Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
26. 11. 2015,
19.50

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

digitalno oglaševanje delovna mesta Slovenija

Četrtek, 26. 11. 2015, 19.50

1 leto, 10 mesecev

Digitalno oglaševanje ustvarja 900 tisoč evropskih delovnih mest

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Še dodatnih 4,5 milijona delovnih mest v Evropski uniji se posredno ukvarja z digitalnim oglaševanjem, navaja najnovejše poročilo strokovnega združenja IAB Europe.

V lanskem letu so evropska podjetja digitalnemu oglaševanju namenila 46 milijard evrov, s čimer so evropski digitalni založniki ustvarili 30,7 milijarde evrov prihodkov ali 30,4 odstotka vseh njihovih oglaševalskih prihodkov, navaja najnovejše poročilo neprofitnega strokovnega združenja Interactive Advertising Bureau (IAB) Europe, ki združuje digitalne založnike na stari celini.

Izdatni blagodejni posredni učinki V poročilu še navajajo, da je pri vrednotenju prispevka digitalnega oglaševanja celotnemu evropskemu gospodarstvu treba upoštevati tudi posredne učinke pri nabavni verigi in inducirane učinke, ki se kažejo predvsem pri dohodkih zaposlenih v tej panogi – ta izračun pove, da je digitalno oglaševanje v Evropi lani ustvarilo 113 milijard evrov dodane vrednosti. To ne vključuje povečane prodaje, ki nastane zaradi digitalnega oglaševanja, in drugih gospodarskih dejavnosti, ki nastanejo ob tako povečani prodaji; poročilo navaja, da so naložbe v digitalno oglaševanje ustvarile še 360 milijard evrov takšne dodane vrednosti.

Oglaševanje ključen vir prihodkov za medije in razvijalce aplikacij Založnikom je oglaševanje prepričljivo najpomembnejši vir prihodkov, še navaja poročilo. Ugotovili so tudi, da medijskim hišam 75 odstotkov prihodkov v digitalnem svetu prinaša prav oglaševanje, od njega pa so odvisna tudi druga podjetja na trgu vsebin, kot so na primer razvijalci aplikacij. Pri njih so namreč letos, še navaja IAB Europe, prihodki od oglaševanja prerasli prihodke od neposredne prodaje vsebin.

Slovenija še daleč od razvitega trga digitalnega oglaševanja Čeprav Slovenija velja za evropsko državo, kjer se tehnološke novosti hitro primejo, o tem pričajo tudi visoki tržni deleži pametnih telefonov in drugih naprednih naprav in storitev, pa na trgu digitalnega oglaševanja ne sledi s primerljivim ritmom. Tako se Slovenija po ugotovitvah združenja IAB Europe na trgu digitalnega oglaševanja še vedno uvršča zgolj med hitro razvijajoče se, skupaj z Romunijo, Rusijo in Slovaško.

Ne spreglejte