Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
10. 2. 2017,
14.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

facebook družbeno omrežje mobilna aplikacija Facebook Lite pametni telefoni Android Google Play

Petek, 10. 2. 2017, 14.30

6 let, 7 mesecev

Facebook Lite ima 200 milijonov uporabnikov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Facebook Lite | Foto Facebook

Foto: Facebook

Čeprav uradno ni na voljo v vseh državah, je Facebook Lite, vitkejša mobilna aplikacija družbenega omrežja Facebook, v poldrugem letu obstoja že prepričala 200 milijonov uporabnikov po vsem svetu.

Nobena skrivnost ni, da izvirna mobilna aplikacija za družbeno omrežje Facebook ni ravno vrhunec učinkovitosti. Nemalo uporabnikov ji zameri predvsem potratnost z dragoceno energijo, zaradi katere marsikateri pametni telefon ne preživi od jutra do večera brez vtičnice.

Ko dodatne minute štejejo

Toda bolj kot za nezadovoljne uporabnike v razvitih državah so pri Facebooku predvsem za uporabnike na manj razvitih območjih, kjer mobilna omrežja niso tako zmogljiva in zanesljiva, razvili še eno mobilno aplikacijo – Facebook Lite.

Vzljubili so jo tudi marsikje drugje po svetu. Uporabniki so namreč ugotovili, da lahko ob razmeroma majhnem številu funkcij, ki pri različici Lite manjkajo v primerjavi s "ta pravo" mobilno aplikacijo za Facebook, z njo dobijo kar nekaj dodatnih minut ali celo ur življenja svoje mobilne naprave.

Razveselili bodo tiste z manj zmogljivimi napravami in mobilnimi omrežji

Pri Facebooku obljubljajo, da bodo pri najnovejši posodobitvi, katere objava postopoma že poteka, znatne izboljšave glede stabilnosti in hitrosti delovanja začutili predvsem uporabniki šibkejših mobilnih naprav in tisti, ki so obsojeni na počasna mobilna omrežja.

Katere so izboljšave, niti v spletni trgovini Google Play, kjer je najnovejša različica za operacijski sistem Android na voljo za prenos, podrobneje ne razkrivajo.

Zaton alternativnih aplikacij za Facebook

Po pojavu aplikacije Facebook Lite junija 2015 se je precej zmanjšalo število uporabnikov neuradnih alternativnih mobilnih aplikacij za Facebook. Teh neuradnih aplikacij bo v prihodnje gotovo še manj, ker Facebook postopoma odreka podporo programskim vmesnikom (API), ki bi jih te aplikacije (ob ustrezni uporabniški identifikaciji, seveda) potrebovale za dostop do družbenega omrežja in podatkov v njem.

Ne spreglejte