Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
11.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

Facebook mediji novice lažne novice volitve Združeno kraljestvo

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 11.25

6 let, 6 mesecev

Facebookovi nasveti za odkrivanje lažnih novic

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

fake news, nestrpnost na internetu, sovražni govor | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Svoje nasvete v britanski javnosti širijo tudi z oglasi v časnikih.

Družbeno omrežje Facebook nadaljuje kampanjo, katere namen je okrepiti zavest bralcev in javnosti o lažnih novicah. Nov korak v tej kampanji so oglasi, ki so jih objavili v britanskih časnikih.

V tem oglasu so objavili deset nasvetov oziroma deset stvari, ki jih je treba preveriti, ko se bralec odloča o tem, ali je novica pristna ali lažna. Namige so objavili tudi na svojih spletnih straneh.

1. Podvomite o naslovih! Lažne novice imajo pogosto vabljive naslove z velikimi črkami in mnogo klicaji. Če so šokantne navedbe v naslovu slišati neverjetne, so najverjetneje res netočne.

2. Podrobno poglejte spletni naslov (URL). Lažni ali posnemajoči spletni naslov je lahko signal za lažne novice. Mnoga spletna mesta z lažnimi novicami imajo spletne naslove le malenkost drugačne od pravih spletnih mest.

3. Raziščite vir. Prepričajte se, da zgodba izhaja iz vira, ki mu zaupate in je znan po točnosti. Če zgodba prihaja iz neznanega vira, ga natančneje preučite in spoznajte.

4. Bodite pozorni na nenavadno oblikovanje. Mnogo spletnih mest z lažnimi novicami je polnih slovničnih napak ali nenavadne postavitve.

5. Poglejte slikovno in videogradivo. Lažne novice pogosto vsebujejo predelane fotografije in videoposnetke, včasih celo pristne fotografije, ki so iztrgane iz konteksta. Z iskalnimi orodji se prepričajte, od kod izvira fotografija.

6. Preverite datume. Lažne novice lahko imajo spremenjene datume dogodkov ali kakšne druge časovne nesmisle.

7. Preverite dokazila in avtorjeve vire – prepričajte se, da so to točni. Pomanjkanje dokazil ali pretirano zanašanje na neotipljive vire lahko nakazujejo na lažno novico.

8. Preverite druge medije. Če niti en drug medij nima iste zgodbe, je to morda lažna novica. Če o zgodbi piše več medijev, ki jim zaupate, je večja verjetnost, da je zgodba resnična.

9. Ali je zgodba šala? Lažne novice je včasih težko ločiti od humorja ali satire. Preverite, ali je vir zgodbe znan po parodijah in ali podrobnosti in prizvok zgodbe namigujejo, da bi lahko šlo zgolj za zabavno vsebino.

10. Nekatere zgodbe so namenoma napačne. Kritično razmišljajte o zgodbah, ki jih berete, in delite samo tiste, za katere veste, da so zaupanja vredne.

Koliko je lažnih novic na strežnikih, ki hranijo vsebine družnebega omrežja Facebook? | Foto: Facebook Koliko je lažnih novic na strežnikih, ki hranijo vsebine družnebega omrežja Facebook? Foto: Facebook

Volitve so pred vrati

Ni naključje, da je velik del svojih prizadevanj za zatiranje lažnih novic Facebook usmeril prav na Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Tam bodo namreč kmalu, v manj kot enem mesecu, splošne volitve in zato so tam tovrstna pričakovanja toliko bolj sveža in močnejša.

Število uporabnikov, ki jim je Facebook glavni ali celo edini vir informacij, ni ravno majhno, zato je zaskrbljenost (politikov) glede tega, kakšne so novice, ki jih tam bralci najdejo, še kako razumljiva.

Facebook vpliva na volitve

Britanska medijska hiša BBC je v svojih raziskavah ugotovila, da so objave na Facebooku imele odločilno vlogo tako pri zadnjih ameriških predsedniških volitvah kakor tudi pri lanskem referendumu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske o članstvu v Evropski uniji oziroma odhodu iz nje.

Tudi Facebook je priznal, da so na svojem omrežju zaznali politično propagando, ki so jo nekateri uporabniki načrtno širili prek njihovega družbenega omrežja.

Lov na lažne profile

Pri Facebooku zatrjujejo, da so s tega družbenega omrežja že odstranili več deset tisoč lažnih uporabniških imen ter da so posebej pozorni na ponavljajoče se objave z isto vsebino in sunkovito rast sporočanja, še med drugim poroča britanska medijska hiša BBC.

Prav tako so začeli nižati uvrstitev zgodbam, ki jih uporabniki preberejo, a jih potem ne delijo.

Pri Facebooku zatrjujejo, da so s svojega družbenega omrežja odstranili že več deset tisoč lažnih uporabniškim imen. | Foto: Reuters Pri Facebooku zatrjujejo, da so s svojega družbenega omrežja odstranili že več deset tisoč lažnih uporabniškim imen. Foto: Reuters

Preveč splošno?

Toda nekateri uporabniki nad Facebookovimi nasveti niso preveč navdušeni. Očitajo jim, da so premalo konkretni, preveč splošni in da ne pomagajo pri konkretnih dvomljivih novicah.

Četudi so le smernice, jim vseeno lahko priznamo, da so dober začetek. Boj proti lažnim novicam, bodisi tistim, ki jih avtorji objavljajo zaradi političnih interesov, bodisi tistim, ki prežijo na neutemeljeni oglaševalski zaslužek ob velikem številu klikov, bo še dolg in vse prej kot preprost.

Ne spreglejte