Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
3. 10. 2016,
15.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

nakupni nasveti prodajni nasveti Facebook facebook

Ponedeljek, 3. 10. 2016, 15.51

6 let, 6 mesecev

Facebook je predstavil velikansko novost. Za kaj gre?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Facebook | Foto Reuters

Foto: Reuters

Družbeno omrežje Facebook je zagnalo storitev Marketplace (Tržnica), ki bo omogočila preprosto prodajo novih in rabljenih predmetov drugim uporabnikom. V Sloveniji še ni na voljo, predvidoma prihaja v prihodnjih mesecih. 

Če bi morali storitev Marketplace primerjati s katero od pri nas uveljavljenih spletnih strani, ki omogočajo objavljanje in iskanje prodajnih oglasov, se še najbolj približa Bolhi (bolha.com). Je pa prodajno-nakupni sistem, ki ga bo uporabnikom ponudil Facebook Marketplace, veliko bolj neposreden in preprost.

Da bi odprli Tržnico (Marketplace), bo v aplikaciji Facebook za pametne telefone in tablice, kjer bo storitev na voljo najprej, treba klikniti na njeno ikono (spodaj na sredini, označeno z modro).  | Foto: Facebook Da bi odprli Tržnico (Marketplace), bo v aplikaciji Facebook za pametne telefone in tablice, kjer bo storitev na voljo najprej, treba klikniti na njeno ikono (spodaj na sredini, označeno z modro). Foto: Facebook

Uporabnik oz. prodajalec bo lahko prek aplikacije Facebook za mobilne naprave fotografiral predmet, ki ga želi prodati (ali ga izbral v galeriji fotografij), določil ime, opis, kategorijo in ceno predmeta, potrdil svojo lokacijo in oglas objavil. 

Kaj prodajate? Vaš predmet prodaje potrebuje ime. Poimenovali ga bomo lahko z največ stotimi znaki. | Foto: Facebook Kaj prodajate? Vaš predmet prodaje potrebuje ime. Poimenovali ga bomo lahko z največ stotimi znaki. Foto: Facebook

Uporabnik oz. kupec bo lahko videl vse oglase, ki so jih objavili uporabniki v bližini. Če bo želel nekaj specifičnega, na primer igro za računalnik ali kos pohištva, bo rezultate iskanja lahko zožil z vnosom ključnih besed ali iskanjem po natančnejši lokaciji. 

Dogovarjanje za nakup ali prodajo predmeta bo mogoče opraviti neposredno pod oglasom zanj.  | Foto: Facebook Dogovarjanje za nakup ali prodajo predmeta bo mogoče opraviti neposredno pod oglasom zanj.  Foto: Facebook

Facebook se je za zagon Tržnice odločil zato, da bi uporabnikom ponudil preprostejšo alternativo izmenjavi kupoprodajnih oglasov v različnih skupinah na družbenem omrežju. To namreč aktivno počne več kot 450 milijonov uporabnikov, navajajo pri Facebooku. 

Oglejte si predstavitveni videoposnetek nove storitve:

 

Objavil/a Facebook Marketplace dne 29. september 2016

Kdaj bo na voljo v Sloveniji?

Kot vsaka Facebookova novost tudi Tržnica na začetku ne bo na voljo slovenskim uporabnikom. Najprej pridejo na vrsto v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Facebook bo storitev v prihodnjih mesecih postopoma širil tudi v druge države, zagotavljajo v objavi za javnost. Storitev bo na voljo samo uporabnikom, ki so starejši od 18 let. 

Prikaz iskanja specifičnih predmetov v bližini uporabnika Facebooka. | Foto: Facebook Prikaz iskanja specifičnih predmetov v bližini uporabnika Facebooka. Foto: Facebook

Kaj upamo, da se zgodi, preden Facebookova tržnica pride k nam?

Tisti, ki so storitev že preizkusili, opozarjajo na manjkajočo možnost ocenjevanja prodajalcev in kupcev. Zakaj je to pomembno? Zato, ker se s tem gradi zaupanje. Manj verjetno je, da nas bo pri nakupu določenega predmeta "nategnil" nekdo, ki ima kot prodajalec visoko oceno. Ta sistem je, na primer, dobro zastavljen v spletni trgovini Ebay.

Ne spreglejte