Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
27. 11. 2016,
17.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

2

Natisni članek

Volvo Severna Koreja Švedska digizgodbe

Nedelja, 27. 11. 2016, 17.54

6 let, 6 mesecev

Kako je veliki diktator Evropi ukradel tisoč avtomobilov

Kaj imajo skupnega Severna Koreja, Volvo in 300 milijonov evrov?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

2

Volvo 144 | Foto Volvo

Foto: Volvo

Severna Koreja Švedski do danes ni plačala za pošiljko 1.000 avtomobilov volvo 144, ki so bili v Pjongjang dostavljeni davnega leta 1974. Skupaj z obrestmi Volvu zanje danes dolguje več kot 300 milijonov evrov.

Piše se leto 1953, bojev v vojni med Korejama, ki se je začela leta 1950, je konec. Severna Koreja je začela po sporazumu o prekinitvi ognja (vojne uradno še ni konec, saj premirje ni bilo sklenjeno nikoli) vlagati v izkoriščanje naravnih virov, predvsem rudnin, ki jih ima na pretek, in industrijo. V nekaj letih je dosegla zelo hitro gospodarsko rast, kar ni ušlo državam na Zahodu. 

Severnokorejska tovarna | Foto: Reuters Severnokorejska tovarna Foto: Reuters

V Evropi je priložnost za dobiček iz vlaganja v severnokorejsko rudarstvo najprej zavohala Švedska. V prvi polovici 70. let prejšnjega stoletja je o gospodarskem sodelovanju s Severno Korejo začelo razmišljati in ga tudi uresničilo več švedskih podjetij, prvi med njimi pa je bil veliki proizvajalec avtomobilov Volvo

Logotip švedskega proizvajalca avtomobilov Volvo | Foto: Reuters Logotip švedskega proizvajalca avtomobilov Volvo Foto: Reuters

Podrobnosti prve kupčije Volva in Severne Koreje niso čisto jasne, a Kim Il Sung, takratni veliki vodja Severne Koreje, je leta 1973 izpolnil naročilo za 1.000 avtomobilov volvo 144.

Kim Il Sung je bil vrhovni vodja Severne Koreje od leta 1948 do njegove smrti leta 1994. | Foto: Reuters Kim Il Sung je bil vrhovni vodja Severne Koreje od leta 1948 do njegove smrti leta 1994. Foto: Reuters

Švedski proizvajalec avtomobilov jih je dostavil leto kasneje, zraven pa priložil račun. Račun, ki neplačan ostaja do danes. 

Volvo 144, tak kot eden od tisočih, ki jih je Severni Koreji leta 1974 dostavila Švedska. Foto: Car Pixel | Foto: Volvo 144, tak kot eden od tisočih, ki jih je Severni Koreji leta 1974 dostavila Švedska. Foto: Car Pixel

Švedska je severnokorejske predstavnike na plačilo računa prvič opomnila leta 1975 na srečanju gospodarstvenikov in predstavnikov industrije obeh držav. Od takrat Severni Koreji vsako leto pošljejo dva opomina za plačilo računa za avtomobile volvo.

Znesek je skupaj z obrestmi do danes narasel že na več kot 300 milijonov evrov oziroma več kot tri milijarde švedskih kron. 

Eden od legendarnih severnokorejskih volvov 144 na ulicah Pjongjanga.  | Foto: Eden od legendarnih severnokorejskih volvov 144 na ulicah Pjongjanga.

Večina od tisoč volvov, ki jih je Severna Koreja od švedske avtomobilske industrije kupila pred 42 leti, danes vozi po ulicah Pjongjanga, severnokorejske prestolnice. Kot je razvidno z redkih fotografij in videoposnetkov, narejenih v Pjongjangu, je večina avtomobilov kljub danes že častitljivi starosti v zelo dobrem stanju. Večina volvov 144 je taksijev.

Če bi Severna Koreja dolg danes poskusila odplačati s prodajo vseh tisoč avtomobilov volvo 144, bi ga lahko le okrog 0,6 odstotka, ocenjuje medij Europe Newsweek. Za en avtomobil bi lahko iztržili malo več kot 2.000 evrov, menijo.

Avtomobili volvo 144 se danes sicer prodajajo tudi precej dražje - hiter pogled na nemško avtomobilsko tržnico mobile.de nam pove, da je treba za dobro ohranjen volvo 144 letnik 1973 ali 1974 odšteti najmanj 4.000 evrov.

Tale volvo 144  ima skoraj milijon prevoženih kilometrov, a lastnik zanj še vedno zahteva 4.890 evrov (klik na fotografijo za vir). Foto: Mobile.de | Foto: Tale volvo 144 ima skoraj milijon prevoženih kilometrov, a lastnik zanj še vedno zahteva 4.890 evrov (klik na fotografijo za vir). Foto: Mobile.de

Ne spreglejte