Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
10. 6. 2016,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

5

Natisni članek

pametni telefoni

Petek, 10. 6. 2016, 4.04

6 let, 6 mesecev

Kaj v prihodnjih letih čaka pametne telefone? Bo res kriza?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

5

Pametni telefon | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Svetovni trg pametnih telefonov se približuje veliki krizi, v zadnjem poročilu svari analitična družba Gartner. Rast prodaje namreč zanesljivo pada, razlog za to pa je preprost. Praktično vsak, ki si lahko privošči pametni telefon, ga že ima. Kaj se bo zgodilo, če balonček, ki se napihuje od prvega iPhona leta 2007, poči?

Kaj se bo zgodilo

Analitična družba Gartner napoveduje, da bo v odstotkih izražena rast prodaje novih pametnih telefonov v letu 2016 zgolj enomestna. Z drugimi besedami - glede na leto 2015, ko je bila v primerjavi z letom prej (2014) več kot 14-odstotna, se bo zelo upočasnila. Pri Gartnerju pričakujejo, da bo rast prodaje letos samo 7-odstotna.

Najvišjo rast prodaje je trg pametnih telefonov zabeležil leta 2010, takrat so prodajne številke glede na leto prej poskočile kar za 73 odstotkov

Od začetka do konca leta 2016 bo torej prodanih 1,5 milijarde pametnih telefonov. Sliši se ogromno, a napoved zmanjšane rasti prodaje je zelo slaba novica za celo vrsto proizvajalcev pametnih telefonov. Nasičenost trga je v zadnjih letih postala tolikšna, da se mnoga podjetja borijo za preživetje. 

Velika imena, kot sta (predvsem) Apple in Samsung, namreč poberejo večino vsega denarja, več kot 90 odstotkov, ki ga uporabniki za pametne telefone zapravijo v svetovnem merilu. Preostale drobtinice si razdeli stotnija drugih proizvajalcev.

LG, tudi veliko ime, je lani za vsak pametni telefon, prodal jih je več deset milijonov, ustvaril 1 evrski cent dobička, na primer. A LG lahko preživi, ker vreče denarja v podjetje prinašajo tudi TV-zasloni in druga elektronika. Kaj pa podjetja, ki prodajajo samo pametne telefone? (Klik na fotografijo za vir) | Foto: Reuters LG, tudi veliko ime, je lani za vsak pametni telefon, prodal jih je več deset milijonov, ustvaril 1 evrski cent dobička, na primer. A LG lahko preživi, ker vreče denarja v podjetje prinašajo tudi TV-zasloni in druga elektronika. Kaj pa podjetja, ki prodajajo samo pametne telefone? (Klik na fotografijo za vir) Foto: Reuters

Kdo je kriv

Pri Gartnerju ugotavljajo, da so osrednji krivci za upočasnitev rasti prodaje pametnih telefonov:

- Njihovi proizvajalci. Kupci imajo vse manj razlogov, da bi na dan izida novega pametnega telefona čakali v vrsti, saj so tehnološke nadgradnje novih modelov glede na prejšnjo generacijo postale minimalne. Dodajanje novih prvin tu in tam ni dovolj dobra motivacija, da bi uporabnik izkašljal nekaj stotakov za nov telefon, pravijo pri Gartnerju.

- Daljše lastništvo enega telefona. To se navezuje neposredno na zgornjo ugotovitev - pametni telefon, ki je leta 2014 veljal za vrhunskega, je še danes dovolj dober za praktično vsa opravila. Uporabniki telefon v povprečju zdaj zamenjajo po 30 mesecih, ne 24, ko večina odplača zadnji obrok zanj.

Obdobje oklepanja ene naprave se bo v prihodnje še podaljšalo, saj so ameriški ponudniki mobilnih storitev, kot je Verizon, začeli ukinjati možnost subvencioniranega nakupa telefona na obroke.  | Foto: Reuters Obdobje oklepanja ene naprave se bo v prihodnje še podaljšalo, saj so ameriški ponudniki mobilnih storitev, kot je Verizon, začeli ukinjati možnost subvencioniranega nakupa telefona na obroke.  Foto: Reuters

- Kitajci. Pred leti je veljalo, da je Kitajska z milijardnim prebivalstvom in rastočim srednjim ekonomskim slojem neusahljiv vir novih kupcev telefonov. Že lani pa je imel tam pametni telefon praktično vsak, trg je postal nasičen. Pri tem so veliko vlogo igrali lokalni proizvajalci, kot so Huawei, Oppo, Xiaomi, ki pametne telefone tam prodajajo praktično za drobiž. 

Kdo lahko propade

Gartner poimensko ne omenja nobenega proizvajalca pametnih telefonov, katerega obstoj bi lahko ogrozila njihova napoved, nam pa na misel pride vsaj eden - HTC. 

Tajvansko podjetje izdaja zelo solidne pametne telefone, a se že več let bori z rdečimi številkami. | Foto: Reuters Tajvansko podjetje izdaja zelo solidne pametne telefone, a se že več let bori z rdečimi številkami. Foto: Reuters

Iz HTC-jeve zadnje objave četrtletnih poslovnih rezultatov je bilo razvidno, da je podjetje izgubo zabeležilo že četrto obdobje zapored. Med 1. januarjem in 31. marcem 2016 so bili njihovi prihodki za 64 odstotkov nižji kot v enakem obdobju leta 2015. 

Težava HTC-ja je, da nima zaledja, kot ga imajo nekatera druga imena na trgu pametnih telefonov (Samsung, Sony, LG). Zaledje v tem primeru pomeni prisotnost na drugih trgih - zabavna elektronika, bela tehnika, celo težka industrija (Samsung in njihove ladjedelnice, na primer).

Eden od adutov podjetja HTC je poskus penetracije trga prikazovalnikov navidezne resničnosti z napravo HTC Vive (na fotografiji), a tudi na tem področju je tekmecev že ogromno.  | Foto: Reuters Eden od adutov podjetja HTC je poskus penetracije trga prikazovalnikov navidezne resničnosti z napravo HTC Vive (na fotografiji), a tudi na tem področju je tekmecev že ogromno.  Foto: Reuters

Kdo lahko ublaži krizo

Še zadnji nenasičeni trg je Indija, menijo pri Gartnerju. Tam se danes še vedno proda več klasičnih mobilnih telefonov (s tipkovnico) in ne toliko pametnih, povprečna najvišja cena, ki jo je Indijec pripravljen odšteti za elektronsko napravo, pa je okrog 105 evrov.

Indijski trg si lahko torej prisvojijo proizvajalci, ki bodo pametne telefone ponudili za 105 evrov oziroma še manjši znesek. To pa lahko pomeni, da je za velike proizvajalce priložnost na indijskem trgu morda že zamujena, še ugotavljajo v analitični družbi Gartner.  | Foto: Indijski trg si lahko torej prisvojijo proizvajalci, ki bodo pametne telefone ponudili za 105 evrov oziroma še manjši znesek. To pa lahko pomeni, da je za velike proizvajalce priložnost na indijskem trgu morda že zamujena, še ugotavljajo v analitični družbi Gartner. 

Ne spreglejte