Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
22. 9. 2016,
18.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

Google digitalni mediji digitalna transformacija družbena omrežja mediji Zagreb

Četrtek, 22. 9. 2016, 18.30

6 let, 7 mesecev

Konferenca Google Digital News Initiative (DNI) v Zagrebu

Kaj bi se digitalni mediji morali naučiti od družbenih omrežij?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Google DNI, Zagreb, 22. 9. 2016 | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Kljub pomislekom o relevantnosti in pravilnosti informacij na družbenih omrežij so ta vedno pogosteje prvi in najbolj zaželen vir novic za bralce. Za digitalne medije to ni le priložnost, temveč tudi svarilo.

"Večina ljudi, mlajših od 45 let, zjutraj prve informacije in novice poišče prek spleta, starejši pa se bolj odločajo za televizijo," je prepričan raziskovalec na Reutersovem inštitutu za preučevanje novinarstva pri britanski univerzi v Oxfordu Nic Newman, ki je bil eden od predavateljev na dogodku Googlove pobude za digitalne novice (Digital News Initiative).

"Toda med tistimi, ki so izbrali splet, je vedno več tistih, ki gredo po novice na družbena omrežja in ne na digitalne medije," svari Newman, ki je tudi urednik letnega poročila o digitalnih medijih (Digital News Media), kjer preučujejo razmere v skoraj 30 državah, med katerimi sicer (še) ni Slovenije.

Zakaj se dogaja ta premik in kaj bi morali storiti digitalni mediji?

Tam, kjer ne zaupajo državi, ne zaupajo niti medijem!

Kot del odgovora na to vprašanje je Newman poudaril velike razlike med stopnjo zaupanja v (digitalne) medije v različnih državah. V urejenih državah, kot je Finska, je stopnja zaupanja trikrat višja kot tam, kjer državljani nimajo zaupanja v državo in posledično niti v neodvisnost medijev.

"V Evropi je ena od najnižjih stopenj zaupanja v medije v Grčiji, kjer so ljudje nasploh zelo razočarani v državo in kjer menijo, da centri moči preveč vplivajo na medije, ki tako niso samostojni in nepristranski.

Pomena zaupanja ni mogoče preceniti

Prav zaupanje nasploh je glavni razlog, zakaj se ljudje za novice vedno bolj usmerjajo na družbene medije. "Vsak od nas bo prej verjel prijatelju ali kolegu, ki ga pozna, zato bo verjel tudi njegovi izbiri novic, ki jih objavlja na svojem profilu družbenega omrežja.

Komu bi vi prej zaupali – računalniku ali uredniku?

Danes priti do informacije ni več velika težava, bolj zahtevno pa je v poplavi raznih novic izluščiti tiste, ki so vsakemu bralcu pomembne in relevantne. Pri tem se izpostavlja resno opozorilo digitalnim medijem: večji je odstotek bralcev, ki bi izbiro novic, ki jih prejmejo, zaupali računalniškem algoritmu, ki preučuje zgodovino branja uporabnika, kot pa uredniški izbiri in politiki nekega medija.

Družbena omrežja niso več zgolj še en kanal za podajanje novic

Veliko digitalnih medijev je sicer že prepoznalo pomen in priložnost družbenih omrežij kot enega od kanalov za podajanje svojih vsebin, a to preprosto ni dovolj. Digitalni mediji bi se morali natančneje usmeriti v razloge, zakaj družbena omrežja postajajo vedno bolj pogosto prva izbira pri iskanju novic in informacij ter poskrbeti, da tudi sami neposredno ponudijo čim več tega, kar bralci želijo in pričakujejo.

Informacije želijo prejeti, ne iskati

Največ vprašanih je kot glavno prednost družbenih omrežij v vlogi vira informacij izpostavilo opozarjanje na pomembne vsebine. "Bralci želijo prejeti novico, ne te iskati, kajti v poplavi hitro nastajajočih in spreminjajočih se vsebin jo lahko hitro zgrešijo, če nanjo niso opozorjeni," pravi Newman.

Google želi biti "medijski Uber"

Pri Googlu so prepričani, da imajo znanja in orodja, ki bodo uredništvom digitalnih medijev lahko pomagala pri pripravi še učinkovitejših vsebin in izčrpnejših zgodb, zato so ta orodja tistim, ki izpolnjujejo njihove pogoje, pripravljeni ponuditi brezplačno. Prav tako tudi orodja za objavo video vsebin, kjer založnikom obljubljajo nove priložnosti oglaševalskih prihodkov, teh se seveda nadejajo tudi sami.

Mediji se spreminjajo podobno kot tudi mnogi drugi načini poslovanja. Ponudniki, kot sta Booking.com in Airbnb, so med največjimi posredniki prenočišč, pa sami nimajo niti ene postelje, Uber je med največjimi posredniki taksi prevozov, pa nima niti enega svojega vozila – Google ne skriva svojih ambicij, da bi se sam podobno uveljavil (tudi) na medijskem področju in s tem še okrepil svoje dobičke.

Zaveznik? Tekmec? Oboje?

Digitalni mediji pa se spoprijemajo z mnogimi vprašanji: ali je Google torej njihov prijatelj in pomočnik, kar nedvomno je, ali nekdo, ki jim bo ugrabil kos pogače, ki bi ga lahko obdržali zase – seveda, če bi imeli znanje, infrastrukturo in druge ustrezne pogoje. V teh časih je treba razmišljati hitro in ustvarjalno – kdor temu ne bo kos, pa ga bo hitro prihajajoča prihodnost neizprosno poteptala.

Kje poiščete prve novice, ko se zjutraj zbudite?

  • Prižgem radio
    10,17 %
    6 glasov
  • Prižgem televizijo
    5,08 %
    3 glasov
  • Obiščem Siol.net
    37,29 %
    22 glasov
  • Obiščem kakšno drugo slovensko spletno stran
    20,34 %
    12 glasov
  • Obiščem tujo spletno stran
    8,47 %
    5 glasov
  • Pogledam Facebook ali Twitter
    13,56 %
    8 glasov
  • Zjutraj mi ni do ničesar, še najmanj do novic
    5,08 %
    3 glasov
Oddanih 59 glasov
  
Ne spreglejte