Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
24. 7. 2017,
11.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

Natisni članek

Varnost Washington Delta letalski prevoznik letalska družba biometrika prstni odtis Na dopustu potovanje

Ponedeljek, 24. 7. 2017, 11.05

6 let, 6 mesecev

Biometrika v letalskem prevozu

Iščete vstopni kupon za svoj naslednji polet? Morda ga imate ves čas pri sebi!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93
Delta, letalo, letalska družba, letališče Reagan, Washington | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriška letalska družba Delta omogoča uporabo prstnega odtisa namesto klasičnih tiskanih in drugih digitalnih vstopnih kuponov.

Po nekajmesečnem preizkušanju je letalska družba Delta omogočila vstopanje potnikov v letala brez vstopnih kuponov (Boarding Pass) in kontrole osebnih dokumentov. Za prepoznavanje in evidentiranje potnikov bo zadoščal prstni odtis.

Ne veselite se prehitro 

Toda ta sistem za zdaj deluje le na letališču Ronald Reagan v ameriški prestolnici Washington – niti na večjem washingtonskem letališču Dulles, kakšno uro vožnje od mesta, ga še niso vzpostavili.

Pa še na letališču Reagan je na voljo samo za potnike, ki so člani njihovega programa zvestobe SkyMiles in še programa CLEAR za pospešeno opravljene varnostnih postopkov na letališčih.

Medtem ko je članstvo v programu SkyMiles brezplačno, je treba za udeležbo v programu CLEAR vsako leto odšteti 179 ameriških dolarjev (slabih 160 evrov). Pogoj: uradni dokument, izdan v ZDA. Za nas bi bilo to torej mogoče le, če bi imeli dovoljenje za stalno prebivanje v ZDA ali vsaj vozniško dovoljenje, izdano v ZDA.

Biometrični nadzor vstopa v letalo je bolj zanesljivi od zdajšnjega načina vstopanja s kontrolo dokumentov in vstopnih dokumentov, obenem pa omogoča, da se zaposleni posvetijo tistim zahtevnejšim nalogam, za katere (še) ni enako učinkovite, uporabniško prijazne in ustrezne tehnološke rešitve. | Foto: Thinkstock Biometrični nadzor vstopa v letalo je bolj zanesljivi od zdajšnjega načina vstopanja s kontrolo dokumentov in vstopnih dokumentov, obenem pa omogoča, da se zaposleni posvetijo tistim zahtevnejšim nalogam, za katere (še) ni enako učinkovite, uporabniško prijazne in ustrezne tehnološke rešitve. Foto: Thinkstock

Tehnologija za storitve, ki bodo prinesle več potnikov

Delta je, podobno kot družba JetBlue, začela preizkuse nadomeščanja vstopnih kuponov s prstnimi odtisi v maju. Podobno so preverjali upravičenost vstopa v njihove letališke salone Delta Sky Club, v prihodnjih mesecih pa načrtujejo uvedbo sistema, s katerim bo mogoče opraviti postopek oddaje prtljage s prstnimi odtisi.

Delta je med prvimi že lani poskusno uvedla možnost spremljanja oddane prtljage, opremljene s čipi RFID (radiofrekvenčna identifikacija). Tako opremljen kos prtljage lahko potnik spremlja prek aplikacije za pametni telefon. Ko bodo predvidoma letos poleti to uvedli na vseh svojih (domačih) poletih, pričakujejo, da bosta pravilnost in pravočasnost usmerjanja oddane prtljage porasli s 95 na 99 odstotkov.

Prvi odzivi na novo možnost vstopa v letalo zgolj s prstnimi odtisi so, kot zatrjujejo pri Delti, odlični. Če bo navdušenje ostalo in bo pilotna postavitev na letališču Ronald Reagan obdržala pozitivne ocene, so prepričani, da bodo sistem razširili na vsa ameriška letališča, kamor letijo, že v nekaj mesecih.

Zakaj bi v Bruslju morali vedeti več o prednostih biometrike?

Pri Delti so prepričani, da je biometrično pregledovanje bolj natančno od ročnega in da lahko tako zaposleni potnikom pomagajo na druge načine, predvsem pri zapletenih opravilih, pri katerih tehnologija (še) ni dovolj učinkovita.

Morda bi o tem morali razmisliti tudi bruseljski birokrati, ki so s svojimi odločitvami, te so začele veljati 7. aprila letos, policiste na schengenskih mejah in zunanjih mejah Evropske unije spremenili v stroje za skeniranje listin, namesto da bi mejni policisti še naprej dobro opravljali delo tam, kjer jih državljani najbolj potrebujemo.

Nemški obrambni ministrici Ursuli von der Leyen so hekerji ukradli prstni odtis kar z dovolj blizu posnete fotografije. | Foto: Reuters Nemški obrambni ministrici Ursuli von der Leyen so hekerji ukradli prstni odtis kar z dovolj blizu posnete fotografije. Foto: Reuters

Toda …

Strokovnjaki računalniške varnosti opozarjajo, da je treba takšne sisteme narediti kakovostno in da je pri njih veliko manj prostora za spodrsljaje. Gre za varnost podatkov: če kdo s strežnikov ponudnika ukrade gesla, jih uporabniki preprosto zamenjajo in njihovo življenje (največkrat) teče nemoteno naprej.

Pri prstnih odtisih je drugače. Če kdo ukrade njihovo zbirko, jih mi ne moremo zamenjati. Ravno njihova največja prednost, da so prstni odtisi vedno in neodtujljivo z nami, je tudi največji varnostni izziv za razvijalce biometričnih rešitev.

Zanemarljivo ni niti dejstvo, da je prstne odtise mogoče preprosto vzeti s predmetov, ki se jih dotikamo, in jih potem s folijo podtakniti kot svoje. Še tako dobra tehnologija ima vedno kakšno šibko točko, ki jo lahko tisti s slabimi nameni ob ustreznem znanju zlorabijo. Še odmeva primer iz leta 2014, ko je heker kloniral odtis palca nemške obrambne ministrice Ursule von der Leyen zgolj z njenega fotografskega posnetka od blizu.

Ne spreglejte