Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
11. 7. 2012,
19.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 11. 7. 2012, 19.17

8 let

Digitalno imetje bo odslej mogoče prodati

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vendarle se je v svetu digitalne distribucije zgodilo neizogibno: sodišče Evropske unije je nedavno odločilo, da je prodaja rabljenih digitalnih vsebin od zdaj dovoljena.

Olje na ogenj je prilila razrešitev spora med nemško krošnjarsko družbo UsedSoft in Oraclom - prva je namreč brez Oraclove predhodne privolitve prodajala rabljene licence izdelkov tega ameriškega softverskega velikana.

Sodišče je Oraclovim odvetnikom objasnilo, da je digitalno distribucijo nesmiselno ločevati od fizične in da se pravice za razpečevanje s prvotnega prodajalca smejo in morajo prenesti na kupca. Ta je ob morebitnem nadaljnjem posredovanju dolžan svojo kopijo vsebine izbrisati, saj gre v nasprotnem primeru seveda za računalniško piratstvo.

Sklep sodišča se sicer ne uveljavlja le pri primeru Oracle-UsedSoft, temveč na vsem trgu digitalnih vsebin v EU. Odziv največjih podjetij bo zagotovo buren.

Igričarji se razsodbe veselijo Lastniki računov na spletnih servisih Steam, Origin in ostalih si že manejo roke. Nakopičene naslove, ki že davno niso več zanimivi, bodo po implementaciji mehanizmov, ki bodo to omogočali, za pavšalno plačilo lahko poslali drugim uporabnikom.

Najbrž ni treba posebej omenjati, da bo nova ureditev precejšen trn v peti založnikom, saj so si ti zadnja leta z obveznimi vezavami iger na spletne račune in podobnimi nepraktičnimi rešitvami reševali dobiček, igralec pa je dobil občutek, da si pravkar kupljene igre pravzaprav sploh ne lasti.

Nova zakonodaja bo te anomalije odpravila, poslovila pa se bo tudi praksa zahtevanja ponovnega plačila od sekundarnih kupcev (kar neposrečeno s svojim Online Pass počne Electronic Arts, eden od največjih založnikov iger).

Bomo sploh še lastniki licenc? Lahko se zgodi, da bodo založniki v upanju na rešitev prihodkov digitalno distribucijo preselili v oblak. V tem primeru bomo krajšo potegnili potrošniki, saj si bomo programsko opremo lahko zgolj izposojali. Če se ustrezne institucije ne bodo znova postavile na stran kupcev, bi nas lahko morebitna nova ureditev trga z uvedbo časovnih omejitev rabe digitalnih vsebin še bolj ožela.

Ne spreglejte