Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
15. 3. 2017,
17.41

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

oblačila Levi's Google nosljive tehnologije nosljive naprave

Sreda, 15. 3. 2017, 17.41

7 let, 1 mesec

Množica senzorjev v rokavu

Google in Levi's razvijata pametno jakno, na trg prihaja jeseni #video

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
na dotik občutljivo blago | Foto Google

Foto: Google

Ali bo novi pametni jakni končno uspelo izpolniti obljube nosljive tehnologije o praktičnosti, lepoti in funkcionalnosti?

Manjša zagonska (startup) podjetja in nekateri oblikovalci so že predstavili svoje poglede na pametne jakne, oblačila, ki bi čim tesneje združevala kose oblek z internetnimi in komunikacijskimi tehnologijami. A ko se s tem ukvarjata internetni velikan in velikan tekstilne industrije, je hitrejša pot do zanimanja javnosti zajamčena.

Cena znana, ne pa tudi, kje bo na voljo

Google, natančneje njegova enota ATAP (Advanced Technology and Project), in Levi's sta že septembra lani napovedala svojo pametno jakno iz džinsa, zdaj pa sta javnosti razkrila pričakovan (nov) datum izida in ceno. Tržili jo bodo pod blagovno znamko Levi's Commuter, pričakujemo jo lahko septembra.

To je sicer pozneje, kot je bilo sprva napovedano, saj so premiero najprej obljubljali letos spomladi. Razlogov za zamudo niso razkrili, a se na podlagi dozdajšnjih predstavitev domneva, da pripadajoča mobilna aplikacija še ni bila povsem dodelana za spomladanski zagon.

Še vedno ne vemo, ali jo bodo takrat začeli prodajati samo v ZDA ali tudi v drugih delih sveta, na konferenci interaktivnih medijev, filma in glasbe SXSW (South by Southwest) v Austinu (Teksas, ZDA) pa so še razkrili, da bo priporočena maloprodajna cena 350 ameriških dolarjev (333 evrov).

Rešitev iz rokava – pravzaprav, v rokavu!

Bistvo te pametne jakne je blago, občutljivo na dotik, ki ima to funkcionalnost zaradi mnogo vgrajenih senzorjev. Te so razvili v okviru Googlove tehnologije Project Jacquard, katere poslanstvo je nadgraditi vsak kos oblačila v pametno tehnološko napravo.

To blago je vgrajeno v dele rokava, zato bo, na primer, z novo jakno mogoče upravljati predvajanje glasbe zgolj z ustreznimi dotiki na zapestju oziroma na skrajnem delu rokava. Podobno bo tudi druga funkcionalnost zagotovljena z ustreznimi enojnimi in dvojnimi dotiki ali drsenjem po senzorsko občutljivem delu jakne.

Vnosi prek na dotik občutljivega rokava se bodo prek tehnologije Bluetooth posredovali na pametni telefon, ki bo te ukaze obdelal.

Na elektroniko se ne bo smelo pozabiti

Nosljive tehnologije so postale veliki marketinški hit pred nekaj leti, a je začetno navdušenje nekoliko poniknilo, ko prvi izdelki iz te kategorije niso najbolj navdušili z dizajnom, funkcionalnostjo in ceno. Snovalci nove pametne jakne obljubljajo, da bo tokrat drugače.

Ali ste se morda vprašali, kako prati tako jakno? Skoraj tako, kot katerokoli drugo, saj je na dotik občutljivo blago mogoče normalno prati – le tisti del, kjer je skrita elektronika, bo treba umakniti, preden bi prišel v stik z vodo in pralnim praškom, posledice česar bi bile nepopravljive.

Ne spreglejte