Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
16. 12. 2016,
16.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Natisni članek

Beograd Urbana Ljubljana parkirišča Zagreb aplikacija

Petek, 16. 12. 2016, 16.02

6 let, 6 mesecev

Kaj imajo v Zagrebu in Beogradu, v Ljubljani pa ne?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Foto: Srdjan Cvjetović

Plačevanje parkirnine v modrih conah Ljubljane je mogoče na tri načine. Eden je metanje kovancev v parkirni avtomat, drugi mobilna platforma Moneta, tretji uporaba storitve Urbana. Z Urbano je mogoče tudi plačilo parkirnine s sporočilom SMS. Kako je v največjih mestih nekdanje Jugoslavije?

Uporabnik lahko parkirnino v območjih časovno omejenega parkiranja v Ljubljani oziroma v tako imenovanih modrih conah z Urbano plača na tri načine:

- Na terminal na parkirnem avtomatu lahko prisloni kartico Urbana, če ima na njej naložen denar.

- Uporabi lahko mobilno aplikacijo Urbana, v katero vnese registrsko številko svojega avtomobila, izbere cono (če ima na mobilnem telefonu vklopljeno lokacijsko storitev, aplikacija cono določi sama) in določi trajanje parkiranja ter plača (znova le, če ima v aplikaciji dobroimetje).

- Na parkirni avtomat tolikokrat, kolikor ur želimo parkirati, prislonimo pametni telefon z aplikacijo Urbana, ki ne sme biti zaklenjen, mora pa imeti vklopljen NFC (standard za prenos podatkov). Ko končamo, na parkomatu pritisnemo zelen gumb in natisnemo parkirni listek. 

Zanima pa nas predvsem plačevanje parkirnine s pošiljanjem sporočila SMS, saj je lahko zelo priročno za voznika, ki nima drobiža in ne uporablja Monete, ker v Ljubljano ne prihaja ravno pogosto, pa tudi ne katerega od plačilnih sistemov Urbana (kartica, aplikacija).

Kako deluje Urbana SMS

Če želimo parkirnino plačati prek storitve Urbana SMS brez aplikacije ali kartice, mora uporabnik ustvariti uporabniški račun in nanj naložiti dobroimetje, šele nato pa lahko plača parkirnino. Postopek je tak: pristopiti moramo do urbanomata ali do ustreznega prodajnega mesta, poklicati telefonsko številko, telefon prisloniti na terminal, izbrati način plačila in višino zneska dobroimetja.

Šele ko opravimo vse te korake, lahko parkirnino plačamo s pošiljanjem sporočila SMS. Vsebovati mora številko cone, kjer je parkirano vozilo (ta je označena na parkirnem avtomatu), registrsko številko parkiranega vozila in število ur parkiranja. SMS pošljemo na številko 041 10 20 10.  | Foto: Matic Tomšič Šele ko opravimo vse te korake, lahko parkirnino plačamo s pošiljanjem sporočila SMS. Vsebovati mora številko cone, kjer je parkirano vozilo (ta je označena na parkirnem avtomatu), registrsko številko parkiranega vozila in število ur parkiranja. SMS pošljemo na številko 041 10 20 10.  Foto: Matic Tomšič

V Zagrebu in Beogradu je plačilo parkirnine s sporočilom SMS preprostejše

Preverili smo, koliko birokracije od uporabnika terjata sistema plačevanja parkirnine s sporočilom SMS v modrih conah Zagreba in Beograda. Odgovor: skoraj nič. 

Zagreb 

Voznik, ki želi parkirnino v eni od osmih parkirnih con poravnati s sporočilom SMS, na eno od osmih telefonskih številk (od 700101 do 700108), vsaka pomeni eno parkirno območje, pošlje registrsko številko svojega avtomobila.

Parkomat v Zagrebu z navodili, kako se parkirnina plača s sporočilom SMS.  | Foto: Matej Leskovšek Parkomat v Zagrebu z navodili, kako se parkirnina plača s sporočilom SMS. Foto: Matej Leskovšek

S tem potrdi parkiranje za obdobje ene ure. Pred iztekom obdobja prejme sporočilo SMS, ki ga opozarja, da se čas parkiranja izteka. Če ga želi podaljšati (in če časovna omejitev parkiranja v izbrani coni to dovoljuje), sporočilo preprosto pošlje še enkrat.

Znesek za plačilo parkirnine se nato samodejno prišteje uporabnikovi položnici za naročnino na storitve mobilne telefonije. V primeru, da uporablja predplačniški paket, se plačilo parkirnine obračuna takoj ob poslanem sporočilu SMS.

