Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
14. 9. 2016,
11.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

obisk ZDA Silicijeva dolina digitalizacija Miro Cerar Brent Hartley Boris Koprivnikar

Sreda, 14. 9. 2016, 11.24

6 let, 7 mesecev

Slovenska vladno-gospodarska delegacija (ponovno) odhaja v Silicijevo dolino

Cerar: Digitalizacija je skupna, svetovna, neizogibna prihodnost

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

"Ne iščemo novih pogodb, temveč načine za ustvarjanje razvojnega okolja v Sloveniji," so povedali visoki vladni uradniki pred štiridnevnim obiskom, od katerega pričakujejo trdnejšo umestitev Slovenije na digitalni zemljevid sveta.

"Poglobili bomo konkretno sodelovanje z velikimi korporacijami, ki so nosilci digitalizacije," je nekaj dni pred (drugim) odhodom slovenske vladno-gospodarske delegacije v Silicijevo dolino povedal predsednik vlade Miro Cerar (ki ga v tokratni delegaciji ne bo).

Obisk je del strategije za zeleno referenčno Slovenijo v digitalni Evropi, predvsem pa si želijo, da bi v Slovenijo pripeljali razvoj in dolgoročno sodelovali s temi stebri digitalizacije. V takšnem okolju bi obenem uveljavili tudi slovenska znanja in rešitve.

Slovensko znanje je v Ameriki prepoznano

Predstavniki slovenskih podjetij, javne uprave, podjetniških pospeševalnikov in znanosti bodo obiskali velike tehnološke korporacije in nosilce povezovalnega gospodarstva (shared economy), med katerimi so IBM, Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Microsoft, Salesforce, Boston Consulting Group, Facebook, LinkedIn, Google in Uber.

Obiskali bodo tudi podjetje Celtra, ki ima sicer svojo glavno pisarno v Bostonu, a razvoj vendarle ohranja v Sloveniji, in ugledno univerzo Stanford, na kateri kar nekaj Slovencev uspešno dokazuje, kako priznano je (lahko) slovensko znanje v tujini.

Prisotni bodo tudi ob odprtju slovenskega podjetniškega pospeševalnika ABC Accelerator v San Joseju, ki se je že uveljavil kot eden od največjih v Evropi.

Predsednik vlade je pred obiskom Silicijeve doline napovedal poglobitev sodelovanje z velikimi korporacijami, ki so nosilci digitalizacije.  | Foto: Ana Kovač Predsednik vlade je pred obiskom Silicijeve doline napovedal poglobitev sodelovanje z velikimi korporacijami, ki so nosilci digitalizacije. Foto: Ana Kovač

Ob digitalni transformaciji bo Slovenija ostala zelena

"Slovenija mora dojeti, da je digitalizacija skupna, svetovna in neizogibna prihodnost," je med drugim povedal premier Cerar. "Združili bomo svetovna znanja z domačimi, ki so v svetu dobro prepoznana, kar potrjujeta tudi Blejski strateški forum in močna udeležba na njem."

Premier zagovarja tudi pomen zelene Slovenije: "Nadaljevali bomo procese, ki še bolj ohranjajo naravo." Prepričan je, da slovensko gospodarstvo lahko že pokaže konkretne dosežke, ob čemer je spomnil, da bodo prav mladi nosilci digitalizacije.

Slovenija bo referenčna

Minister Koprvnikar je prepričan, da gre Slovenija glede digitalizacije v pravo smer: "Ta vlada ima vizijo, je dosledna, dela to, kar nas bo naredilo uspešne."  | Foto: Ana Kovač Minister Koprvnikar je prepričan, da gre Slovenija glede digitalizacije v pravo smer: "Ta vlada ima vizijo, je dosledna, dela to, kar nas bo naredilo uspešne." Foto: Ana Kovač Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je kot oseba, ki je na vladi najbolj zadolžena za digitalizacijo, prav tako prepričan, da gre Slovenija glede digitalizacije v pravo smer: "Ta vlada ima vizijo, je dosledna, dela to, kar nas bo naredilo uspešne."

Pojasnil je, da je slovenska delegacija med prvim obiskom navezala stike z veliki korporacijami, med katerimi so tudi takšne, ki imajo večji proračun kot Slovenija, zdaj pa želijo v Slovenijo vrniti referenčne pobude.

