Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
14. 1. 2016,
18.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nasveti programiranje Matic Tomšič

Četrtek, 14. 1. 2016, 18.21

6 let, 6 mesecev

Če želite dobiti službo, se začnite učiti enega od teh programskih jezikov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Preverili smo, po katerih jezikih za pisanje programov bo pri zaposlovalcih na tehnološkem področju v letu 2016 največ povpraševanja. Pri tem nam je pomagal indeks programskih jezikov TIOBE.

Indeks programskih jezikov TIOBE izdaja in vsak mesec osvežuje istoimensko nizozemsko analitično podjetje. V indeksu je razvidno, kateri programski jeziki se v aplikacijah, spletnih straneh, programskih orodjih in operacijskih sistemih uporabljajo najpogosteje. Čeprav v podjetju TIOBE opozarjajo, da njihov indeks ni pokazatelj najboljšega programskega jezika, pa je med drugim dobro orodje za oceno povpraševanja po iskalcih zaposlitve s specifičnimi znanji programiranja.

Katere programske jezike se je glede na indeks TIOBE za januar 2016 torej najbolje začeti učiti?

Java: Čeprav bo letos dopolnil 25 let, je še vedno najbolj razširjeni in uporabljani programski jezik. Med drugim ima podporo pri Googlu, saj je eden od temeljev operacijskega sistema za mobilne naprave Android.

C, C++ in C#: C je najstarejši vsestranski programski jezik, ki je še vedno v uporabi. C++ je prvenstveno namenjen pisanju sistemskih programov, ki strojni opremi povedo, kako naj se obnaša, C# pa je namenjen sestavljanju programske opreme za splošno rabo.

Python: Eden od temeljnih jezikov, ki ga je mogoče uporabiti praktično na vseh področjih. Od drugih se razlikuje predvsem v preprosti sintaksi, saj je znan po tem, da lahko z njim enako število ukazov zapišemo z manj vrsticami kode.

PHP: Jezik za programiranje spletnih strani. Po nekaterih ocenah je PHP temelj približno tretjine svetovnega spleta, med drugim ga uporabljajo Facebook, WordPress in Yahoo.

Visual Basic(.NET): Starejši Microsoftov programski jezik, ki omogoča programiranje prek grafičnega vmesnika (s prijemanjem in premeščanjem elementov z miško). Kljub starosti je še vedno v uporabi, saj ima močno Microsoftovo podporo.

Javascript: Danes eden najbolj priljubljenih programskih jezikov. Uporablja se predvsem v pisanju aplikacij za mobilne naprave.

Swift: Čeprav je v indeksu TIOBE uvrščen nižje od programskega jezika Objective-C, bo Swift letos postal glavni jezik za programiranje aplikacij za Applova okolja, predvsem aplikacije za iOS.

Assembly: Zelo star programski jezik, ki pa z rastjo uporabe nosljivih naprav in elementov pametnega doma znova postaja prva izbira tistih, ki pišejo učinkovite programe za manj zmogljivo strojno opremo.

Ruby: Programski jezik, ki ga je podobno kot Python preprosto pisati in brati. Ruby velja za enega od programskih jezikov, ki se jih je najlažje naučiti, pogosto pa se uporablja za izdelavo spletnih aplikacij. Groovy: Ta programski jezik je v indeksu TIOBE od zadnje osvežitve poskočil za 65 mest. Njegova sintaksa spominja na Python ali Ruby, med drugim pa ga je mogoče pa ga je uporabljati za pisanje javanskih aplikacij. Groovy kot enega od privzetih jezikov uporabljajo nekateri zelo obiskani spletni portali, kot sta LinkedIn in Wired.

Ne spreglejte