Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
14.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 5. 2013, 14.12

7 let, 12 mesecev

Hekerji onemogočili več slovenskih spletnih strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Strežniki ponudnika spletnega gostovanja Domenca so bili zaradi hekerskega napada nedostopni, zaradi česar več slovenskih spletnih strani ni bilo dostopnih.

Med drugim niso bile dosegljive spletne strani Žurnal24, Demokracije in Reporterja. "Naši strežniki so trenutno zaradi napada nepridipravov nedostopni. Opravičujemo se vam za težave in vam hkrati zagotavljamo, da delamo vse, kar je v naši moči, da se stanje izboljša," so pri podjetju Domenca zapisali na Facebook strani.

Obsežen DDoS napad Kot so pojasnili, je bil v četrtek kmalu po deseti uri zvečer na njihove omrežje sprožen obsežen DDoS napad. "Napad smo danes nekje po 2. uri uspeli obvladati in umiriti. Nekaj pred 6. uro se je DDoS napad ponovil, tokrat s še veliko večjo intenzivnostjo," so pojasnili.

Pri tovrstnih hekerskih napadih gre za t.i. porazdeljen napad za zavrnitev dostopa (DDoS napad), ki spletne strani onemogoči tako, da jih zasuje s kopico podatkov. Za DDoS napadi ponavadi stojijo hekerji, ki imajo nadzor nad večjim številom okuženih računalnikov, na katerih je nameščena posebna programska oprema. Ti računalniki nato sodelujejo v napadu, največkrat brez vednosti uporabnika.

Spletne strani so bile nedosegljive do okoli 12. ure, nato pa so postale spet normalno dostopne. Kot je pojasnil direktor podjetja Domenca Uroš Čimžar napad sicer še traja, vendar pa so z varnostnimi ukrepi omogočili normalno delovanje strežnikov.

V preteklosti že podobni, a manjši napadi Pri Domenci poudarjajo, da so se v preteklosti že večkrat srečali s podobnimi, a manjšimi napadi, ki so jih z lahkoto obvladovali. "Današnji napad pa je bil med 10 in 100-krat večji," je dejal Čimžar.

Kot pojasnjuje, so zaenkrat napadalci omrežje podjetja napadli na slepo, kar pomeni, da niso poznali njihove infrastrukture. Ali je bil napad izveden z namenom ohromitve določenih spletnih strani, pa v tem trenutku še ni jasno, saj morajo pred tem podrobno preučiti celoten incident, je povedal direktor Domence.

Napad bodo preučili skupaj s nacionalnim odzivnim centrom za omrežne incidente SI-CERT. "Če bodo ugotovitve take, da bodo policiji lahko pomagale, bomo sprožili tudi ustrezne postopke," je še napovedal.

Ne spreglejte