Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
4. 1. 2017,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

mobilne naprave operacijski sistem Android iOS Windows BlackBerry Nokia Symbian WhatsApp Telegram

Sreda, 4. 1. 2017, 11.37

6 let, 6 mesecev

Kaj morate vedeti, če imate na svoji mobilni napravi starejši operacijski sistem?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Foto: Reuters

Če imate operacijski sistem, starejši od treh let, morate vedeti, da bodo slej ko prej vsi programski razvijalci ukinili podporo zanj in da svojih priljubljenih programov ne boste več mogli uporabljati.

Najstarejša različica operacijskega sistema Android, za katerega njegov razvijalec Google še zagotavlja podporo, je Android 5.0 ali Lollipop, ki je bil uradno objavljen 12. novembra 2014. To pomeni, da njegovi predhodniki, vključno z Androidom 4.4 oziroma KitKat, nimajo več uradnih nadgradenj, posodobitev in izboljšav.

Podobno je z Applovim operacijskim sistemom iOS, katerega deseta velika razvojna različica se zdaj počasi širi, medtem ko na primer njegova šesta velika različica, ki bi v drugi polovici prihodnjega meseca dopolnila svoje tretje leto, odhaja v zgodovino.

Stare različice Androida še vedno uporablja za deset Slovenij ljudi!

Ob uradnem koncu podpore nekega operacijskega sistema uporabnik sicer največkrat ne opazi razlike, saj programi še vedno delujejo. Vprašanje pa je, do kdaj. Razvijalci programov namreč svoje programe izpopolnjujejo ter jim dodajajo funkcije in lastnosti, ki jih starejši operacijski sistemi ne podpirajo več, zato so prisiljeni slej ko prej ustaviti podporo za starejše operacijske sisteme.

Redki razvijalci še zagotavljajo podporo svojih programov za (nekdanji) Nokijin operacijski sistem Symbian. Dolgemu seznamu aplikacij, ki so nehale podpirati Symbian, se bo čez manj kot pol leta pridružil WhatsApp. | Foto: Reuters Redki razvijalci še zagotavljajo podporo svojih programov za (nekdanji) Nokijin operacijski sistem Symbian. Dolgemu seznamu aplikacij, ki so nehale podpirati Symbian, se bo čez manj kot pol leta pridružil WhatsApp. Foto: Reuters

Te dni to ugotavljajo predvsem uporabniki androidov, ki nimajo najmanj operacijskega sistema 4.0, in uporabniki Applovega operacijskega sistema iOS 6 ali starejšega. Mislite, da jih je malo? Že res, da je med uporabniki androidov samo 1,4 odstotka tistih, ki še uporabljajo Android 2.2, 2.3 ali 3.0, a je to v svetovnem merilu še vedno okrog 19,6 milijona naprav!

V Sloveniji bi bil ta odstotek lahko nižji, ker so slovenski uporabniki pogosto naklonjeni menjavam na dve leti. Tudi zato, ker jih veliko mobilni telefon kupuje ugodneje z vezavo naročniškega razmerja za to obdobje.

Stari androidi (in iOS ter še kdo) bodo težje komunicirali

Za prenehanje podpore starejšim operacijskim sistemom se tako odločajo tudi razvijalci priljubljenih komunikacijskih programov. Facebookova aplikacija WhatsApp je tako že prenehala podpirati operacijske sisteme Android 2.1 (Eclair) in 2.2 (Froyo) ter iOS 6 in Windows Phone 7. Zadnji je že veteran, saj ga je Microsoft objavil še davnega 21. oktobra 2010 in ga celo sam nehal podpirati že 14. oktobra 2014.

Zadnji dan junija bodo dodatno ustavili podporo tako za naprave BlackBerry kakor tudi za Symbian S40 in S60, zdaj že popolnoma pozabljena operacijska sistema nekdanje Nokie.

Aplikacija za hipno sporočanje Telegram ima okrog sto milijonov uporabnikov, njen tekmec WhatsApp pa približno desetkrat več, zato bodo WhatsAppovi rezi, čeprav zajemajo manj različic operacijskega sistema, gotovo prizadeli več uporabnikov. | Foto: Thinkstock Aplikacija za hipno sporočanje Telegram ima okrog sto milijonov uporabnikov, njen tekmec WhatsApp pa približno desetkrat več, zato bodo WhatsAppovi rezi, čeprav zajemajo manj različic operacijskega sistema, gotovo prizadeli več uporabnikov. Foto: Thinkstock

Še odločnejši korak pri androidih je napovedal ruski razvijalec programa za hipno sporočanje Telegram, ki je bil eden od prvih z zagotovljeno varno povezavo med udeležencema klepeta. Opustili bodo tudi podporo za operacijska sistema Android 2.3 in 3.0, zato bo nadaljnja uporaba tega programa na androidih mogoča le z nameščenim operacijskim sistemom Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) ali novejšim.

Tolažba v spletu

Telegram, vsaj za zdaj, v nasprotju z aplikacijo WhatsApp še ohranja podporo za operacijski sistem iOS 6. Tistim, ki so se znašli na najnovejšem Telegramovem seznamu za odstrel, ostaja za tolažbo možnost uporabe spletnega vmesnika, za katerega zatrjujejo, da deluje v večini brskalnikov, ali namestitev programa na računalnik z operacijskim sistemom Windows, Mac ali Linux.

Telegram ima okrog sto milijonov uporabnikov, WhatsApp pa približno desetkrat več, zato bodo WhatsAppovi rezi, čeprav zajemajo manj različic operacijskega sistema, gotovo prizadeli več uporabnikov.

Ne spreglejte