Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
23.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 23.19

8 let

eBay: negativno mnenje o kupcih onemogočeno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Spletna avkcijska stran eBay namerava natančno pregledati svoj sistem za zagotavljanje povratnih informacij in prodajalcem onemogočiti objavljanje negativnih komentarjev o kupcih.

Pri eBayju so zatrdili, da je zaradi objavljanje negativnih komentarjev o kupcih, ki so nato vse vrnili milo za drago, prišlo do upočasnjevanja trgovanja. Od maja dalje prodajalci ne bodo mogli objavljati neugodnih ali nevtralnih sporočil o kupcih. Ebayjeva poteza, ki se tiče uporabnikov po vsem svetu, je razjezila mnoge prodajalce, ki trdijo, da bodo s tem postali nezaščiteni. Forum uvedel ustanovitelj eBayja Forum povratnih informacij je leta 1996 uporabnikom predstavil ustanovitelja eBayja Pierre Omidyar. »Upam, da bo z njim lažje prek interneta sklepati poštene posle s tujci. Objavite svoje pohvale in pritožbe na profesionalen način, tako da bodo vsi poznali vašo izkušnjo,« je dejal ob predstavitvi.

Kritki: eBay ruši proces trgovanja

Kritiki napovedane spremembe menijo, da bodo prodajalcem z odvzemom pravice do pritožbe nad problematičnim kupcem, vzeli tudi orodje za ukrepanje, ko bo s prodajo kaj narobe. Z nadaljnim omogočanjem objavljanja za prodajalce neugodnih sporočil pa po njihovem mnenju eBay ruši celoten proces trgovanja.

Ko imata obe strani enak dostop in enake pravice za objavljanje negativnih komentarjev o drug drugem, je to uravnotežen trgovalni proces. Kakorkoli, eBay pa očitno meni, da problematični kupci niso tak problem.

Namesto prodajalca bo ukrepal eBay »Če kupec ne plača, lahko prodajalec kontaktira eBay, pritožbo bomo preučili in morda kupca celo odstranili,« je dejala predstavnica eBayja. »Spremembe so namenjeni splošni izboljšavi nakupovalne izkušnje,« je dodala.

Pri eBayju menijo, da mnogi kupci ne pustijo negativnega komentarja o prodajalcu, ker se bojijo, da se bo slednji maščeval.

Ne spreglejte