"Med prvim obiskom smo Slovenijo umestili kot vodilno državo v regiji, zdaj gremo korak naprej, tudi v podjetja delitvenega, pravzaprav povezovalnega gospodarstva (shared economy)," je še povedal.

Zakonodaja vedno caplja zadaj

Izziv vlade je ujeti ritem z novo realnostjo. "Srečujemo se z novimi poslovnimi modeli in se borimo, kako umestiti novo gospodarstvo v zakonodajo, ki tega zdaj ne predvideva," je pojasnil Koprivnikar. "Moramo narediti marsikaj, na področju delovnopravne zakonodaje, plačilnega prometa, obdavčitve, varovanja potrošnikov in javnega interesa … Želimo si sistemske umestitve in to bo spet privabilo te, ki vodijo razvoj."

"V Silicijevi dolini nič ni nemogoče"

"V Silicijevi dolini me vedno navduši pristop 'vse se da, vse se zmore'," je poudarila izvršna direktorica ameriško-slovenske gospodarske zbornice AmCham Ajša Vodnik.  | Foto: Ana Kovač "V Silicijevi dolini me vedno navduši pristop 'vse se da, vse se zmore'," je poudarila izvršna direktorica ameriško-slovenske gospodarske zbornice AmCham Ajša Vodnik. Foto: Ana Kovač "Četrta industrijska revolucija se bo zgodila, če mi to želimo ali ne," je povedala izvršna direktorica ameriško-slovenske gospodarske zbornice AmCham Ajša Vodnik, ki sodeluje pri organizaciji tega obiska.

"V Silicijevi dolini me vedno navduši pristop 'vse se da, vse se zmore'. Tudi v Evropi bi želeli tako okolje in tu ima Slovenija prednost," je še povedala Vodnikova, ki prav tako poudarja željo Slovenije, da bi bila Slovenija partner tega sistema. Kot enega od adutov Slovenije je izpostavila, da "imamo v vladi ljudi, ki razumejo, da morajo biti spremembe hitre".

Hartley: Prepričal sem se v slovensko ustvarjalnost

"ZDA so pravo mesto, kamor je treba iti pri slovenskih prizadevanjih za digitalno transformacijo," je povedal ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley. "ZDA spodbujajo in so domovina mnogo naprednih poslovnih modelov za učinkovite storitve."

Hartley je glede prihajajočega štiridnevnega slovenskega obiska prav tako optimističen: "Upam in verjamem, da bosta boljše povezovanje, ki ga bo ustvaril ta obisk, in ameriški duh ustvarjalnosti dala solidne temelje za nadaljnje sodelovanje. Ameriško in slovensko gospodarstvo sta primerna za takšno sodelovanje – Slovenija je izvozno naravnana, med obiskom slovenskih podjetij pa sem se osebno prepričal v slovensko ustvarjalnost, ki bo v Silicijevi dolini našla pravega partnerja."

"Upam in verjamem, da bosta boljše povezovanje, ki ga bo ustvaril ta obisk, in ameriški duh ustvarjalnosti dala solidne temelje za nadaljnje sodelovanje," je o obisku povedal ameriški veleposlanik Brent Hartley. | Foto: Ana Kovač "Upam in verjamem, da bosta boljše povezovanje, ki ga bo ustvaril ta obisk, in ameriški duh ustvarjalnosti dala solidne temelje za nadaljnje sodelovanje," je o obisku povedal ameriški veleposlanik Brent Hartley. Foto: Ana Kovač

Koprivnikar: Ne bomo tekmovali z davčnimi ugodnostmi in ceneno delovno silo

Na vprašanje, zakaj velike multinacionalke ne izberejo Slovenije, temveč svoje enote postavljajo v druge države, povod je seveda bila postavitev regionalnega klicnega centra IBM na Hrvaškem, čeprav je za to kandidiral tudi Maribor, je minister Koprivnikar odločno zatrdil, da to ne pomeni, da Slovenija kakorkoli zaostaja.

"IBM je za klicni center izbral najcenejšo delovno silo zahtevane ravni, mi pa ne želimo ustvariti okolja, kjer bomo tekmovali z davčnimi ugodnostmi in stroškom delovne sile. Želimo ustvariti razvojno okolje, kjer ne bo vprašanje, kako plačati dober razvojni kader," je sklenil Koprivnikar.

Ne spreglejte