Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
4. 12. 2013,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 4. 12. 2013, 14.39

8 let

Google novači vojsko robotov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Se je ameriški internetni velikan ustrašil Amazonove flote samodejnih propelerskih dostavnikov? Morda, saj je v zadnjih šestih mesecih pod okrilje vzel kar sedem podjetij, ki se ukvarjajo z robotiko.

Velika prizadevanja za implementacijo robotskih pomočnikov se v prvi vrsti tičejo industrijskih potreb, saj so skoraj vse Googlove napravice, kot je tablični računalnik Nexus 7, še vedno sestavljene na roke, in od začetka vsaj delna avtomatizacija dobavne verige, s čimer bi Google postal eden največjih konkurentov velikanom spletne trgovine, kot sta Amazon in Ebay.

"V proizvodnih obratih in distribucijskih centrih redno videvam delavce, ki se sprehajajo in stvari prelagajo na roke. Ko tega ne bo več, bo naše gospodarstvo precej bolj učinkovito," Googlovo iniciativo komentira Andrew McAfee s centra za digitalno poslovanje na bostonskem tehnološkem inštitutu MIT. Ena prvih storitev, ki bi jo Google v upravljanje lahko popolnoma prepustil robotom, je dostava izdelkov prek servisa Google Shopping, ki je v večjih ameriških urbanih območjih zaživela v preteklih tednih. Vemo namreč, da je Google že pred leti uspešno opravil s projektom Samovozni avtomobil, zakaj ne bi vanj posadil še robotskega poštarja?

Dream team robotike Na čelo futurističnega načrta je Google postavil Andyja Rubina, ki je tehnološki srenji dobro znan – je namreč idejni oče odprtokodnega mobilnega operacijskega sistema Android, ki zadnja leta pometa s konkurenti. Rubinov življenjepis je impresiven – preden se je pridružil Googlu, je nekaj let kot razvojni inženir z veliko strastjo za gradnjo inteligentnih napravic služboval pri podjetjih Carl Zeiss in Apple. Prva naloga Rubina, ki je z mesta vodje razvoja Androida presedlal na položaj prvega moža Googlove robotske divizije, je bila pridobitev novih moči in znanj, kar je storil s prevzemom sedmih rastočih podjetij s področij robotike in umetne inteligence. Gre za Schaft, majceno ekipo japonskih zanesenjakov, ki so opustili študij na tokijski univerzi, da bi lahko nemoteno razvijali humanoidnega robota; Industrial Perception, ameriški start-up, ki se ukvarja z računalniškim vidom in umetno-pametnimi mehanizmi za nakladanje in razkladanje tovornjakov; Meka in Redwood Robotics, ki delata na uporabnih robotskih okončinah; Bot&Dolly, podjete, ki je s prirejenimi kamerami in posebnimi učinki pomagalo pri snemanju hollywoodskega spektakla Gravity; Holomni, proizvajalca koles za te ali one visokotehnološke naprave; in Autofuss, oglaševalske in oblikovalske mojstre.

Prva naloga ekipe z vseh vetrov bo kreacija mobilnega in izredno natančnega robota. Rubin pravi, da so strojni problemi, kot sta sposobnost hitrega premikanja in funkcionalne roke, že razrešeni, nekaj prelomnic pa snovalce Googlove prihodnosti čaka še na področjih senzorjev in prilagojene strojne opreme. Ali v kalifornijskem Palu Altu potemtakem nastaja prva različica Terminatorja? "Ne," prestrašene ljubitelje znanstvene fantastike pomirja soustanovitelj Googla Larry Page. "Živimo v 21. stoletju, pa je vsakdanjik večine modernih ljudi še vedno sestavljen iz preveč dolgotrajnih in ponavljajočih se opravil. Z robotsko tehnologijo želimo tovrstno zapravljanje časa enostavno odpraviti."

Ne spreglejte