Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
17. 9. 2014,
11.22

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Apple Pay NFC Matic Tomšič

Sreda, 17. 9. 2014, 11.22

3 leta, 4 mesece

iPhone 6 ima NFC, a vam ga ne bo dovolil uporabljati

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Priljubljeni jabolčni telefon je z novo generacijo končno dobil čip NFC za bližnjo komunikacijo med podprtimi napravami, a iz Appla so sporočili, da bo namenjen izključno uporabi storitve Apple Pay.

V ekosistemu Androida so uporabniki NFC (Near-field communication), standard za brezžično povezovanje, ki med drugim omogoča prenos podatkov in prostoročno plačevanje, spoznali že ob izidu telefona Samsung Nexus S leta 2010. Privrženci jabolka so morali na prihodnost brezžične komunikacije med napravami počakati vse do prejšnjega tedna, ko je Apple oznanil, da bodo s čipom NFC vendarle opremljeni tudi iPhone 6, iPhone 6 Plus in pametna ura Apple Watch. A pozor!

NFC le za praznjenje tekočega računa Iz Appla so glede na pisanje spletne strani Cult of Mac sporočili, da bo NFC v novih napravah sprva združljiv le z digitalno denarnico in s storitvijo za prostoročno plačevanje Apple Pay. Ta začne delovati ob petkovem izidu iPhona 6 (Plus), podprla pa jo je že večina največjih ameriških izdajateljev kreditnih kartic – American Express, JPMorgan Chase, Bank of America in Citigroup.

Ravno zaradi kar hude omejenosti uporabe čipa NFC Apple novosti na predstavitvi generacije iPhone 6 in ure Apple Watch prejšnji teden ni želel obešati na veliki zvon. NFC posebej ne omenjajo niti v oglaševalskih vsebinah, saj glede na Apple ne gre za samostojno funkcijo, temveč zgolj za del storitve Pay, še piše Cult of Mac.

Upanje umre zadnje Za tiste, ki so upali, da se bodo z nadgradnjo na iPhone 6 približali "androidarjem", ki NFC uporabljajo že precej dolgo, še ni vse izgubljeno. Med demonstracijo zmogljivosti novega telefona Apple namreč ni omenjal le plačilnega servisa Apple Pay, temveč bežno pokazal tudi drugo možnost uporabe čipa NFC – za odklepanje hotelske sobe. To najbrž pomeni, da bo nekaj Applovih partnerjev storitve uporabnikom iPhona 6 vendarle ponudilo tudi prek vmesnika NFC, ugotavljajo pri Cult of Mac.

Čipe NFC podjetja NXP, s katerimi so opremljeni Applovi novinci, je sicer mogoče predelati tako, da postanejo zanimivi tudi za razvijalce programske opreme, pa poročajo pri PC Advisorju in ugibajo, da uporabniki iPhona 6 na prve neodvisne aplikacije, ki bodo iz okovov osvobodile NFC, ne bodo čakali prav dolgo.

Ne spreglejte