Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
20. 5. 2017,
14.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

2

Natisni članek

Star Wars Kid Ghyslain Raza digizgodbe YouTube

Sobota, 20. 5. 2017, 14.56

6 let, 7 mesecev

Kaj se je zgodilo s fantom, ki se mu je smejal ves svet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7

2

Kanadčan Ghyslain Raza je leta 2003 po objavi videoposnetka, v katerem je kot svetlobni meč iz filmov Vojna zvezd vihtel plastično palico, postal ena najbolj znanih žrtev internetnega ustrahovanja. Danes 29-letni Raza je odvetnik, s svojim delom pa pomaga tudi mladostnikom, ki imajo s spletom podobne negativne izkušnje, kot jo je imel sam. 

Ghyslain Raza danes. | Foto: ppcorn.com Ghyslain Raza danes. Foto: ppcorn.com

Novembra 2002 je Ghyslain Raza v filmskem studiu svoje srednje šole v kanadskem mestu Trois-Rivieres ustvaril videoposnetek, na katerem je kot Darth Maul iz filma Vojna zvezd: Grozeča prikazen vihtel svetlobni meč z dvema reziloma. Raza svetlobnega meča seveda ni imel, uporabil je plastični lovilec žogic za golf. 

Videoposnetek je Ghyslain posnel na kaseto VHS, ki jo je nato pozabil v šolskem studiu. Na kaseto je kasneje naletel njegov sošolec in posnetek Raze pokazal prijatelju. Ta ga je digitaliziral in začel deliti z drugimi dijaki. Eden od njih, Cory Homertziem, je posnetek aprila 2003 naložil na svetovni splet.

Ghyslainovo sopihanje ob nerodnem vihtenju plastične palice je postalo neverjetni hit, in to v času, ko še ni bilo YouTuba. Videoposnetek so uporabniki delili prek omrežij P2P, kot so bili Kazaa, eMule in LimeWire, ter kot priponko v e-poštnih sporočilih.

Na YouTubu se je videoposnetek pojavil šele leta 2006, a ima do zdaj glede na njegov sloves zgolj skromnih 33 milijonov ogledov.

Ameriški medij NBC je leta 2007 po pogovorih s strokovnjaki ocenil, da si je posnetek Raze do takrat ogledala več kot milijarda ljudi, kar bi še danes pomenilo, da gre za najbolj viralen videoposnetek vseh časov.

Slava, kakršne si ne želi nihče

Ghyslain Raza je po objavi videoposnetka postal spletna senzacija in dosegel mednarodno slavo, ki pa mu je vse prej kot godila. 

Videoposnetek Ghyslaina Raze so parodirale mnoge znane TV-oddaje in komiki: South Park (zgoraj levo), Arrested Development (Odbita rodbina, zgoraj desno), American Dad (Ameriški oče, spodaj levo), Stephen Colbert (spodaj desno). | Foto: Matic Tomšič Videoposnetek Ghyslaina Raze so parodirale mnoge znane TV-oddaje in komiki: South Park (zgoraj levo), Arrested Development (Odbita rodbina, zgoraj desno), American Dad (Ameriški oče, spodaj levo), Stephen Colbert (spodaj desno). Foto: Matic Tomšič

Kanadski najstnik je predvsem po tem, ko je lokalna quebeška TV-postaja v etru razkrila njegovo ime in priimek, postal tarča internetnega zasmehovanja in celo ustrahovanja. Med drugim je prejemal tudi sporočila, naj svetu naredi uslugo in stori samomor. K podobnim dejanjem so ga pozivali tudi številni uporabniki spletnih forumov, ki so komentirali videoposnetek. 

A najhuje je bilo v šoli, se je za kanadski medij Maclean's leta 2013 spominjal Raza. Sošolci so ga zasmehovali ter ustrahovali tako pogosto in intenzivno, da je kmalu po objavi videoposnetka na spletu zapustil šolo in se začel izobraževati doma.

Njegovi starši so medtem sprožili sodni postopek proti družinam štirih Ghyslainovih sošolcev, ki so ga ustrahovali najbolj. Tožili so jih za četrt milijona dolarjev, zadeva se je z zunajsodno poravnavo končala leta 2006.

"Potem ko se je videoposnetek razširil po vsem svetu, sem prejel vabila v praktično vsako pogovorno oddajo v Severni Ameriki. Še vedno hranim vabilo, ki mi ga je poslal sam Jay Leno. Neka japonska televizija mi je ponujala ogromno denarja, da bi se prišel pokazat. Vsi pa so pravzaprav želeli cirkusanta in ne sogovornika," je leta 2013 dejal Raza.  | Foto: Patrimoine Trois-Rivieres "Potem ko se je videoposnetek razširil po vsem svetu, sem prejel vabila v praktično vsako pogovorno oddajo v Severni Ameriki. Še vedno hranim vabilo, ki mi ga je poslal sam Jay Leno. Neka japonska televizija mi je ponujala ogromno denarja, da bi se prišel pokazat. Vsi pa so pravzaprav želeli cirkusanta in ne sogovornika," je leta 2013 dejal Raza.  Foto: Patrimoine Trois-Rivieres

"Kaj neki se je zgodilo s tistim ubogim fantom? Slišal sem, da je storil samomor."

Ker se je Ghyslain Raza po incidentu z videoposnetkom iz javnosti popolnoma umaknil za celih deset let, so nekateri uporabniki spleta začeli ugibati, da je zaradi osramočenosti najverjetneje storil samomor.

Raza je leta 2013 v prvem intervjuju po objavi videoposnetka priznal, da je res razmišljal o samomoru. Do živega so mu prišli nesramni uporabniki spleta, ki so ga k temu dejanju tudi aktivno pozivali. Bilo je celo tako hudo, da je pristal v psihiatrični bolnišnici.

Ghyslain je imel že v času, ko je splet zabaval najbolj, precej simpatizerjev, ki so menili, da si samo zato, ker je kot oboževalec Vojne zvezd na videoposnetku zelo očitno užival v tem, kar je počel, ne zasluži zasmehovanja. Na spletu se je pojavila celo iskrena peticija, ki je pozivala režiserja Georgea Lucasa, naj Ghyslainu Razi v filmu Vojna zvezd: Epizoda III - Maščevanje Sitha (na fotografiji) nameni manjšo vlogo, a iz tega nato ni bilo nič.   |  Foto: Lucasfilm | Foto: Ghyslain je imel že v času, ko je splet zabaval najbolj, precej simpatizerjev, ki so menili, da si samo zato, ker je kot oboževalec Vojne zvezd na videoposnetku zelo očitno užival v tem, kar je počel, ne zasluži zasmehovanja. Na spletu se je pojavila celo iskrena peticija, ki je pozivala režiserja Georgea Lucasa, naj Ghyslainu Razi v filmu Vojna zvezd: Epizoda III - Maščevanje Sitha (na fotografiji) nameni manjšo vlogo, a iz tega nato ni bilo nič.  | Foto: Lucasfilm

A zgodba Ghyslaina Raze ima srečen konec. V zadnjem letniku gimnazije se je vrnil med šolske klopi in izobraževanje nato nadaljeval ter uspešno končal na pravni fakulteti ter postal odvetnik. Medijem je povedal, da se je za takšno kariero odločil zato, ker želi del svojega časa nameniti pomoči mladostnikom, ki so tako kot on pred 14 leti tudi sami postali žrtve internetnega ustrahovanja. 

Preberite tudi: Nekoč je veljala za najbolj osovraženo žensko na svetu. Kje je zdaj?

Ne spreglejte