Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
17.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

digizgodbe Facebook Mark Zuckerberg

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 17.30

6 let, 6 mesecev

Janez in Franci sovražita migrante, a Micka bo to morala prenašati

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Šef Facebooka Mark Zuckerberg je objavil dolgo pismo, v katerem opisuje vizijo globalne skupnosti, ki jo želi zgraditi s Facebookom. Nas je v pismu najbolj sicer pritegnil odlomek, v katerem se je Zuckerberg dotaknil prilagajanja vsebin, ki jih vidijo uporabniki Facebooka, in predlagal neposrečeno rešitev.

Mark Zuckerberg | Foto: Facebook Mark Zuckerberg Foto: Facebook

V za nas trenutno zagotovo najbolj aktualnem delu Zuckerbergovega četrtkovega eseja ustanovitelj Facebooka prizna, da bo moralo družbeno omrežje uporabnikom v prihodnosti ponuditi "širšo sliko", kar zadeva informacij. Kaj to pomeni?

Ena od Facebookovih lastnosti, največkrat omenjenih v zadnjem obdobju, je zmožnost, da lahko uporabnika zapre v navidezni mehurček, v katerem prejema le informacije, ki še dodatno utrjujejo njegova prepričanja.

Informacije, ki njegovim prepričanjem nasprotujejo oziroma ponujajo drug pogled na zadeve, pa do njega medtem sploh ne pridejo.

Uporabniki Facebooka imajo namreč možnost, da skrijejo oziroma prenehajo spremljati vire informacij, ki jim niso všeč. Facebook jim v prihodnje zato pokaže več virov informacij, ki jih radi vidijo.

Takole na Facebooku poteka skrivanje objav. Če se odločim, da objave nogometnega kluba Arsenal ne želim videti, mi bo Facebook v prihodnje pokazal manj podobnih objav - manj Arsenala, manj angleške lige, manj nogometa, manj športa. Če uporabnik objave skriva zelo pogosto in pri miru pusti le tiste, ki so mu zares všeč, si bo sčasoma ustvaril pravljično deželo objav, ki jim bo odobravajoče kimal.  | Foto: Matic Tomšič Takole na Facebooku poteka skrivanje objav. Če se odločim, da objave nogometnega kluba Arsenal ne želim videti, mi bo Facebook v prihodnje pokazal manj podobnih objav - manj Arsenala, manj angleške lige, manj nogometa, manj športa. Če uporabnik objave skriva zelo pogosto in pri miru pusti le tiste, ki so mu zares všeč, si bo sčasoma ustvaril pravljično deželo objav, ki jim bo odobravajoče kimal. Foto: Matic Tomšič

Nekdo, ki je trdno prepričan v svoj prav in na Facebooku ves čas vidi le novice in objave, ki njegov pogled na stvari dodatno utrjujejo, tako nikoli ne bo izzvan od nasprotnega pola, saj ga na Facebooku sploh ne bo dosegel.

Na Facebookov navidezni mehurček je v zadnjem času priletelo precej kritik, saj naj bi bil eden od glavnih krivcev za širjenje sovraštva proti tujcem, predvsem migrantom z Bližnjega vzhoda, pa tudi za vse več ljudi, ki verjamejo v različne teorije zarot.

Facebook naj bi bil tako tudi eden od glavnih razlogov za izvolitev Donalda Trumpa za predsednika Združenih držav Amerike.

Trump je imel na Facebooku v predvolilnem obdobju ogromno kampanjo, veliko večjo kot Hillary Clinton, sam Zuckerberg pa je v četrtkovem pismu zapisal, da "smo v zadnjem času po vsem svetu, od Indije prek Evrope do ZDA, videli, da kandidat, ki pri svoji volilni kampanji najbolj intenzivno uporablja Facebook, praviloma zmaga".

Kliknite na to fotografijo in preberite vse o lažnih novicah, ki so težava svetovnih razsežnosti postale med predsedniškimi volitvami v ZDA. | Foto: Reuters Kliknite na to fotografijo in preberite vse o lažnih novicah, ki so težava svetovnih razsežnosti postale med predsedniškimi volitvami v ZDA. Foto: Reuters

Trumpu je do zmage morda pomagala tudi epidemija lažnih novic (vir), ki se pravzaprav zelo dobro ujemajo z navideznim informacijskim mehurčkom – do uporabnika, ki želi brati o tem, kako dober kandidat je Trump, je novica prišla, pa če je bila izmišljena ali pa resnična.

Zuckerberg se problematike lažnih novic v svojem pismu ni dotaknil podrobneje, čeprav gre za eno od največjih, morda celo največjo Facebookovo težavo ta hip.

Mark Zuckerberg je zapisal celo, da se bo Facebook manj aktivno boril proti lažnim informacijam in bolj zavzemal za prikazovanje dodatnih pogledov na določeno zadevo.  | Foto: Reuters Mark Zuckerberg je zapisal celo, da se bo Facebook manj aktivno boril proti lažnim informacijam in bolj zavzemal za prikazovanje dodatnih pogledov na določeno zadevo. Foto: Reuters

Kako bi Zuckerberg rešil težavo mehurčka? Z velikim mehurjem!

Mark Zuckerberg v pismu nato opiše rešitev za problematiko navideznega informacijskega mehurčka, ki pa se bere zgolj kot poustvaritev prejšnjega modela z zasukom, ki lahko vso zadevo še poslabša.

Uporabnikom družbenega omrežja bi Zuckerberg ponudil sistem za osebni nadzor, s katerim bodo lahko sami določili vsebine, ki jih želijo in ki jih ne želijo videti na svojem Facebooku.

"Ideja v ozadju novega sistema je, da si bo vsak uporabnik lahko sam določil pravila za vsebino, ki jo želi videvati na Facebooku. Kje je vaša meja glede golote? Nasilja? Nazornih posnetkov? Preklinjanja? Uporabnik bo lahko potegnil črto," je zapisal Zuckerberg. | Foto: Reuters "Ideja v ozadju novega sistema je, da si bo vsak uporabnik lahko sam določil pravila za vsebino, ki jo želi videvati na Facebooku. Kje je vaša meja glede golote? Nasilja? Nazornih posnetkov? Preklinjanja? Uporabnik bo lahko potegnil črto," je zapisal Zuckerberg. Foto: Reuters

Če se sliši znano, je to zato, ker tudi je, saj lahko vsak uporabnik s klikom na puščico v zgornjem desnem kotu objave, ki ga moti, Facebooku že zdaj pove, da takšnih vsebin ne želi več videti.

A čakajte, to še ni vse: "Za uporabnike, ki se ne bodo odločili za osebne nastavitve vsebine, bo izbor vsebin enak takemu, za kakršnega se je odločila večina uporabnikov v njihovi regiji."

Janez in Franci sovražita migrante, a Micka bo to morala prenašati

Od tod izvira naslov tega prispevka. Večina bo torej odločala, kakšne informacije bo na Facebooku prejemala manjšina.

Seveda bodo imeli vsi možnost prilagajanja filtrov vsebine, a če sklepamo po trenutni zapletenosti Facebookovih nastavitev (izčrpno smo jih razložili v tem prispevku), ki jih ima v malem prstu le peščica uporabnikov, se lahko zgodi, da večina ljudi nikoli ne bo ubežala lokalnim mehurčkom miselnosti in prepričanj.

Ne spreglejte