Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
19. 11. 2014,
12.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Maribor videoposnetek Matic Tomšič

Sreda, 19. 11. 2014, 12.10

6 let, 6 mesecev

Je posnetek, ki je zakuhal škandal na mariborski srednji šoli, ponarejen?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Je mogoče, da so dijaki posnetek, na katerem naj bi spolno občevala ravnatelj mariborske srednje šole za strojništvo in profesorica matematike, ponaredili? Za mnenje smo prosili nekaj strokovnjakov.

V torek se je po družbenih omrežjih in slovenskih internetnih forumih ter novičarskih portalih kot vihar razširila z nazornim videoposnetkom podprta vest o kabinetnem spolnem aktu dveh zaposlenih na srednji šoli za strojništvo v Mariboru.

Eden od domnevnih udeležencev oralnega spolnega zadovoljevanja, ravnatelj šole, je nekajsekundni videoposnetek, ki ga je z mobilnim telefonom zajel dijak ter objavil na Facebooku in YouTubu, takoj označil za ponaredek oziroma slabo montažo. Pa je glede na slabo kakovost videoposnetka in tehnično znanje povprečnega srednješolca, ki sicer ima dostop do ustrezne programske opreme, to sploh mogoče? Poglejmo, kaj pravijo strokovnjaki s področja montaže in produkcije videa.

Profesionalni dvomi "Ponarejanje videoposnetkov je zelo zahteven in zamuden proces, ob neprimerni kakovosti slike pa postane še bolj zapleten," je za Planet Siol.net povedal Matej Pintar, montažer in strokovnjak za produkcijo iz podjetja Videa. "Kot je razvidno s posnetka, slika ni jasna, temveč zrnata – to se zgodi zaradi kompresije (stiskanja) multimedijskih datotek pri snemanju z mobilnimi napravami, kot so telefoni in tablice. Takšna kakovost videa praktično onemogoči kakršnokoli manipulacijo, kot je spreminjanje barv. Za nameček v videoposnetku ni prisotnega tresenja, ki je praviloma zelo dober pokazatelj maskiranja oziroma združevanja več posnetkov v enega," pojasnjuje Pintar. Pomisleke glede tega, da gre za ponaredek, je jasno izrazil tudi Boris Andrić iz spletne agencije Creing. "Videoposnetku manjkajo klasični elementi, ki so značilni za predelane, hitro zmontirane oziroma ponarejene videovsebine," je v istovetnost posnetka prepričan Andrić, ki se je pošalil: "Če je to montaža, potem obstaja tudi Božiček."

Dijaška navihanost ali genialnost? Bi lahko tehnično podkovani dijak videoposnetek ustvaril sam in nato namenoma poslabšal kakovost, da bi gledalce prepričal o njegovi avtentičnosti? "Takšen scenarij je malo verjeten," pravi Matej Pintar. "Dijaki lahko seveda brez težav pridobijo ustrezno profesionalno programsko opremo, ne nazadnje je v piratskih različicah dostopna tudi na Partisu, a bi za uspešno izvedbo takšnega projekta potrebovali veliko časa in dolga leta izkušenj v poprodukciji in posebnih učinkih."

Kdo je na posnetku, naj ugotavljajo kriminalisti Čeprav je videoposnetek po mnenju strokovnjakov pristen, dopuščajo tudi možnost, da ne izvira iz mobilnega telefona, ki je bil naslonjen na okno nad vrati kabineta, temveč s spleta. Mogoče je namreč, da sta akterja v videoposnetku, ki je bil najden oziroma zajet nekje drugje, zgolj zelo podobna osebama na tnalu, dijaki pa so se odločili, da bodo iz tega naredili zgodbo. "O tem, kdo je na posnetku, naj odločijo preiskovalci oziroma pravosodni organi," so še sporočili iz podjetja Videa.

Ravnatelj, ki trdi, da je posnetek ponarejen, in profesorica matematike sta medtem proti snemalcu, čigar identiteta ostaja neznana, že vložila kazensko ovadbo.

Ne spreglejte