Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
29. 1. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

nedeljska znanost znanost kava

Nedelja, 29. 1. 2017, 4.02

6 let, 7 mesecev

Huda napaka profesorjev, študenta skoraj umrla

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Na britanski univerzi Northumbria so opravljali znanstveno raziskavo vpliva kofeina na vzdržljivost pri športu. Dvema študentoma, ki sta se javila za praktični preizkus, so v pomarančni sok namesto 300 miligramov namešali 30 gramov kofeina. To je približno toliko kot v 300 skodelicah kave ali 375 pločevinkah Red Bulla.

Novica o incidentu je v javnost ušla ta teden, čeprav se je zgodil že marca 2015. | Foto: Thinkstock Novica o incidentu je v javnost ušla ta teden, čeprav se je zgodil že marca 2015. Foto: Thinkstock

Skoraj usodna napaka se je zgodila zato, ker nekdo od sodelujočih v raziskavi pri računanju optimalnih količin kofeina ni znal prav postaviti decimalne vejice. Študent Alex Rossetto bi moral dobiti odmerek 306 miligramov kofeina, Luke Parkin pa 320 miligramov.

Namesto tega sta dobila 30,6 oziroma 32 gramov (30.600 in 32.000 miligramov) kofeina. Oba 20-letna študenta, ki sta bila sicer v dobri telesni pripravljenosti, sta se po zaužitju stokratnega odmerka začela tresti, srčni utrip jima je poskočil do neba, postala sta omotična.

Pri študiji so uporabljali kofein v prahu. Njegova prepoznavna značilnost je, da je zelo grenek. | Foto: Thinkstock Pri študiji so uporabljali kofein v prahu. Njegova prepoznavna značilnost je, da je zelo grenek. Foto: Thinkstock

Vsak od študentov je v telo vnesel približno dvakratnik količine kofeina, ki je lahko smrtonosna, je dogodek povzel medij Sunderland Echo. Za smrt Alexa Rossetta bi bilo dovolj 15,3 grama kofeina, da bi umrl Parkin, pa 16,4 grama.

Smrtni odmerek kofeina je v povprečju okrog 200 miligramov na kilogram telesne teže. To pomeni, da bi moral 80 kilogramov težak moški zaužiti najmanj 16 gramov kofeina. Študenta sta imela veliko srečo. | Foto: Reuters Smrtni odmerek kofeina je v povprečju okrog 200 miligramov na kilogram telesne teže. To pomeni, da bi moral 80 kilogramov težak moški zaužiti najmanj 16 gramov kofeina. Študenta sta imela veliko srečo. Foto: Reuters

Oba študenta sta več dni preživela v intenzivni negi v bolnišnici, priklopljena sta bila na naprave za dializo, vsak je izgubil več kot deset kilogramov telesne teže. Posledice prevelikega odmerka sta čutila še več mesecev po dogodku.

Kot še piše Sunderland Echo, je incident pod drobnogled vzelo sodišče in univerzi naložilo plačilo skoraj pol milijona evrov kazni. Preiskava je namreč pokazala, da napačnega izračuna, ki je bil razlog za prevelik odmerek kofeina, ni preveril nihče od profesorjev in strokovnjakov, ki so sodelovali pri raziskavi.

Kaj se dogaja v možganih, ko spijemo skodelico kave ali pločevinko energijske pijače?

Kava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kofein po zaužitju poišče in se veže na receptorje adenozina, molekule, ki telesu pove, da je utrujeno in da je čas za spanje. Adenozin se v možganih začne nabirati, ko smo budni, in upočasnjevati njihovo aktivnost, kar povzroči občutek utrujenosti. Ko kofein blokira oziroma se veže na receptorje adenozina, občutek utrujenosti izgine.

Kofein prav tako stimulira proizvajanje adrenalina, hormona, ki zviša srčni utrip in razširi dihalne poti, ter dopamina, živčnega prenašalca, ki ga poznamo tudi kot hormon sreče. Povečano izločanje dopamina je razlog, da kofein povzroča blago zasvojenost.

Človeško telo se na redno uživanje kofeina odzove tako, da ustvarja več receptorjev adenozina. To je neposredno povezano z našo toleranco do kofeina. Posledično moramo za enak učinek budnosti in osredotočenosti zaužiti več kofeina. Če ga ne, je zaradi več receptorjev adenozina občutek utrujenosti in izžetosti začasno še bolj izrazit.

Ne spreglejte