Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 1. 2016,
19.54

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kajenje spletna prevara Andrej Pirnat

Četrtek, 28. 1. 2016, 19.54

4 leta, 3 mesece

Čudežni pripomočki, ki vas čez noč odvadijo kajenja, ne obstajajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zato svetujemo, da ne nasedate spletnim oglasom, ki jih ponujajo. Gre namreč za prevaro, ki cilja na naivne uporabnike in lahek zaslužek.

Čeprav medicinska stroka iz dneva v dan poudarja, da ni bližnjic do zdravega načina življenja, se še vedno najde veliko število ljudi, ki verjamejo v čudežne pripomočke, ki naj bi jih čez noč ozdravili slabih razvad, bolezni in drugih tegob. Ampak čudežni šamponi proti plešavosti, napitki za hujšanje in pridobivanje mišic ter čudežna zdravila, ki vas če noč spremenijo v nekadilce, ne obstajajo.

Kot piše stran Varni na internetu, so takšne in podobne ponudbe v veliki večini zavajajoče in zgolj prežijo na lahek zaslužek pri obupanih uporabnikih, ki so pripravljeni storiti vse, da bi se rešili svojih težav. Po njihovih napotkih smo tudi na našem portalu preverili eno od njih, in sicer oglas za magnetke, ki obljubljajo, da vas v dveh dneh odvadijo kajenja.

Slike v oglasu so ukradene, imena izmišljena Najprej smo se lotili preverjanja slik v oglasnem sporočilu. Kot glavni model, ki bralce nagovori s "svojo" pozitivno zgodbo, je v oglasu uporabljen 31-letni Zoran iz Ljubljane. Njegovo sliko smo preverili s pomočjo Googlovega orodja za iskanje sorodnih slik in ugotovili, da obraz v oglasu ne pripada Zoranu, temveč ameriškemu glasbeniku Krisu Allenu.

Kot naslednjega smo pod drobnogled vzeli psihoterapevta Miloša Tovšaka, ki se na strani predstavlja kot strokovnjak s tega področja in jamči, da gre za resnično delujočo metodo. Googlov iskalnik nam je nič kaj presenetljivo pokazal, da na uporabljeni sliki ni gospod Tovšak, temveč gre za splošno sliko zdravnika, kakršne najdemo na portalih, namenjenih splošni fotografiji, na primer Shutterstock.

Njegovo ime smo preverili tudi na strani Združenja psihoterapevtov Slovenije, a je iskalnik vrnil prazen rezultat. Podobno se je zgodilo, ko smo ga vpisali v Google in Facebook. Zdravnika s tem imenom nismo našli.

Izdelek hvalijo lažni Facebookovi uporabniki Isti postopek smo ubrali pri imenih in obrazih Facebookovih uporabnikov, ki izdelek hvalijo v komentarjih na strani. Njihovih profilov na priljubljenem družbenem omrežju nismo našli, kar nakazuje na to, da so uporabljeni lažni podatki.

Lažen je tudi certifikat Upstar, ki naj bi zagotavljal kakovost izdelka. Ko smo ga skušali najti, nas je iskanje pripeljalo zgolj do predloge dokumenta z isto podobo (kot nekakšna predloga za goljufe, ki jo potem samo izpolnijo s svojimi podatki) ter do istoimenske znamke televizij, ki uporabljajo isti logotip.

Na strani Varni na internetu pa opozarjajo tudi, da oglaševana 30-dnevna garancija, če z izdelkom ne bi bili zadovoljni, ne drži popolnoma. Pogoji uporabe, s katerimi se morate ob naročilu strinjati, namreč navajajo, da mora biti vrnjen izdelek v takšnem stanju, kot ga prejmete, torej v neodprti originalni embalaži. To pomeni, da do vračila ne bi bili upravičeni, če bi izdelek preizkusili in vas rezultati ne bi zadovoljili, .

Trgovina naj bi se nahajala v Washingtonu, spletna stran je registrirana v Panami Za konec smo s pomočjo spleta preverili tudi podatke o prodajalcu in njegovi spletni strani. Sedež podjetja je naveden v Washingtonu v Združenih državah Amerike, če vpišemo naslov v Googlove zemljevide, pa v uličnem pogledu dobimo spodnjo sliko.

Kot vidite, na stavbi, ki se nahaja v zelo prometnem središču, piše, da gre za cvetličarno in nikakor ne za prodajalno izdelkov, ki ljudi odvajajo od kajenja. Zanimivo je tudi, da je spletna domena prodajalne registrirana v Panami, spletni (IP) naslov, ki stran administrira, pa se nahaja na Nizozemskem.

Ne spreglejte