Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
6. 7. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Huawei Na dopustu pametni telefon navigacija akumulator selfie dopust potovanje prtljaga

Četrtek, 6. 7. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Pametni telefon – nepogrešljiv na poti

Doma lahko pustite marsikaj, ne pa pametnega telefona

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Dopust | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ali na dopustu še vedno fotografirate samo s fotoaparatom in ne tudi z mobilnim telefonom? Če da, ste v manjšini, takšnih vas je samo še manj kot 10 odstotkov.

Pametni mobilni telefoni postopoma nadomeščajo mnoge naprave, ki smo jih nekoč uporabljali za posamezna opravila in naloge. Osebnega računalnika sicer še niso nadomestili (čeprav se tudi v tej smeri premika), že dolgo časa pa pametni telefoni uspešno opravljajo naloge navigacije, fotografiranja in splošnega vira potovalnih in vseh drugih vrst informacij.

Vsestranski potovalni pomočnik

Temu primerno so se spremenile tudi naše potovalne navade. Več kot 90 odstotkov dopustnikov svoje foto in video posnetke ustvarja z mobilnim telefonom kot glavno napravo, okrog 73 odstotkov prek njega poišče informacije o znamenitostih in drugih lokacijah ter poti do njih.

Morje ostaja še vedno najbolj priljubljena počitniška destinacija. | Foto: Thinkstock Morje ostaja še vedno najbolj priljubljena počitniška destinacija. Foto: Thinkstock

Skoraj 60 odstotkov pred izbiro neke namestitve ali restavracije prek mobilnega telefona preveri ocene in mnenja drugih uporabnikov, je še med drugim pokazala raziskava Huaweijev poletni barometer, ki jo je družba Ipsos pred dobrim mesecem opravila v dvanajstih evropskih državah od Norveške do Grčije in od Nemčije do Romunije (toda brez Slovenije) med polnoletniki do 45. leta starosti.

Dve petini vprašanih se bo za dopust odpravilo v neko drugo državo, 35 odstotkov jih bo ostalo v svoji državi, preostalih 25 odstotkov bo dopustovalo tako doma kot v tujini.

Spoznavanje mestnih (in drugih) znamenitosti je - takoj za morsko obalo - najpogostejša izbira dopustnikov. Na sliki: železniška postaja Grand Central v New Yorku. | Foto: Getty Images Spoznavanje mestnih (in drugih) znamenitosti je - takoj za morsko obalo - najpogostejša izbira dopustnikov. Na sliki: železniška postaja Grand Central v New Yorku. Foto: Getty Images

Ne samo za mlade

V nasprotju z razširjenim prepričanjem, da so mladi tisti, ki so najbolj vezani na svoje mobilne telefone, je Huaweijev poletni barometer pokazal, da tudi malo manj mladi odrasli skoraj enako pogosto uporabljajo svoje digitalne spremljevalce.

Tako svoj mobilni telefon kot primarno kamero uporablja 95 odstotkov vprašanih v starostni skupini od 18 do 24 let, medtem ko je v starostni skupini od 35 do 45 let ta delež samo za eno odstotno točko nižji.

Še veliko potenciala

Današnji pametni telefoni so veliko zmogljivejši, kot so bili še pred kratkim osebni računalniki – zato jih pesti (vsaj) ena pomembna "težava". V poplavi raznih aplikacij, ki rešujejo različne naloge, se dogaja, da veliko možnosti, ki jih te ponujajo, uporabniki preprosto še ne izkoriščajo – ali ne znajo izkoristiti.

Fotoaparata in literature ne rabimo več v dopustniški prtljagi, saj njuno funkcijo lahko uspešno opravi pametni mobilni telefon.  | Foto: Fotoaparata in literature ne rabimo več v dopustniški prtljagi, saj njuno funkcijo lahko uspešno opravi pametni mobilni telefon.

Tako je denimo še vedno razmeroma nizek delež tistih, ki na svoje pametne telefone naložijo zemljevide, glasbo ali literaturo (tako potovalno kot bralno) še pred odhodom na pot.

Z novimi pravili (ugodnega) mobilnega gostovanja znotraj Evropske unije (in Islandije, Norveške in Liechtensteina) to morda niti ni tako usodnega pomena, a pri v vseh drugih državah je že vsak prihranjen megabajt podatkovnega prometa znaten prihranek, ki ga je mogoče usmeriti v kakšno prijetno presenečenje na poti.

Prtljaga je vse lažja in vse bolj tehnična

Zdaj, ko letalske družbe praktično zaračunavajo že vsak kovček in vsak presežni kilogram, je gotovo dobrodošlo, da na pot ne rabimo več jemati šopa zemljevidov in literature, a so svoje mesto v potovalkah našli neki novi predmeti.

Današnja prtljaga je bistveno lažja kot pred leti: manj knjig, a več tehničnih pripomočkov. Največ vprašanih je odgovorilo, da v njihovi prtljagi ne sme manjkati zunanji akumulator, ki pomaga odpraviti razočaranje ob tem, ko ostane mobilni telefon brez energije. | Foto: Thinkstock Današnja prtljaga je bistveno lažja kot pred leti: manj knjig, a več tehničnih pripomočkov. Največ vprašanih je odgovorilo, da v njihovi prtljagi ne sme manjkati zunanji akumulator, ki pomaga odpraviti razočaranje ob tem, ko ostane mobilni telefon brez energije. Foto: Thinkstock

Še vedno je, ugotavlja Huaweijev poletni barometer, najbolj pogosta počitniška destinacija morje (59 odstotkov), a so zelo priljubljena tudi spoznavanja znamenitosti in mest (49 odstotkov) ter oddih v gorah (33 odstotkov). Sesštevek je večji od 100 odstotkov, ker je bilo možnih več odgovorov, sledijo še jezera, gozodovi, jadranje in ostalo..

Tako že skoraj dve petini vprašanih s seboj vzame na pot zunanji akumulator (ker smo še vedno daleč od mobilnih telefonov, ki bi jih bilo treba polniti samo enkrat na tri mesece), tri od desetih vzamejo s seboj kakšno dodatno pomnilniško kartico, na katero bodo kakopak shranili svoje dopustniške fotografske in video spomine, vsak peti pa vzame s seboj tudi selfie stick (in pri tem verjetno ne razmišlja, da v njihovih selfijih drugi ne uživajo toliko kot oni sami).

Ne spreglejte