Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 3. 2008,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 4. 3. 2008, 10.25

8 let

Hannover do nedelje v znamenju Cebita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nemškem Hannovru se bo danes odprl največji tehnološki sejem na svetu Cebit.

Do nedelje bo okrog 5800 razstavljalcev iz 75 držav obiskovalcem predstavljalo najnovejše rešitve s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT), tako za domače kot za poslovne uporabnike.

V luči vse bolj angažiranega boja proti podnebnim spremembam bo tudi Cebit letos potekal v bolj "zelenem" duhu - z nekaterimi razstavnimi prostori in predavanji, združenimi pod imenom Zelena IT-vas, bo poskušal prikazati nekaj načinov, kako so računalniki lahko prijaznejši do okolja.

Pri tem gre predvsem za vprašanje zmanjšanja strupenih snovi v proizvodnji računalnikov, recikliranje starih računalnikov namesto njihovega odlaganja na smetišča ter večjo energetsko učinkovitost računalnikov.

Povezava s Climate Savers Computing Initiative

Pri svojem okoljsko obarvanem poudarku so se organizatorji sejma med drugim povezali z neprofitno skupino, katere cilj je prizadevati si za proizvodnjo energetsko bolj varčnih računalnikov. Pod imenom Climate Savers Computing Initiative sta jo v letu 2007 sprožila Google in Intel, v njej pa sodelujejo potrošniki, podjetja in različne organizacije.

Manj razstavljalcev in manj razstavnih površin

Sam sejem je sicer letos zabeležil petodstotno znižanje števila razstavljalcev in desetodstotno zmanjšanje razstavnih površin na 240.000 kvadratnih metrov. Poleg tega bo zaradi zmanjševanja stroškov krajši za en dan. Prvi štirje dnevi bodo namenjeni poslovnim obiskovalcem sejma, od katerih si tudi sami razstavljalci največ lahko obetajo. V soboto in nedeljo bo nato sejem odprt za splošno javnost.

Posledica šibkega dolarja

Po pojasnilih organizatorja, sejemske družbe Deutsche Messe, pa je zmanjšanje razstavnih površin posledica šibkejšega dolarja in združitev nekaterih največjih razstavljalcev, ki posledično potrebujejo le en razstavni prostor. Razstavljeni proizvodi bodo sicer razdeljeni v tri kategorije - poslovne rešitve, rešitve za javni sektor ter rešitve dom in mobilni svet.

Slovesno odprtje sejma je bilo sicer v ponedeljek zvečer, na njem pa so nastopili izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer, nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Ne spreglejte