Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Apple BMW Tim Cook

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 14.01

8 let

Kaj so počeli vodilni Applovi direktorji pri BMW-ju?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodilni možje Appla so ločeno obiskali sedež nemškega proizvajalca premijskih avtomobilov BMW in njegovo tovarno v Leipzigu. Ali bo to poglobljeno spoznavanje pripeljalo do partnerstva?

Pogovori o morebitnem sodelovanju med Applom in BMW-jem so nekoč že potekali, a so se potem ustavili, toda nedavni ameriški obiski v Nemčiji nakazujejo, da bi se dvorjenje lahko nadaljevalo in morda celo pripeljalo do partnerstva. Ali pa tudi ne. Visoki obiski Pred nekaj meseci je prvi mož Appla Tim Cook obiskal sedež bavarskega proizvajalca prestižnih vozil BMW v Münchnu, več višjih direktorjev Appla pa si je podrobneje ogledalo BMW-jevo tovarno v Leipzigu, kjer proizvajajo električni avtomobil i3, je poročal Reuters, ki se je skliceval na "dva dobro obveščena vira". Veliki načrti, a tudi veliki strahovi Eden od teh virov navaja, da obisk ni obrodil konkretnejših dogovorov predvsem zato, ker se Apple ukvarja z mislijo, da bi sam razvil svoj avtomobil, kar si s skoraj 200 milijardami evrov razpoložljivih sredstev gotovo lahko privošči. Tudi BMW ima svoje zadržke, saj se ne bi želel preleviti v zgolj izvajalca za koga drugega, zaradi česar ljubosumno varujejo svoja znanja in izkušnje.

Bavarski avtomobilski velikan se sicer zaveda, da bo proizvodnja vozil naslednje generacije gotovo zahtevala (še) več znanja s področja računalništva in telekomunikacij, veliki Apple pa tudi sam išče nove priložnosti zunaj področja mobilnih naprav, kjer mu gre izredno dobro.

Ali bo prebežnik upočasnil ali celo ustavil pogovore? Za prihodnost morebitnega sodelovanja med Applom in BMW-jem pa nedavne kadrovske menjave pri BMW-ju gotovo niso veter v jadra. Še največja ovira utegne biti odhod člana uprave za razvoj, ki je imel pri začetnih pogovorih z Applom najpomembnejšo vlogo in je tudi nadziral razvoj BMW-jeve serije i, katere značilnost je povsem drugačen pristop do oblikovanja in proizvodnje. Herbert Diess je namreč prestopil k Volkswagnu.

Diess je v medijih opozoril, da se mora nemška avtomobilska industrija temeljito spremeniti, ker kupci zahtevajo pametnejša vozila, okoljska pravila pa narekujejo premik proti hibridnim vozilom ali vsaj v smeri vozil z nizkimi izpusti. Po nekaterih napovedih naj bi že čez 15 let komaj tretjino novih avtomobilov poganjali motorji, kot jih poznamo danes. Veliko skupnega Novi prvi mož BMW-jevih raziskav in razvoja Klaus Froehlich je (pomenljivo) povedal, da imata BMW in Apple veliko skupnega, vključno s poudarkom na premijskih izdelkih in blagovnih znamkah, poudarkom na razvoju novih izdelkov in občutkom za privlačno oblikovanje. Hkrati je pripomnil, da za zdaj ne razmišljajo o kakršnemkoli dogovoru, zaradi katerega bi morali razkriti svoja temeljna znanja.

O skupnih točkah je govoril tudi član uprave družbe BMW, odgovoren za blagovno znamko Mini, Peter Schwarzenbauer, a tudi on ni hotel komentirati morebitnih pogovorov z Applom. "Zmagovalci bodo tiste družbe, ki razumejo, kako narediti pametno strojno opremo, zato je smiselno, da bi avtomobilski proizvajalci in tehnološka podjetja poglobili svoja sodelovanja," je poudaril.

Ne spreglejte