Zaradi regulatorskih ovir je tovrstno plačevanje parkirnine omogočeno le uporabnikom mobilnih storitev hrvaških telekomunikacijskih operaterjev, na spletni strani navaja Zagrebački holding, ki upravlja javna parkirna mesta v hrvaški prestolnici. | Foto: Matej Leskovšek Zaradi regulatorskih ovir je tovrstno plačevanje parkirnine omogočeno le uporabnikom mobilnih storitev hrvaških telekomunikacijskih operaterjev, na spletni strani navaja Zagrebački holding, ki upravlja javna parkirna mesta v hrvaški prestolnici. Foto: Matej Leskovšek

Na enak način se plačuje parkirnina tudi v preostalih hrvaških mestih, razlika je le v kratki številki, ki označuje parkirno območje, na katero uporabnik pošlje sporočilo SMS.


Izlet po glavnih avtobusnih in železniških postajah prestolnic nekdanje Jugoslavije


Beograd

Tudi v Beogradu mora lastnik parkiranega vozila v enem od območij časovno omejenega parkiranja sporočilo SMS poslati na eno od številk, ki ustreza parkirnim conam.

V sporočilo mora zapisati samo številko registrske tablice svojega vozila. Eno poslano sporočilo pomeni eno uro parkiranja. Če cona to dovoljuje, lahko hkrati pošlje več sporočil. Čas parkiranja lahko za eno uro podaljša tudi tako, da na že poslano sporočilo SMS odgovori samo z zvezdico (*). 

V središču Beograda so iskalcem parkirišča v pomoč digitalne table, ki voznike obveščajo o številu prostih parkirnih mest v posameznih ulicah, ki spadajo v območja časovno omejenega parkiranja. Takšne table sicer najdemo tudi v Ljubljani (kliknite na fotografijo za prikaz ljubljanske).   | Foto: Matej Leskovšek V središču Beograda so iskalcem parkirišča v pomoč digitalne table, ki voznike obveščajo o številu prostih parkirnih mest v posameznih ulicah, ki spadajo v območja časovno omejenega parkiranja. Takšne table sicer najdemo tudi v Ljubljani (kliknite na fotografijo za prikaz ljubljanske).   Foto: Matej Leskovšek

Plačilo se izvede prek mesečne položnice za telefon, v primeru uporabe predplačniškega paketa pa takoj po poslanem sporočilu. Tudi v Beogradu lahko tovrstno plačevanje parkirnine sicer uporabljajo samo uporabniki mobilnih storitev lokalnih operaterjev.

Tak sistem imajo že več kot eno leto tudi v Kopru

V največjem mestu na slovenski obali je junija lani parkirnino na javnih mestih mogoče plačati tako kot v Zagrebu in Beogradu: brez registracije, brez aplikacije, brez kartice, samo s sporočilom SMS. 

 | Foto:

Voznik, ki v eni od označenih con v Kopru ali Ankaranu pusti svoje vozilo, številčno oznako cone parkiranja in registrsko številko avtomobila pošlje na 4333. Nato prejme SMS o potrditvi parkiranja, na katerega mora odgovoriti z besedico DA in želenim časom parkiranja (v urah, največ 3).

Sistem uporabniku 15 minut pred iztekom parkiranja pošlje opozorilo, uporabnik ga lahko z novim sporočilom podaljša. Parkirnina se obračuna mesečno prek položnice uporabnikovega ponudnika mobilnih storitev.

Plačevanje parkirnine v Kopru in Ankaranu je sicer mogoče tudi prek aplikacije ParkMeWise. Kako deluje, preverite tukaj (spletna stran je v slovenskem jeziku). Ob plačilu parkiranja s sporočilom SMS aplikacija omogoča tudi plačilo s kreditno kartico in Moneto.

"Parkiram deset minut, plačati pa moram celo uro!"

V Beogradu so se v začetku leta z aplikacijo START-STOP odzvali na pritožbe voznikov, ki so avtomobil v eni od con parkirali za deset minut, da bi se izognili kazni mestnega redarstva, pa so morali plačati celo uro. 

Aplikacija registriranemu uporabniku omogoča, da ob parkiranju izbere območje, v katerem je, nato pa pritisne gumb Start, s čimer označi začetek parkiranja. Preden parkirno mesto zapusti, v aplikaciji pritisne gumb Stop. Foto: Telegraf.rs | Foto: Aplikacija registriranemu uporabniku omogoča, da ob parkiranju izbere območje, v katerem je, nato pa pritisne gumb Start, s čimer označi začetek parkiranja. Preden parkirno mesto zapusti, v aplikaciji pritisne gumb Stop. Foto: Telegraf.rs

Z aplikacijo START-STOP lahko uporabnik parkirnino plača na minuto in do dinarja natančno. Položnico konec meseca dobi na domači naslov oziroma po elektronski pošti. Za začetek uporabe aplikacije, ki je za zdaj na voljo državljanom Srbije in osebam, ki imajo tam stalno ali začasno bivališče, je sicer treba izpolniti in oddati obrazec. 

Ne spreglejte