Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
19. 7. 2016,
14.51

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

2

Natisni članek

Nokia pametni telefoni Android Microsoft

Torek, 19. 7. 2016, 14.51

7 let, 9 mesecev

Ime Nokia se vrača na pametne telefone

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

2

Tovarne so zaprte, ampak ime je preživelo – še letos lahko pričakujemo pametne telefone z blagovno znamko nekoč najuspešnejšega svetovnega proizvajalca mobilnih telefonov.

Nova pametna telefona, čeprav bosta nosila ime Nokia, bosta nastajala v tovarnah družbe FIH Mobile, ki je sicer podružnica velikega tajvanskega proizvajalca Foxconn – tistega, ki sestavlja mobilne naprave za mnoga znana imena, vključno z Applom. Imela bosta nameščeno predvidoma že najnovejšo različico operacijskega sistema Android, torej Nougat, in bosta namenjena tistim, ki prisegajo na zmogljivejše naprave, razkrivajo namigi, ki se sklicujejo na "dobro obveščene vire", a brez uradnih potrditev.

Stari mački Nokie skušajo nadaljevati nekoč svetlo pot

Blagovno znamko Nokia je za mobilne telefone maja od Microsofta odkupila finska družba HMD Global, ki jo vodijo nekdanji visoki uslužbenci družbe Nokia, še v časih, ko je ta bila nesporno največji in najpomembnejši svetovni proizvajalec mobilnih telefonov. Finci se, kakor še pravijo namigi, ne bodo ustavili zgolj pri dveh novih modelih.

Prva dva Nokijina telefona bosta predvidoma odporna proti vodi in prahu. Oba naj bi imela čitalnik prstnih odtisov za zagotavljanje varnosti dostopa in preverjanje pristnosti uporabnika ter izrazito občutljiv fotografski senzor, ki bo z ločljivostjo 22,6 milijona pik presegel vse tiste, ki so bili do zdaj na voljo na Nokijinih mobilnih telefonih, še navajajo neuradni viri, ki so jih povzeli spletni mediji. Večji naj bi imel 5,7-palčni zaslon (14,5 centimetra), manjši pa 5,2-palčnega (13,2 centimetra), oba bo poganjal Qualcommov čip Snapdragon 820.

Novi operacijski sistem v upanju na še eno priložnost

Microsoftov vstop v svet pametnih telefonov, ki je obsegal tudi nakup (in potem ukinitev) družbe Nokia, natančneje njene enote za mobilno telefonijo, se ni ravno iztekel po njihovih načrtih. Po drugi strani pa z opustitvijo Microsoftovega operacijskega sistema Windows Phone in s prehodom na Android novi lastniki blagovne znamke Nokia upajo, da jim bodo potrošniki dali še eno priložnost.

Ne spreglejte