Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
4. 8. 2017,
18.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

1

Natisni članek

Bašar al Asad digizgodbe Sirija Bassel Khartabil

Petek, 4. 8. 2017, 18.20

6 let, 6 mesecev

Dvomov o tragični usodi izginulega vizionarja ni več

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,68

1

Bassela Khartabila, računalniškega programerja in aktivista za svobodo interneta v Siriji, ki so ga sirske oblasti aretirale in zaprle leta 2012, oktobra 2015 pa je za njim izginila vsaka sled, so obsodili na smrt in ga usmrtili, je na Facebooku pred kratkim razkrila njegova žena. Khartabil velja za enega najpomembnejših tehnoloških vizionarjev z Bližnjega vzhoda v zadnjih desetletjih. 

Bassel Khartabil z majico neprofitne računalniške organizacije Creative Commons, s pomočjo katere se je boril za bolj odprt in dostopen internet v Siriji.  | Foto: Facebook / Noura Ghazi Bassel Khartabil z majico neprofitne računalniške organizacije Creative Commons, s pomočjo katere se je boril za bolj odprt in dostopen internet v Siriji. Foto: Facebook / Noura Ghazi

V Damasku leta 1981 rojeni Bassel Khartabil, Sirec s palestinskimi koreninami, je veljal za utemeljitelja odprtega interneta v Siriji, ki je bila pred izbruhom državljanske vojne znana zaradi stroge vladne cenzure spletnega prometa.

Khartabil je bil močno vpleten v globalne projekte za širjenje informacij prek spleta, kot sta enciklopedija Wikipedija in Creative Commons, organizacija za distribucijo brezplačnih in avtorsko nezaščitenih digitalnih vsebin. Soustanovil je tudi podjetje, ki je sirskim gospodinjstvom pomagalo vzpostaviti povezavo z internetom.

Zadnji znani projekt Bassela Khartabila je bila virtualna računalniška rekonstrukcija antičnega mesta Palmira - Khartabil se je namreč močno trudil, da bogata sirska zgodovina ne bi šla v pozabo.  | Foto: Facebook / Noura Ghazi Zadnji znani projekt Bassela Khartabila je bila virtualna računalniška rekonstrukcija antičnega mesta Palmira - Khartabil se je namreč močno trudil, da bogata sirska zgodovina ne bi šla v pozabo.  Foto: Facebook / Noura Ghazi

Evropski parlament Basselu Khartabilu pripisuje ogromno zaslug za širitev dostopa do spleta med državljani Sirije. Priznana ameriška politična revija Foreign Policy je Khartabila leta 2012 uvrstila med 20 največjih vizionarjev na svetu. 

Miroljubnost in trud za izboljšanje življenja sodržavljanov sta šli v nos sirskim oblastem

Bassela Khartabila so ob prvi obletnici državljanske vstaje v Siriji, 15. marca 2012, aretirali brez pojasnila. Sirske oblasti so ga zaprle v zloglasni zapor Adra v Damasku.

Poročilo Evropskega parlamenta je razkrilo, da je bil najverjetnejši razlog za aretacijo Khartabila prizadevanje sirskih oblasti za utišanje svobodnjaških razprav na odprtem spletu, za katerega se je boril Khartabil.  | Foto: Facebook / Noura Ghazi Poročilo Evropskega parlamenta je razkrilo, da je bil najverjetnejši razlog za aretacijo Khartabila prizadevanje sirskih oblasti za utišanje svobodnjaških razprav na odprtem spletu, za katerega se je boril Khartabil.  Foto: Facebook / Noura Ghazi

Družina je Khartabila, ki so ga večkrat zaslišali in tudi mučili, v zaporu Adra lahko obiskovala, a tega privilegija je bilo konec oktobra 2015, ko so ga preselili na neznano lokacijo. Od takrat se je za njim izgubila vsaka sled.

Novembra 2015 so vzniknile govorice, da naj bi Bassela v zaporu obsodili na smrt in ga takoj usmrtili. Nepotrjene so bile vse do 1. avgusta letos, ko je Khartabilova žena Noura Ghazi od zanesljivih virov prejela informacijo, da je njen mož mrtev, je poročal ameriški medij CNN. Usmrtili so ga oktobra 2015. 

Bassel Khartabil z ženo Nouro Ghazi. | Foto: Facebook / Noura Ghazi Bassel Khartabil z ženo Nouro Ghazi. Foto: Facebook / Noura Ghazi

Vest o smrti sirskega računalniškega vizionarja je hitro obkrožila svetovni splet, za izgubo njegovega življenja pa ob družini najbolj žaluje skupnost borcev za odprtokodno programsko opremo, v kateri je Khartabil pred aretacijo igral pomembno vlogo. Sožalje ob smrti moža je ženi Bassela Khartabila med drugim izreklo tudi ameriško ministrstvo za zunanje zadeve. 

Ne spreglejte