

Velike razlike med celinami

Medtem ko je v Severni Ameriki Android z 20,3-odstotnim deležem zasedel šele tretje mesto (za prvouvrščenimi Windowsi, ki imajo 40,7-odstotni delež, je še Applov iOS s 24,9-odstotnim deležem), v Aziji Android zmaguje že z nadpolovično večino (51,8 odstotka), Microsoftov operacijski sistem pa je padel pod tretjino (na 29,8 odstotka).

Na naši celini ima Windows ravno takšno nadpolovično večino, kot jo ima Android v Aziji, ta pa v Evropi še vedno krepko zaostaja in se šele prebija proti četrtinskemu deležu (23,5 odstotka).

Bralci Siol.net bolj "mobilni" kot slovensko povprečje

Po podatkih družbe StatCounter bi bilo videti, da je Slovenija glede dostopa v internet še vedno bližje razmerjem iz leta 2012 kot današnjemu svetovnemu povprečju. Po njihovih podatkih ima namreč operacijski sistem Windows še vedno dvotretjinski delež, drugouvrščeni Android pa je komaj prebil enopetinski delež

Kako se je v petih letih spreminjal delež operacijskih sistemov na napravah, s katerimi bralci dostopajo do vsebin na Siol.net. | Foto: TSmedia Kako se je v petih letih spreminjal delež operacijskih sistemov na napravah, s katerimi bralci dostopajo do vsebin na Siol.net. Foto: TSmedia

Razkorak med Windowsi in Androidom je med bralci našega digitalnega medija Siol.net veliko manjši, saj je vedno več bralcev, ki nas berejo prek mobilnih naprav. Naše krivulje so tako videti bolj podobne svetovnemu povprečju kot pa podatkom, ki jih je za Slovenijo ugotovila družba StatCounter.

Ne spreglejte