Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 11.14

6 let, 6 mesecev

Hrvaška kamera posnela slovensko obalo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najmanj toliko zanimiv kot pogled na slovenske ulice prek spleta je spletni pogled na slovensko obalo z morske strani. Te dni so potekala snemanja, s katerimi bomo dobili oboje.

Medtem ko te dni Googlovi avtomobili vozijo vzdolž in počez po vsej Sloveniji ter fotografirajo slovenske ulice in ceste, so si člani hrvaškega združenja Obala naših vnukov prizadevali, da na svoj značilen način predstavijo in ovekovečijo tudi slovensko obalo.

Že pred leti so namreč iz morske perspektive začeli snemati hrvaško obalo, video posnetke pa so sproti objavljali na svojem spletnem mestu, kjer jih je mogoče pregledovati bodisi kot samostojne filme bodisi ciljano prek lokacije na zemljevidu. Cilj: vsa obala vzhodnega Jadrana Navdušenci nad jadransko obalo in sodobnimi tehnologijami so pred dvema letoma, ko so pokrili že lep del obale na hrvaškem kopnem in na otokih, sklenili, da bodo svoje poslanstvo nadaljevali tudi v drugih državah ob jadranski obali. "Vedeli smo, da bo prišel dan, ko bo na vrsti tudi Slovenija", je povedal Vlatko Ignatoski iz združenja Obala naših vnukov, ki je doma v Lovranu pri Reki. Če še ne bi bilo dežja … In ta dan je prišel – 5. julija – sicer nekoliko pozneje, kot so sprva načrtovali, a je bilo to, kot je povedal Ignatoski, ravno v slovesnem času, ko se je Hrvaška pridružila Evropski uniji. "Ustvarili smo edinstveni posnetek od savudrijskega svetilnika do Trsta, škoda je le, da nam je dež malo zagodel in da smo v Izoli morali prekiniti kader." Pri snemanju slovenske obale je Obali naših vnukov z opremo in navtičnim znanjem pomagal Julijan Višnjevec, glavni urednik najstarejšega slovenskega navtičnega časopisa Val navtika.

Sprva so sicer želeli, da bi z eno plovbo pokrili vse območje od Savudrije do gradu Miramar pri Trstu, a jih je dež med snemanjem prisilil, da so snemanje končali že v tržaški industrijski coni. "Mejne črte med državami smo prehajali brez prekinitev snemanja in brez ustavljanja, tako kot delfini, ki so nas spremljali del poti," je povedal Ignatoski. Že več kot 300 ur in dva tisoč navtičnih milj jadranske obale Celoten posnetek slovenske obale v nižji ločljivosti bodo še ustrezno opremili in naj bi že v prihodnjih dneh okrepil zbirko na spletnih straneh www.obala.hr, ki že vsebuje več kot 300 ur posnetkov dobrih dva tisoč navtičnih milj jadranske obale.

Zastavljenega snemalnega dela imajo v Obali naših vnukov še veliko: "Malo nam je padel ritem. Če bomo nadaljevali tako kot lani, bomo končali leta 2061." A Ignatoski je prepričan, da bo to edinstven in pomemben zapis o lepotah jadranske obale, na katere bomo tisti, ki živimo ob njej, še bolj ponosni, drugim pa bo dokaz več, da je še kako vredna obiska.

Ne spreglejte