Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
15. 6. 2016,
15.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

heker Policija Dejan Ornig

Sreda, 15. 6. 2016, 15.17

6 let, 6 mesecev

Heker Dejan Ornig se boji za življenje: Policija je proti meni zlorabila svojo moč

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Dejan Ornig | Foto Facebook

Foto: Facebook

26-letni Dejan Ornig, ki je bil pred nekaj tedni obsojen na leto in tri mesece pogojne kazni, ker je z računalnikom vdiral v informacijske sisteme, je v izjavi za javnost zapisal, da se je slovenska policija, s katero je nekaj let sodeloval kot informator, zarotila proti njemu.

Računalničar Dejan Ornig je od leta 2013 slovenske državne organe opozorjal na pomanjkljivosti informacijsko-komunikacijske mreže Tetra, ki jo uporabljajo slovenska policija in vojska, vladne službe, Sova, Dars. Ornig je sistem Tetra raziskoval od leta 2012, njegovo opozarjanje je postalo javno znano spomladi 2015.

Namesto hvaležnega potrepljanja po hrbtu, ker je opozoril na pomanjkljivosti Tetre, si je Ornig prislužil kazensko ovadbo zaradi vdora v informacijski sistem. Pred tedni je bil obsojen na leto in tri mesece pogojne kazni, sodba sicer še ni pravnomočna.

Ornig, skrivnostni policijski informator

Pred nekaj dnevi so v javnost pricurljale nove podrobnosti o korespondenci med Ornigom in slovenskimi državnimi organi. Spletni portal podcrto.si je namreč razkril, da je bil Ornig policijski informator in nezakonito vdiral v zasebno komunikacijo posameznikov - elektronsko pošto, profile na Facebooku, zasebne forume, zgodovino spletnega iskanja.

Med decembrom 2012 in majem 2015 naj bi Ornig na ta način za policijo, natančneje po naročilu dveh kriminalistov, vohunil za več kot 300 posamezniki.

Približno petino uporabniških računov posameznikov je Ornig uporabil kot vmesne postaje, saj je s pomočjo njihove zasebne komunikacije lažje prišel do osebnih podatkov oseb, ki so zanimale kriminaliste. | Foto: Približno petino uporabniških računov posameznikov je Ornig uporabil kot vmesne postaje, saj je s pomočjo njihove zasebne komunikacije lažje prišel do osebnih podatkov oseb, ki so zanimale kriminaliste.

"Tako velike zadeve ni mogoče skriti nadrejenim"

Ornig je danes izdal izjavo za javnost, v kateri ne skriva, da je s policijo sodeloval ne le kot informator, temveč kot policijski sodelavec. Poudarja pa, da policija to zanika.

"Policija v svojih nastopih pričakovano zanika, da bi odgovorni vedeli za moje početje oziroma ga podpirali. To absolutno ne drži," je zapisal Ornig. Dodal je tudi, da so bile informacije, ki jih je pridobil oziroma z njimi upravljal, tako občutljive in obsežne, da bi morali biti z njegovim delom seznanjeni generalni direktor policije, direktor uprave kriminalistične policije in direktor kriminalistične policije PU Ljubljana. "Tako velike zadeve pač ni mogoče skriti nadrejenim."

"Policija mi je obrnila hrbet in zlorabila svojo moč"

Ornig meni, da ga je želela policija z lansko hišno preiskavo in poznejšo kazensko ovadbo diskreditirati in prikazati kot zlikovca, vodilni so se po njegovem zbali za svoje položaje.

"Postalo me je strah za življenje in prihodnost. Policija, ki sem ji nekoč zaupal in verjel, je proti meni zlorabila svojo moč, da bi določeni posamezniki zaščitili svoje položaje. Primer Tetra me je naučil, kako se lahko na policijo zanesejo tisti, ki želijo prikriti svojo nekompetentnost, nevestno delo," v izjavi pojasnjuje Ornig.

"Na policiji pravijo tudi, da sem vse delal na lastno pobudo, na lastne protipravne načine in za meni lastne motive. Kakšni naj bi že bili? Da sem za večletno sodelovanje prejel vsega 800 evrov?"

Preiskoval je tudi islamski ekstremizem

Zakaj ga je strah za življenje? Ornig meni, da lahko kdo iz policije informacije, ki jih je zbiral med vdori v zasebne komunikacije, zlorabi v njegovo škodo. Poudarja namreč, da je zbiral informacije tudi o nevarnih ljudeh in delal na področju islamskega ekstremizma. "V primeru preiskovanja skrajnih islamističnih skupin je bilo zajetih na tisoče sporočil, fotografij, kontaktov, mobilnih telefonskih številk in drugih komunikacij," še navaja Ornig.

Preberite tudi:

Prvi "car sharing" v Ljubljani: odprtje prihodnjo sredo

Selektor Islandije vrnil Ronaldu: Zakaj pa vi niste odigrali bolje?

Močne padavine po državi, kaos na cestah

Kakšne možnosti ima Aleksander Čeferin?

"V gradbeništvu bo znova veliko mrtvecev"

Arabci prihajajo v Maribor po slovenska dekleta in fante

"7,5 evra za to, da me je gospa na okencu pogledala. To je noro!"

Vodstvo policije: Gre za poskus diskreditacije

Vztrajno obtoževanje vodstva policije, češ da je bilo seznanjeno z nezakonitimi ravnanji, a brez dokazov, razkriva načrten poskus diskreditacije iz povsem drugih razlogov, so v policiji zapisali v odzivu na navedbe Dejana Orniga, da je vodstvo policije moralo vedeti za sodelovanje z njim.

Kot so pojasnili, vodstvo ne spremlja vsebine posameznih operativnih informacij in konkretnega postopka njihove pridobitve, ker so za to odgovorni kriminalisti, neposredni vodje kriminalistov in nadzorniki dela kriminalistov, ki delajo na področju dela z viri in informatorji.

Zdi se, so dodali, da "želja po samopromociji in razočaranje osebe zaradi številnih neuspelih poskusov zaposlitve v policiji koristi tudi drugim interesnim sferam, ki poskušajo razširiti neosnovan dvom v zakonitost dela policije kot sistema, da bi se približali svojim parcialnim ciljem". STA

 

Izjava Dejana Orniga v celoti:

 | Foto:  | Foto:  | Foto:  | Foto:

 

Ne spreglejte