Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
26. 7. 2017,
19.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Adobe Adobe Flash Player Flash Flash Player vtičnik večpredstavnost multimedija HTML5

Sreda, 26. 7. 2017, 19.16

6 let, 6 mesecev

Na vidiku konec še ene legende

Do konca leta 2020 se bo vtičnik Flash dokončno poslovil

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Adobe Flash | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Nekoč kralj večpredstavnosti je zdaj pogosto leglo varnostnih pomanjkljivosti – proizvajalec Adobe se je odločil, da ga bo deportiral v ropotarnico zgodovine.

Družba Adobe Systems je uradno razkrila načrte za ukinitev večpredstavnega vtičnika (plug-in) Flash. Rok: zadnji dan leta 2020.

Vzpon in padec

Tehnologija predvajalnika Flash je bila nekoč ena od najpogostejših za predvajanje videoizrezkov in izvajanje spletnih iger, a se o Flashu zadnje čase govori predvsem v slabi luči. Med drugim zato, ker obilje pomanjkljivosti v njegovi programski kodi računalniškim nepridipravom že dalj časa omogoča napade na oddaljene računalnike ali celo prevzem nadzora nad njimi.

Adobe sicer redno izdaja varnostne popravke in posodobitve, a so hekerji velikokrat korak pred njimi, saj so se varnostne pomanjkljivosti kar vrstile. Te so zmotile tudi nekdanjega Applovega vodjo Steva Jobsa, ki je imel veliko povedati čez Flash in njegove pomanjkljivosti.

Gotovo ni naključje, da Flashu nikoli ni uspelo priti na nobeno Applovo napravo.

HTML5 zmaguje

Uporabnikom se ni težko odpovedati Flashu, ker veliko funkcionalnosti nekoč zmagovalnega večpredstavnega vtičnika Flash zagotavlja tudi njegov velik tekmec – HTML5.

HTML5 ima pri tem eno pomembno prednost: omogoča predvajanje večpredstavnih vsebin znotraj spletnih strani brez dodatnih namestitev in posodobitev, ki jih Flash še vedno zahteva.

Pri Adobu menijo, da opustitev Flasha ne bo prizadela njihovih prihodkov. | Foto: Reuters Pri Adobu menijo, da opustitev Flasha ne bo prizadela njihovih prihodkov. Foto: Reuters

Nekoč je svoje poslanstvo opravljal vrhunsko

Ravno HTML5 je uradno glavni razlog za odločitev družbe Adobe (o pomanjkljivostih ne govorijo). Podpredsednik produktnega razvoja Govind Balakrishnan je dejal, da je "HTML dovolj dozorel in dovolj zmogljiv ponujati smiselno alternativo predvajalniku Flash".

Programerji, ki so sodelovali pri razvoju vtičnika Flash, nanj gledajo s ponosom – predvsem tisti, ki so ga razvijali od začetka. Prepričani so, da je kar nekaj časa izpolnjeval svoje obljube in pričakovanja njegovih uporabnikov – in z njimi bi se lahko kar strinjali.

Če spregledaš revolucijo, te ta povozi

Ko je Adobe leta 2005 od podjetja Macromedia kupil tehnologijo Flash in pripadajoči istoimenski predvajalnik, je bil ta nameščen na 98 odstotkih osebnih računalnikov. Še leta 2014 ga je po Googlovih podatkov vsak dan uporabljalo 80 odstotkov vseh uporabnikov osebnih računalnikov. Kaj pa danes? Samo še 17 odstotkov!

Google je sicer že lani ustavil podporo za Flash (tudi) na svojem brskalniku Chrome, ki zdaj velja za najpogosteje uporabljan spletni brskalnik na svetu.

Kaj pa je pokopalo Flash? Prav njegov začetni uspeh, ob katerem je zaspal in tako spregledal prihod in revolucijo zmogljivih mobilnih naprav.

Ne spreglejte