Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
12.40

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Damijan Merlak bitcoin kriptovaluta Bitstamp

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 12.40

5 let, 5 mesecev

Eden najbogatejših Slovencev prodal podjetje, ki mu je prineslo milijone

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Bitstamp | Začetna spletna stran borze s kriptovalutami Bitstamp. Tale fotografija je sicer nastala v začetku tega leta, ko so bile cene kriptovalut še vedno blizu rekordnih.  | Foto Matic Tomšič

Začetna spletna stran borze s kriptovalutami Bitstamp. Tale fotografija je sicer nastala v začetku tega leta, ko so bile cene kriptovalut še vedno blizu rekordnih.

Foto: Matic Tomšič

Nejc Kodrič, eden največjih slovenskih igralcev na mednarodnem trgu kriptovalut in lani osmi najbogatejši Slovenec, je danes potrdil prodajo borze s kriptovalutami Bitstamp, ki jo je s prijateljem Damijanom Merlakom ustanovil leta 2011. Za kolikšen znesek je Bitstamp kupila belgijska družba NXHM, ni znano, sta pa tako Kodrič kot Merlak s prodajo zagotovo dobro zaslužila. 

Bitstamp je ena največjih borz s kriptovalutami v Evropi in glede na promet in obiskanost tudi ena od 50 največjih na svetu.

Leta 2011 sta jo s skromno računalniško opremo in samo 1.000 evri začetnega kapitala ustanovila Nejc Kodrič in Damijan Merlak, danes pa zaposluje več kot 180 ljudi in ima pisarne v Londonu in Luksemburgu, kjer je tudi njen sedež.

Nejc Kodrič (levo) in Damijan Merlak (desno), ustanovitelja borze s kriptovalutami Bitstamp.  | Foto: Planet TV / YouTube Nejc Kodrič (levo) in Damijan Merlak (desno), ustanovitelja borze s kriptovalutami Bitstamp. Foto: Planet TV / YouTube

Tako bo ostalo tudi v prihodnje, saj novi lastnik Bitstampa, belgijska investicijska družba NXHM, ne bo spreminjala ničesar, je po poročanju poslovnega medija Fortune zatrdil Kodrič.

Za kakšen znesek je NXHM kupil Bitstamp, ni znano, saj vodstvo ne enega ne drugega podjetja tega ne želi razkriti.

Cofound.it
Novice Konec za slovenskega kriptovelikana, brez sumljivega dogajanja ni šlo

Ena od že malce starejših govoric je ceno postavila pri 350 milijonih evrov. Toliko naj bi bil letos spomladi za Bitstamp pripravljen odšteti južnokorejski vlagatelj. To je nepotrjen podatek, je pa res, da se je do njega dokopal znani tehnološki novinar medija The New York Times Nathaniel Popper, ki ne slovi ravno po navajanju nekredibilnih virov:

Družba NXHM je sicer tudi že lastnik južnokorejske borze s kriptovalutami Korbit, a do kakršnegakoli združevanja z Bitstampom ne bo prišlo. Obe borzi bosta na trgu kriptovalut še naprej neodvisni, pa piše Reuters. 

Nejc Kodrič je po poročanju Reutersa dejal, da prodaja Bitstampa ni bila načrtovana. Za borzo so se že lani začeli zanimati štirje kupci, ponudbo družbe NXHM pa so nazadnje sprejeli zato, ker jim bo edina omogočila nadaljevanje poslovanja na dozdajšnji način.  | Foto: Matic Tomšič Nejc Kodrič je po poročanju Reutersa dejal, da prodaja Bitstampa ni bila načrtovana. Za borzo so se že lani začeli zanimati štirje kupci, ponudbo družbe NXHM pa so nazadnje sprejeli zato, ker jim bo edina omogočila nadaljevanje poslovanja na dozdajšnji način. Foto: Matic Tomšič

Po poročanju medija Fortune Nejc Kodrič po poslu z belgijsko družbo ostaja le še desetodstotni lastnik Bitstampa. Pred tem je bil njegov lastniški delež 32-odstoten oziroma enak kot lastniški delež soustanovitelja Damijana Merlaka.

To pomeni, da je Kodrič, najverjetneje pa tudi Merlak, stanje na svojem tekočem računu povečal za kar lepo število milijonov. 

Preberite tudi:

Novice Kaj vlagateljem v kriptovalute svetuje šesti najbogatejši Slovenec #video
Onecoin prevara test
Novice Razkrivamo pravo sliko kriptovalute, ki pustoši tudi po Sloveniji
Bitcoin, Evro, denar, kriptovalute
Novice Kakšna je prihodnost kriptovalut? #video
Ne spreglejte