Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
24. 1. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

znanost zanimivosti Avstralija

Torek, 24. 1. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Kdor se dotakne te rastline, doživi neznosne bolečine

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Foto: Wikimedia Commons

Stik kože z navadno koprivo ni nič v primerjavi z dotikom rastline, ki ji pravijo gympie gympie. Neki moški je njene liste uporabil namesto toaletnega papirja in pozneje storil samomor, ker ni mogel več trpeti neznosnih bolečin.  

Gympie gympie raste samo na severovzhodu avstralske celine. Rastlina v višino zraste od enega do treh metrov, ima pa srčaste liste, ki so lahko dolgi in široki do 20 centimetrov.

Dendrocnide moroides, to je njeno latinsko ime, spada med ogrožene rastlinske vrste. Da to morda ni tako slabo, se bo strinjal vsak, ki se je je že kdaj dotaknil.

Listi in steblo rastline gympie gympie so prekriti z zelo finimi votlimi dlačicami, ki se od rastline ločijo z lahkoto in se oprimejo druge površine, na primer človeške kože. Ob tem sprostijo zelo močan nevrotoksin, strup, ki najbolj prizadene živčevje.

Laski rastline gympie gympie so tako drobni in krhki, obenem pa se jih v kožo hkrati zapiči ogromno, zato je edini način za njihovo popolno odstranitev uporaba voska za depilacijo. Foto: iO9 | Foto: Laski rastline gympie gympie so tako drobni in krhki, obenem pa se jih v kožo hkrati zapiči ogromno, zato je edini način za njihovo popolno odstranitev uporaba voska za depilacijo. Foto: iO9

Takojšna posledica stika z rastlino gympie gympie je izredno močna bolečina, ki traja tako dolgo, dokler dlačic, ki izločajo strup, ne odstranimo s kože.

Med drugo svetovno vojno je ameriški vojak zagazil med liste rastline in se v bolnišnici tri tedne zvijal od bolečin. Avstralca Erica Riderja je gympie gympie leta 1963 pobožala po obrazu in prsih, bolečine je ob vsakem prhanju čutil še dve leti.

V bližini rastlin gympie gympie se ni priporočljivo zadrževati brez zaščitne maske, ki prekrije obraz. Okrog njih namreč pogosto dobesedno lebdijo oblaki strupenih dlačic, ki jih s sebe (tudi zaradi vetra) stresa rastlina. | Foto: V bližini rastlin gympie gympie se ni priporočljivo zadrževati brez zaščitne maske, ki prekrije obraz. Okrog njih namreč pogosto dobesedno lebdijo oblaki strupenih dlačic, ki jih s sebe (tudi zaradi vetra) stresa rastlina.

Zelo dobro znana je tudi zgodba moža, ki je liste rastline v divjini uporabil namesto toaletnega papirja, nato pa storil samomor, ker so bile bolečine prehude.

"Kot bi te hkrati polili s kislino in stresli z elektriko"

"Stiku kože z rastlino gympie gympie sledi najhujša bolečina, kar si jo lahko zamislite," nevarnost za poljudnoznanstveni medij Australian Geographic opisuje biologinja Marina Hurley. "Kot bi te hkrati polili s kislino in stresli z elektriko." (vir)

Za znanost se je dotaknil ene od najnevarnejših rastlin na svetu:

 Akutne posledice stika z rastlino gympie gympie zdravniki praviloma blažijo z zelo razredčeno klorovodikovo kislino. Zgodilo se je že, da je žrtev stika z rastlino doživela hudo alergično reakcijo in celo padla v šok.

Nekdo je moral žrtvovati jezik in usta, da vemo tole

Eden od največjih talentov človeka je, da zna kot hrano pripraviti skoraj vsako stvar na svetu in rastlina gympie gympie ni izjema. Rožnati plodovi rastline so pravzaprav užitni, če prej odstranimo strupene laske, ki jih prekrivajo.

Preden jih pojedo, plodove rastline gympie gympie nekaj časa valjajo po krpah iz blaga, s čimer odstranijo večino strupenih dlačic. Zadnji preizkus pred uživanjem je otipavanje ploda s prsti. Če ne boli, potem lahko gre v usta. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Preden jih pojedo, plodove rastline gympie gympie nekaj časa valjajo po krpah iz blaga, s čimer odstranijo večino strupenih dlačic. Zadnji preizkus pred uživanjem je otipavanje ploda s prsti. Če ne boli, potem lahko gre v usta. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Ne spreglejte