Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
29. 9. 2016,
15.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

intelektualna lastnina Electronic Freedom Foundation EFF kartuše HP tiskalniki

Četrtek, 29. 9. 2016, 15.17

6 let, 6 mesecev

Upor uporabnikov je obrodil sadove

HP se je (delno) pokesal: kartuš drugih proizvajalcev (skoraj) ne bo več blokiral

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
HP tiskalnik | Foto HP.com

Foto: HP.com

Ob tem HP vendarle še naprej zagovarja, da "najboljšo izkušnjo tiskanja zagotavljajo le izvirne kartuše". Nadgradnja, ki odpravlja omejitev, ne bo samodejna, temveč opcijska.

Računalniško podjetje HP verjetno ni pričakovalo takega viharja nezadovoljstva, ki ga je sprožila njihova nedavna nadgradnja programske opreme tiskalnikov, s katero so v nekaterih modelih onemogočili uporabo kartuš drugih proizvajalcev.

HP: Našo novo funkcijo bi morali bolje pojasniti

"Našim uporabnikom bi morali bolje pojasniti novo funkcijo avtentikacije," so med drugim zapisali v svojem sporočilu uporabnikom, kjer pojasnjujejo, kako bodo z eno od naslednjih nadgradenj odpravili omejitev uporabe kartuš. "En sam uporabnik s slabo izkušnjo je eden preveč," še navajajo ob zapisu, da je "omejitev začutil le majhen del njihovih uporabnikov".

A če so omejitev uvedli samodejno, bodo uporabniki, ki želijo povrniti tiskalnik na stanje brez omejitev, to morali narediti sami – nadgradnja za odpravo omejitev bo namreč opcijska.

Odlična izkušnja in/ali odličen vir zaslužka?

HP sicer še navaja, da je najboljša izkušnja tiskanja z njihovimi tiskalniki zajamčena le z uporabo originalnih kartuš in črnil, a velika razlika v ceni med HP-jevimi in drugimi, večinoma brezimenskimi proizvajalci marsikoga odvrne od originalne opreme.

Po drugi strani pa so prav kartuše in črnila glavni vir prihodkov ameriške visokotehnološke družbe, saj so na samih tiskalnikih in drugi strojni opremi marže zelo majhne.

"Uporabnik ob nakupu tiskalnika ne sme imeti strahu, da mu bo proizvajalec po nakupu postavil umetne omejitve uporabe," svarijo pri združenju za varovanje pravic v digitalnem svetu Electronic Freedom Foundation iz San Francisca. "Če bi se uporabniki zaradi tega strahu izogibali namestitvam varnostnih popravkov in nadgradenj, bi to ustvarilo varnostno katastrofo." | Foto: HP.com "Uporabnik ob nakupu tiskalnika ne sme imeti strahu, da mu bo proizvajalec po nakupu postavil umetne omejitve uporabe," svarijo pri združenju za varovanje pravic v digitalnem svetu Electronic Freedom Foundation iz San Francisca. "Če bi se uporabniki zaradi tega strahu izogibali namestitvam varnostnih popravkov in nadgradenj, bi to ustvarilo varnostno katastrofo." Foto: HP.com

Svojo potezo, ki jo zdaj (deloma) obžalujejo, HP upravičuje kot "varovanje uporabnikov pred ponaredki".

Nezaupanje v nadgradnje ogroža splošno računalniško varnost

Zagovornikom digitalnih svobod to dogajanje pomeni veliko več kot zgolj poskus proizvajalca za varovanje prihodkov (in "odlične uporabniške izkušnje").

Kot so zapisali pri združenju Electronic Freedom Foundation (EFF) iz San Francisca, je nezaupanje v programske nadgradnje pot do večjih tveganj pred računalniškimi grožnjami, ki lahko napadejo najrazličnejši spekter naprav – programske nadgradnje so namreč glavni način za pridobivanje izpopolnjenih varnostnih orodij in varoval.

EFF: Uporabnikom je treba razložiti, kaj se dogaja

"Uporabnik ob nakupu tiskalnika ne sme imeti strahu, da mu bo proizvajalec po nakupu postavil umetne omejitve uporabe," svarijo pri združenju EFF. "Če bi se uporabniki zaradi tega strahu izogibali namestitvam varnostnih popravkov in nadgradenj, bi to ustvarilo varnostno katastrofo."

EFF prav tako zahteva, da HP uporabnikom pojasni, zakaj jim druge kartuše naenkrat ne delajo: "Mnogi ne vedo, zakaj se jim to dogaja, še manj pa, kako naj to odpravijo. Vsi morajo imeti možnost uporabe brez omejitev, ne samo peščica tistih, ki spremljajo vse to dogajanje."

Ne spreglejte